akumulator

Akumulator: Što kad auto ne pali?

Nitko se ne voli ustajati u hladno jutro, a isto vrijedi i za vaš automobil. Pokretanje motora na niskim temperaturama veliko je opterećenje za akumulator koji u takvoj situaciji često otkaže poslušnost

Niske temperature kojima smo bili izloženi proteklih nekoliko tjedana podsjetile su nas na važnost održavanja akumulatora u automobilu kako bismo uvijek bili sigurni u lako pokretanje automobila u hladna jutra. Doduše, ove ste zime već vjerojatno na teži način saznali da vam akumulator u limenom ljubimcu nije u najboljoj formi. Ako je tako, pobrinite se da vam se to više ne dogodi, a ako nije ne znači da neće. Akumulatore u automobilima potrebno je povremeno provjeriti.

Ako imate klasični olovni akumulator s ćelijama potrebno je provjeriti razinu elektrolita. To ćete jednostavno učiniti odvrtanjem poklopaca, najlakše kovanicom. Ako nedostaje tekućine, ćeliju nadopunite destiliranom vodom. Današnji moderni automobili u pravilu više nemaju takve akumulatore, već je uglavnom riječ o akumulatorima koje zapravo ne trebate održavati. Barem tako kažu proizvođači, skeptici će reći da ih ne možete održavati.

naponU svakom slučaju, potrebno je provjeriti koliki je napon na akumulatoru dok ga alternator ne puni, kao i koliki je dok auto radi. Sam akumulator bi trebao biti oko 12,6 Volti, dok pri punjenju, s motorom koji radi napon na klemama akumulatora treba biti oko 14 Volti.

Ako vam se čini da auto ujutro teže pali, odnosno da elektropokretač sporije pokreće motor, lako je moguće da vam je akumulator oslabio. To se događa s vremenom, a pri niskim temperaturama zbog kemijskih svojstava pada napon akumulatora pa se tada primijete veće razlike prilikom pokretanja motora.

Akumulatori imaju vijek trajanja i s godinama slabe, pa ih je kod ovakvih simptoma dobro provjeriti. Ako niste skloni “uradi sam” vikendima posjetite autoelektričara, ako pak volite prčkati po svom limenom ljubimcu uzmite alat, malo brusnog papira i voltmetar. Izmjerite napon s uključenim i isključenim motorom. Skinite kleme s akumulatora i očistite ih brusnim papirom. Vratite ih i dobro pričvrstite.

Ako simptomi nisu nestali ili je napon prenizak postoje dvije mogućnosti. Prva je da vam je potreban novi akumulator. U tom slučaju preporučamo vam kupnju ili u trgovini autodijelovima ili kod proizvođača ili uvoznika akumulatora. Oni će vam ih često odmah i ugraditi, a možda vam ponude i neku dodatnu uslugu ili bolje jamstvo.

punjacIpak, ako vaš akumulator nije prestar (više od pet godina) i često se vozite na kratkim relacijama možda mu pomogne temeljito punjenje. Ako imate punjač, ili ga ima netko od vaših prijatelja, pokušajte prvo potpuno napuniti akumulator. Za način punjenja proučite uputu punjača koji koristite. Često se može dogoditi da tako za još pokoju zimu odgodite kupnju novog akumulatora.

KORISNI SAVJETI

  1. Ako možete, držite auto u garaži, lakše će ujutro upaliti.
  2. Provjerite spojeve na akumulatoru, često problem može biti u njihovoj oksidaciji.
  3. Provjerite je li akumulator dobro učvršćen.
  4. Ako je potrebno, dopunite razinu elektrolita, osim ako nemate “suhi” akumulator koji ne traži održavanje.
  5. Osluškujte zvukove pri pokretanju, ako zvuči kao da se motor muči i polakše pokreće provjerite akumulator najvjerojatnije nije dovoljno napunjen.