kemijsko čišćenje

Kemijsko čišćenje: I mrlje su nestale…

Kemijsko čišćenje jedino je rješenje u situaciji kada mrlje u unutrašnjosti automobila više ne možete odstraniti priručnim sredstvima

U ovoj Daciji Duster vozio se vlasnik te dva prekrasna vučjaka i jedna belgijska ovčarka. Čišćenje je bilo na rasporedu ovisno o tome kako je imao vremena. Ovo je prvenstveno bio radni automobil, koji je nerijetko harao šumama. Kad smo ugledali unutrašnjost pala je mala oklada. Automobil je bio prepun dlaka, blata, prašine, tragova od pasa i kojekakvih drugih mrlja neustvrdivog podrijetla. Ono najgore, u ovaj se auto uvukao miris pasa, pseće hrane i ustajale vlage. Može li se ikada više istjerati taj miris i prljavština?p2060728

Naravno, ne mislimo da i vaš automobil ovako izgleda. Redovito čišćenje i održavanje automobila nije samo bitno zbog vizualnog dojma, toga smo svi svjesni. Prljavština zadržava vlagu, plodno je tlo za koroziju i množenje kojekakvih nezdravih bakterija. Najviše prašine, pijeska, soli i blata unesete cipelama. To ne znači da prljavština ne ulazi kroz ventilaciju, preko odječe i predmeta koje unosite u automobil. Najčešće su zablude da je dovoljno samo istresti tepihe i usisavačem proći tek podnice u automobilu. Priručno čišćenje u samoposlužnim praonicama je dobro za održavanje, ali najbolji efekt i temeljito čišćenje postići ćete samo ako se autu posvetite na par sati. Valja proći sjedala, krov, vrata… Ali kada dođe do tvrdokornih mrlja koje ostaju nakon usisavanja, vrijeme je za kemijsko čišćenje.

Idealan primjerak
Ova Dacia Duster bila je idealan primjerak za naš test vještine i učinkovitosti kemijskog čišćenja. Dlake i prašinu može usistati bilo koji jači usisavač, čak bi se i plastika dala očistiti. Ali da je sutra dan prodaje, ovakva bi unutrašnjost srušila cijenu automobila na sramotni nivo. Bio je to zadatak za profesionalce. Željeli smo novi auto i bili odlučni da to i postignemo.
Predali smo Dustera u ruke stručnjacima za čišćenje automobila i car detailing u Auto Partes i uz kavu promatrali što rade. To nam se činilo puno ugodnije nego boriti se s kemikalijama u gumenim rukavicama i sjediti u psećim dlakama.

dscf9854Priprema je pola posla
Uobičajena je procedura da se automobil prvo čisti iznutra a tek onda prolazi vanjsko pranje. Dečki su prvo sve predmete, uključujući račune, sitniš i ostalo, ubacili u posebnu posudu koju vlasnik dobije po obavljenom poslu. Zatim su izvadili tepihe i svaki temeljito očistili industrijskim usisavačem. Uslijedilo je usisavanje sjedala i podnica u automobilu i tek kada je unutrašnjost izgledala relativno pristojno Duster je prebačen u posebnu prostoriju za kemijsko čišćenje.

Obični usisavač ne bi mogao izvući toliku količinu dlaka i nečistoće kao što je to učinio industrijski. On stvara veći potlak i u kombinaciji sa četkom za čišćenje tepiha je daleko efikasniji od kućnog. Kemijskom se čišćenju ne pristupa dok nije obavljeno temeljito suho čišćenje i uklonjeni krupniji komadi blata, prašine i smeća.

Od krova do poda
Kemijsko čišćenje kreće od krova. Ponajprije se očisti krovna obloga, posebice rubovi za koje se putnici hvataju kod ulaženja. Čišćenje se izvodi posebnom krpom s mikro vlaknima i kemijskim sredstvom u raspršivaču. U ovoj fazi se čiste svi tkaninom presvučeni dijelovi koji su na negativnim plohama.dscf9841

Slijedi čišćenje posebnim usisavačem s mlaznicom. Radi se o napravi koja osim što usisava, u podnožju usisnika ima sapnicu koja raspršuje sredstvo za čišćenje. Na ovaj način sredstvo dopire na tkaninu, rastapa mrlju, na sebe veže nečistoću i bude odmah usisano iz tkanine. Nema natapanja tkanine sjedala pa je onda i sušenje puno brže i manja je opasnost od korozije jer nema trajnog zadržavanja vlage.

Sami proces zbog prskalice djeluje prilično nezgrapno, valja paziti da sredstvo za čišćenje ne uđe u procjepe i plastiku. Iako nije agresivno briše se prevencije radi. Postupak se obavlja element po element, sjedalo po sjedalo. Važno je izvući prljavštinu i mrlje iz svih procjepa pa se sjedala pomiču, a nerijetko i rastavljaju. Dečki u Auto Partesu ne propuštaju ni područje rezervnog kotača pa ni otvore za ventilaciju.

Uljepšavanje na kraju
Kada se cijeli automobil prođe sa spravom za kemijsko čišćenje, na red dolazi sušenje. Auto ostaje u zatvorenoj prostoriji s grijalicama ili u ljetno doba, na otvorenom, s upaljenom klimom za isušivanje zraka i pojačanim grijanjem. Na taj način isparava sva zaostala vlaga iz sjedala i tepiha podnice. Vozilo se korisniku predaje tek kada je potpuno suho. Zato kemijsko čišćenje zimi zna potrajati i više od jednog radnog dana. Sami proces čišćenja ne traje više od dva sata.

Kada se vozilo osuši na red dolazi pranje i završno uljepšavanje. Automobil ide u praonicu na klasično ručno pranje nakon čega slijedi pranje i brisanje stakala, okvira vrata, mazanje guma i svi ostali potrebni zahvati. Rezultat je savršeno čist automobil, odnosno riječima vlasnika – nov auto. Razlika je nevjerojatna.dscf9820

Što sve mogu otkloniti?
Duster je bio propisno umazan. Bilo je dlaka na sjedalima, na podovima, instrumentnoj ploči i iza nje. Također sjedala su imala mrlje od masnoće, psećih izlučevina i koječega. Bili smo uvjereni da smo dečkima zadali težak zadatak. “Nije vam ovo ništa kakvi automobili znaju dolaziti. Otklanjali smo mrlje od kave, sladoleda, krvi, ulja… To je normalno, nitko namjerno ne uprlja auto. Najveći dio njih ide lako, ali na kraju sve su otklonjive ako tkanina nije oštećena.” Kaže nam Saša Galić, iskusni car detailer iz Auto Partesa.

Za preporuku je jednom tjedno očistiti automobil od papirića, boca, suvišne prtljage koja se gomila iza sjedala ili u prtljažniku. Također, ako već tjedna održavanja radite sami, ponesite kist s kojim ćete pročešljati ventilacione otvore i procjepe za vrijeme usisavanja. U stručnim auto praonicama možete kupiti i priručna sredstva za čišćenje mrlja i održavanje armature. Ne štedite. Profesionalna sredstva koštaju, ali su jedina koja rade i s kojima ćete uz malu količinu nešto i postići. U svakom slučaju, puno je ljepše popiti kavu ili dok ste na poslu automobil prepustiti profesionalcima.

Provjerite još

klima uređaj

Ispravan klima uređaj za ugodnu vožnju

Klima uređaj u autu s vremena na vrijeme potrebno je održavati, najmanje svake dvije godine …