Volkswagen Passat Variant

Volkswagen Passat Variant kao jedina verzija

Priča se već neko vrijeme kako će novi Volkswagen Passat biti samo u karavanskom obliku. Sada je to i službeno, a saznali smo i nešto više o njemu

Passat je nekoć bio jedan od stupova na koje se oslanjalo Volkswagenovo carstvo, ali je njegova važnost u posljednje vrijeme znatno umanjena. Ipak, u Wolfsburgu ne napuštaju srednju klasu, već najavljuju novu generaciju, ali samo u jednom karoserijskom obliku.

Nova generacija Volkswagen Passata dolazi samo kao karavan, odnosno Variant, što znači da će klasičnom limuzinskom Passatu uskoro doći kraj. Međutim, novi Volkswagen Passat Variant značajno raste u usporedbi s aktualnom generacijom. Bit će dug čak 4,92 metra što je punih 14,4 centimetra više. Iako su mu narasli prevjesi u oba smjera, povećava se i međuosovinski razmak na 2,84 metra, za pet centimetara više. Uz to, novi je Passat Variant i dva centimetra širi.

Od dodatnih centimetara najviše su profitirali putnici straga i prtljažni prostor. Prtljažnik je osnovnog obujma od ogromnih 690 litara, čak 40 više od prethodnika, a preklapanjem stražnje klupe prostor raste na 1920 litara, što je 140 litara više nego dosad.

Novi Volkswagen Passat Variant zadržava platformu MBQ, ali u njezinoj najnovijoj verziji (MBQ Evo), a to znači i da neće biti potpuno električne verzije. Za to je zadužen model ID.7 Variant. Ponuda pogona bit će vrlo raznolika. Tako će budući Passat Variant imati turbodizelaše (TDI), turbobenzince (TSI), djelomično hibridne turbobenzince (eTSI), kao i plug-in hibridne sustave (eHybrid). Doseg u električnom pogonu novih plug-in hibrida povećan je, ovisno o opremi, do 100 kilometara u usporedbi s prethodnicima. Također, AC punjenje bit će brže kod svih verzija eHybrid, a DC punjenje također će prvi put biti moguće u okviru serijske opreme.

Passat Variant će dobiti i novu arhitekturu unutrašnjosti, kao i novi sustav infotainmenta. Njegov standardni ekran ima dijagonalu 12,9 inča, dok će verzija od 15 inča biti dostupna ovisno o opremi.

Službena premijera bit će krajem kolovoza, a novi Passat Variant na tržište bi trebao stići početkom sljedeće godine. Proizvodit će se u tvornici u Bratislavi u Slovačkoj, zajedno s novom Škodom Superb.

Provjerite još

Volkswagen ID7.7 Tourer

Volkswagen ID7.7 Tourer je električni karavan velikog dosega

Volkswagen ID7.7 Tourer je automobil koji električnu ponudu ovog proizvođača čini vrlo zanimljivom jer Europljani …