Octavia

Nova Škoda Octavia stiže polovicom studenog

Nakon Golfa ubrzo stiže i njegova češka izvedenica, Škoda Octavia, koja s njim dijeli puno tehnologije, a zasad je možemo vidjeti samo u maskirnom

Škoda nas je već pomalo naviknula da nove modele upoznajemo u fatama. Prvo krenu crteži, pa ih slijede teaseri ili pak još uvijek zamaskirani automobili. Crteže nove Octavije već smo vidjeli, a sada su na red stigli maskirani prototipovi uz koje smo dobili i malo podataka.

Puno stvari koje vrijede za novog Golfa vrijede i za Octaviju. Kao i ranije, dijele platformu MQB. Druga važna sličnost je da su oba automobila gotovo u potpunosti zadržala dimenzije prethodnika. S dužinom od 4689 mm Octavia je 19 mm duža nego prije, dok je u karavanskoj formi ta razlika 22 mm. Širina je narasla za 15 mm. Kao i ranije, Octavia je raskošna po pitanju prostora u kabini, a Škoda obećava još više prostora za noge putnika na stražnjim sjedalima. Prtljažnik karavana je 640 litara, dok petvratna Octavia raspolaže sa 600 litara.

Maskirna odora u kojoj je Octavia prikazana ne otkriva puno po pitanju vanjskog izgleda, a ono što znamo je da će svi modeli serijski imati prednja i stražnja LED svjetla. Unutrašnjost je jop uvijek skrivena, ali i o njoj se dosta zna. Slična je u osnovama onoj u novom Golfu, prije svega po velikim digitalnim instrumentima i tome što su ventilacijski otvori smješteni ispod središnjeg ekrana. Također, dosadašnje komande DSG mjenjača i u Škodi su zamijenjene prekidačem.

Ne očekuje se potpuno električna Octavia, ali već su potvrđena dva plug-in hibrida koji kao i kod Superba nose oznaku “iV”. Slabiji razvija 204 KS, kao i Golf eHybrid, dok je snažniji sa 245 KS ekvivalent novom Golfu GTE. Ponuda motora sastoji se još od 1,0 TSI sa 110 KS i 1,5 TSI sa 150 KS. Ako su opremljeni DSG mjenjačem ovi motori maju i 48V sustav blagog hibrida. Trenutno najsnažniji benzinac je 2,0 TSI sa 190 KS koji je dostupan samo s pogonom na sve kotače i DSG mjenjačem. Dizelska se ponuda sastoji od 2,0 TDI EVO motora u rasponu snage od 115 do 200 KS.

Nova Škoda Octavia nudit će se u tri verzije opreme – Active, Ambition i Style. Kasnije sljedeće godine u ponudu se vraća i malo grublji Scout, kao i sportski RS. Predstavljanje “običnih” verzija planirano je za 11. studeni.

Provjerite još

Škoda Scala u kabrio izdanju

Škoda Scala uskoro će se ukazati kao kabriolet. Ipak, nitko je neće moći kupiti jer …