Ford Puma

Ford Puma – Dah sportskog osvježenja

Nova je Ford Puma praktičan moderan crossover koji donosi dinamičnost u ovaj segment, kao i neka zanimljiva nova rješenja

Svi koji se sjećaju prve Ford Pume, koja je prije 20 godina bila sportski nastrojen, kompaktni kupe sa sjajnim reli verzijama, prilično su iznenađeni novim crossoverom iz Forda koji je ponio ovo zvučno ime. Ne krivimo ih, jer i mi spadamo u tu grupu koja se sada mora izboriti s ovom velikom transformacijom. Ali, prvo i osnovno pitanje je zašto se to dogodilo? Najkraće rečeno – “krivo” je tržište, odnosno kupci koji ne odustaju od trenda crossosvera i SUV-a, pa su vozila iz ovog segmenta i dalje najtraženija. Zašto bi onda u Fordu propustili šansu da se novim mladim kupcima obrate s onim što oni traže? Ali zašto je novi model dobio ime Puma, koje nam je poznato odavno i nema veze s novom modom? U Fordu kažu kako je to zbog upadljivog dizajna, kompaktnih dimenzija i sportske naravi. Idu toliko daleko da kažu kako ne žele novi model uopće povezivati sa starim, već s drugim aktualnim sportašima iz kuće, poput modela GT čiji farovi su bili inspiracija i za novu Pumu. Kako se ne bi puno raspravljali oko toga tko kako vidi novu Pumu,  jer to može dugo potrajati, a i nema neku poantu, izabrali smo bolju opciju – da u praksi provjerimo kako se ovaj model vozi i što sve nudi.

Ford Puma je nastala na osnovi Fieste, ali je s 4,19 metara od nje duža za 146 mm, nudi za 95 mm veći međuosovinski razmak, viša je za 54 mm i, što je najbolje od svega, nudi  širi trag kotača za 58 mm. Sve ovo ujedno znači kako nova Puma ima i prostraniju kabinu od male Fieste, pa straga nudi sasvim dovoljno prostora za dva putnika. Uz to, nešto s čime se stara Puma nikad nije mogla povezati je praktičnost, a konstruktori nove su se toliko potrudili da je ovaj crossover dobio neke dosad neviđene detalje koji ga stavljaju u red najpraktičnijih u segmentu. Je li dovoljno da kažemo kako nudi prtljažnik od čak 456 litara? Da uz to donosi i Fordov novi izum “megaboks”, odnosno dodatnu kutiju od 80 litara u prtljažniku koja čak ima i svoj odvod za lakše čišćenje? Ima tu još sitnica koje nam daju do znanja kako je praktičnost ovog modela po važnosti odmah nakon dizajna.

Što se tiče interijera, on je preuzet s Fieste, ali za razliku od nje, Puma ima digitalnu instrument ploču, bolje je povezana, a u višim paketima opreme dolazi čak i s opcijom masažnih sjedala. Korišteni materijali su na razini vozila iz više klase, ali to za razliku od svega drugog nabrojanog nije novost u segmentu malih crossovera koji su, ruku na srce, zaista sve kvalitetniji i opremljeniji.

Ali, vratimo se prvom nagovještaju što bismo to mogli očekivati za volanom Pume – a to je širi trag kotača od Fieste. Podsjetimo samo da nam se baš dopala Fiestina dinamika vožnje. Dakle, ono što je uslijedilo nakon što smo se smjestili u udobna sjedala Pume moglo bi se opisati ovako: na tipku pokrećemo 1,0 Ecoboost benzinski motor sa 155 KS, čijih je 190 Nm potpomognuto dodatnim 50 Nm pri nižim brzinama, a koje blagi hibridni sustav (48V) spremno čeka isporučiti. Pogled dolje desno otkriva pravu ručnu kočnicu. Sjetili smo se koliko nam je to bilo potrebno kada smo se “okretali pod ručnom” sa starom Pumom, ali danas djeluje kao “relikvija prošlosti”, a ne kao element koji doprinosi sportskoj vožnji.

Odmah iznad vidimo tipke za biranje režima vožnje, pa od pet ponuđenih biramo “sport” i krećemo putem idealnih zavoja prema brdima iznad Marbelle u Španjolskoj. Već nakon svega kilometra, Ford Puma je jasno dala do znanja kako je željna igre, i tijekom sljedećih 200 km vožnje vijugavim brdskim cestama pokazala je da se može nositi s praćenjem zavoja kao da je pravi sportaš, a ne mali crossover. Zasluge za takav karakter idu prije svega odličnom ovjesu i još bolje podešenom upravljanju, koji u kombinaciji s agilnim i malim, ali vrlo snažnim benzincem dozvoljavaju da Puma sjajno drži i prati putanje čak i kada su brzine velike, a zavoji mali. U tome joj dodatno pomaže i tzv. hibridni “boost” koji reagira kada je najpotrebnije: pri stiskanju gasa na izlasku iz zavoja.

To je upravo ono što nedostaje u čitavom segmentu malih crossovera – zabava na kvadrat i osjećaj kako ne želite prestati s vožnjom, već priželjkujete da svako putovanje traje još duže. Možda je dovoljno reći da nam niti u jednom trenutku nije zasmetao čak ni onaj reski zvuk trocilindarskog motora, koji je ujedno i vrlo elastičan, pa ni tijekom dionica s čestim zavojima nismo morali puno mijenjati brzine šestostupanjskog ručnog menjača.

Na kraju, nova Puma je opravdala ime, ali i imidž Forda, jer po dinamici vožnje predstavlja sve ono po čemu je ovaj proizvođač u posljednjim godinama i poznat  – dakle, pravi je vozački automobil. Uz to, s upadljivim dizajnom, kompaktnim dimenzijama i praktičnim detaljima kakve još nismo vidjeli, nova Puma je vrlo u trendu.

Nova Ford Puma na hrvatsko tržište dolazi s izvanrednim 1,0 EcoBoost benzinskim motorom 125 KS te hibridnim mHEV motorima 125 KS i 155 KS. Cijena nove Ford Pume u sadašnjoj ponudi kreće od 159.990 kn za model 1,0 Ecoboost 125 KS M6 FWD Groove. Najesen se očekuje i dolazak 1,0 Ecoboost motora 95 KS te dizelskog 1,5 120 KS.

Provjerite još

Ford Kuga

Ford Kuga u 3D virtualnoj premijeri na hrvatskom tržištu

Koristeći najnovije 360° 3D napredne tehnologije, Ford Hrvatska radi inovativan iskorak u predstavljanju nove Ford …