Nissan Leaf NCAP

Pet zvjezdica za novi Nissan Leaf

Europski program za ocjenu sigurnosti novih automobila ocijenio je Nissan Leaf odličnom ocjenom od pet zvjezdica

Leaf je prvi automobil ocijenjen prema Euro NCAP-ovim poboljšanim i proširenim protokolima za 2018. Protokolom za 2018. uveden je niz novih testiranja koja se bave najvažnijim scenarijima sudara koji uključuju automobile, pješake, a sada i sve veći broj biciklista.

Na tim Euro NCAP testiranjima Nissan Leaf je ostvario rezultat od 93 posto za sigurnost odraslih osoba i 86 posto za zaštitu djece. Ocjena sigurnosti utvrđuje se na temelju niza testova na vozilu koji na pojednostavljeni način simuliraju scenarije stvarnih nesreća koje mogu završiti ozljedama.

Ocjenu od pet zvjezdica novi Leaf može zahvaliti naprednim sustavima pomoći u vožnji kojima je taj automobil opremljen. Tehnologije kao što su kamera i radar omogućuju različite značajke, kao što je prepoznavanje pješaka, te čine osnovu Nissanova nagrađivanog sustava ProPILOT za sigurniju i pouzdaniju vožnju.

Vijest je objavljena tek nekoliko mjeseci nakon što je japanski program za ocjenu sigurnosti novih automobila također Leafu dodijelio najbolju ocjenu od pet zvjezdica nakon strogih testiranja. Tu je najbolju ocjenu Nissan Leaf dobio jer je ostvario 94,8 od ukupno 100 bodova za sigurnost putnika u slučaju sudara. Program organiziraju japansko Ministarstvo za zemljišna pitanja, infrastrukturu, promet i turizam te Nacionalna agencija za sigurnost automobila i pomoć za stradale.