Volkswagen Polo uvijek je dobar izbor

Kroz šest generacija Volkswagen Polo je imao vremena za sazrijevanje. Rastao je izvana i iznutra, a uvijek je ostao i tehnološki aktualan. To ima i svoju cijenu

Teško možete pogriješiti s rabljenim Volkswagen Polom. Posebno se to odnosi na posljednje dvije generacije – petu koja je na tržištu bila od 2009. do 2016. i šestu koja je s nama od 2017. do danas. Ponekad visoke cijene koje prodavači traže kod mlađih modela donekle opravdavaju moderni sigurnosni sustavi i bogatija oprema.

Ponuda motora kroz generacije nudila je stvarno za svakoga ponešto, od štedljivih dizelaša od 75 KS do 200 KS snažnog Pola GTI. Kupci su od benzinskih motora u posljednjim generacijama najčešće odabirali 1,2-litreni četverocilindaski benzinac od 90 ili 105 KS koji nudi dobar omjer štedljivosti i živahnosti. Od mlađih modela za preporuku je trocilindaarski 1,0 TSI sa 95 ili 110 KS koji nudi slične karakteristike.

Iako nakon facelifta 2021. u Polu više nema dizelskih motora, ranije ih se ugrađivalo nekoliko. Šesta generacija ima dobro poznati 1,6 TDI sa 95 KS.. Njegov trocilindarskog prethodnik, 1,4 TDI, koji se ugrađivao u petu generaciju odlikuje poprilična grubost i neuglađenost, pa stoga ako ne odustajete od dizelaša u Polu, svakako preporučujemo mlađi model.

Aktualna generacija Pola postoji samo u petvratnoj verziji, dok je ona prije nje imala i inačicu s trojim vratima. U oba oblika Polo nudi udobno sjedenje i solidan prostor s obzirom na klasu u kojoj se nalazi. Ako često vozite nekog na stražnjoj klupi, svakako potražite petvratni model.

Što se prostora tiče, Polo se može pohvaliti i solidnim prtljažnikom. Peta je generacija imala 280 do 952 litre prostora za prtljagu, dok je u šestoj to naraslo na 351 do 1125 litara što je među prostranijima u segmentu.

Unutrašnje uređenje u malenom Volkswagenu nikad nije bilo razigrano i neobično, ali ima svojih prednosti. Materijali presvlaka vrlo su izdržljivi, kao i plastika koja se prilično otporna na ogrebotine što znači i da se na rabljenim primjercima iznutra malo vide godine i kilometri. Od pete generacije Polo se može pohvaliti i velikom torzijskom čvrstoćom što također ima pozitivan utjecaj na udobnost u vožnji.

Općenito, u vožnji je Polo tipičan Volkswagen što znači da pruža dobru kombinaciju dinamičnosti i udobnosti. Od njega ima i agilnijih i udobnijih, ali on u ovom, kao i u mnogim drugim karakteristikama predstavlja “zlatnu sredinu”.

Sigurnosti doprinose snažne kočnice, kao i serijski ESP i četiri zračna jastuka kod novijih generacija, dok su jastuci za glavu, ksenon ili LED svjetla dolazili uz nadoplatu. Brigu za sigurnost potvrđuje i pet zvjezdica na EuroNCAP-u.

Dojam kod posljednje generacije malo kvare istrošene kočnice ili problemi sa svjetlosnim sklopovima. Generalno, osim toga, mogući su problemi s poroznim kočionim crijevima, potrganim manžetama i uljem koje slini na brtvama, ali u manjoj mjeri.
Po pitanju pouzdanosti za Polo, kao i za veliku većinu drugih automobila, vrijedi pravilo – što mlađi to pouzdaniji. U svakom slučaju, održavani i servisirani primjerci uvijek su najbolji izbor, a uz pregled i jamstvo trgovca rabljeni Polo može biti vrlo dobar izbor. Za kraj, plus je što se, kao i većina drugih Volkswagena, relativno lako dalje prodaje.

Aktualnu ponudu Volkswagen Pola u Autoto možete provjeriti ovdje.

Svi automobili u Autoto ponudi prolaze detaljan pregled kroz 137 točaka, a nakon kupnje vozila ostvarujete pravo na Autoto jamstvo u trajanju od 24 mjeseca ili 24.000 kilometara.

Provjerite još

Volkswagen ID.7 Tourer, a ne Variant

Dok novi Passat ima samo jedan, karavanski oblik, Volkswagen ID.7 imat će dva – limuzinu, …