Volkswagen Polo uvijek je dobar izbor

Kroz šest generacija Volkswagen Polo je imao vremena za sazrijevanje. Rastao je izvana i iznutra, a uvijek je ostao i tehnološki aktualan. To ima i svoju cijenu

Teško možete pogriješiti s rabljenim Volkswagen Polom. Posebno se to odnosi na posljednje dvije generacije – petu koja je na tržištu bila od 2009. do 2016. i šestu koja je s nama od 2017. do danas. Ponekad visoke cijene koje prodavači traže kod mlađih modela donekle opravdavaju moderni sigurnosni sustavi i bogatija oprema.

Ponuda motora kroz generacije nudila je stvarno za svakoga ponešto, od štedljivih dizelaša od 75 KS do 200 KS snažnog Pola GTI. Kupci su od benzinskih motora u posljednjim generacijama najčešće odabirali 1,2-litreni četverocilindaski benzinac od 90 ili 105 KS koji nudi dobar omjer štedljivosti i živahnosti. Od mlađih modela za preporuku je trocilindaarski 1,0 TSI sa 95 ili 110 KS koji nudi slične karakteristike.

Iako nakon facelifta 2021. u Polu više nema dizelskih motora, ranije ih se ugrađivalo nekoliko. Šesta generacija ima dobro poznati 1,6 TDI sa 95 KS.. Njegov trocilindarskog prethodnik, 1,4 TDI, koji se ugrađivao u petu generaciju odlikuje poprilična grubost i neuglađenost, pa stoga ako ne odustajete od dizelaša u Polu, svakako preporučujemo mlađi model.

Aktualna generacija Pola postoji samo u petvratnoj verziji, dok je ona prije nje imala i inačicu s trojim vratima. U oba oblika Polo nudi udobno sjedenje i solidan prostor s obzirom na klasu u kojoj se nalazi. Ako često vozite nekog na stražnjoj klupi, svakako potražite petvratni model.

Što se prostora tiče, Polo se može pohvaliti i solidnim prtljažnikom. Peta je generacija imala 280 do 952 litre prostora za prtljagu, dok je u šestoj to naraslo na 351 do 1125 litara što je među prostranijima u segmentu.

Unutrašnje uređenje u malenom Volkswagenu nikad nije bilo razigrano i neobično, ali ima svojih prednosti. Materijali presvlaka vrlo su izdržljivi, kao i plastika koja se prilično otporna na ogrebotine što znači i da se na rabljenim primjercima iznutra malo vide godine i kilometri. Od pete generacije Polo se može pohvaliti i velikom torzijskom čvrstoćom što također ima pozitivan utjecaj na udobnost u vožnji.

Općenito, u vožnji je Polo tipičan Volkswagen što znači da pruža dobru kombinaciju dinamičnosti i udobnosti. Od njega ima i agilnijih i udobnijih, ali on u ovom, kao i u mnogim drugim karakteristikama predstavlja “zlatnu sredinu”.

Sigurnosti doprinose snažne kočnice, kao i serijski ESP i četiri zračna jastuka kod novijih generacija, dok su jastuci za glavu, ksenon ili LED svjetla dolazili uz nadoplatu. Brigu za sigurnost potvrđuje i pet zvjezdica na EuroNCAP-u.

Dojam kod posljednje generacije malo kvare istrošene kočnice ili problemi sa svjetlosnim sklopovima. Generalno, osim toga, mogući su problemi s poroznim kočionim crijevima, potrganim manžetama i uljem koje slini na brtvama, ali u manjoj mjeri.
Po pitanju pouzdanosti za Polo, kao i za veliku većinu drugih automobila, vrijedi pravilo – što mlađi to pouzdaniji. U svakom slučaju, održavani i servisirani primjerci uvijek su najbolji izbor, a uz pregled i jamstvo trgovca rabljeni Polo može biti vrlo dobar izbor. Za kraj, plus je što se, kao i većina drugih Volkswagena, relativno lako dalje prodaje.

Aktualnu ponudu Volkswagen Pola u Autoto možete provjeriti ovdje.

Svi automobili u Autoto ponudi prolaze detaljan pregled kroz 137 točaka, a nakon kupnje vozila ostvarujete pravo na Autoto jamstvo u trajanju od 24 mjeseca ili 24.000 kilometara.

Provjerite još

Volkswagen ID7.7 Tourer

Volkswagen ID7.7 Tourer je električni karavan velikog dosega

Volkswagen ID7.7 Tourer je automobil koji električnu ponudu ovog proizvođača čini vrlo zanimljivom jer Europljani …