Ford Ranger Raptor

Ford Ranger Raptor – Broj jedan!

Kroz pola godine u Hrvatskoj počinje prodaja trenutno najboljeg terenca na tržištu. Imali smo ga prilike probati i zaljubili se… Ford Ranger Raptor je ono što treba svaki oktanoglavac

Terenci su vrsta u izumiranju. Danas kad svaki brand ima po nekoliko SUV-ova, pravi terenci su zaista rijetkost. Uz to oni zaista sposobni, snažni terenci, još su rjeđi. I onda kad se pojavi jedan koji je maltene napravljen od granita – to pozdravljamo širokih ruku i razvučena osmjeha. Ford je na području Zadra predstavio Ford Ranger Raptor, njihov najekstremniji terenac za europsko tržište. Savršeno okruženje, za automobil koji kao da je stvoren za krš i okrutnost Velebita.

Osim što je naspram običnog Rangera i Wildtrack opcije, dobio dodatne plastične obrube blatobrana, Raptor se razlikuje i limarijski. Njegova proširenja kreću već od limenih blatobrana. To mu daje izuzetno agresivan stav, ali i odličnu funkcionalnost budući su svi karoserijski dijelovi odignuti od tla. Promijenjena je i prednja maska. Tu je metalna, masivna stepenica koja štiti pragove i omogućuje lakši ulaz, 2,3 mm debela zaštitna čelična ploča koja se proteže od prednjeg branika ispod motora, te 17-inčni terenski naplatci i All-TerrainBFGoodrich 285/70 R17 mesnate gume. Vizualno daje dojam da je nezaustavljiv. Ranger Raptor mlađi je brat američkog snagatora F150, Fordovog najpopularnijeg kamioneta. F150Raptor je još ekstremniji i američka ga publika ne štedi. Po uzoru na njega i s tim iskustvom, rodio se Ranger Raptor, što znači da je ovaj automobil rađen za sprint po kamenju i zahtjevnom terenu, a ne vikend planinarenje.

Takva mu je i unutrašnjost. Osim što zadovoljava funkciju i sačinjena je od materijala koji se lako čiste, opremljena je i daškom sportskog luksuza. Tako su sjedala profilirana i postavljena po uzoru više na Focus ST, a manje na terence, kako bi držala tijelo uslijed brže vožnje po terenu. Na volanu je crvena oznaka, kao na trkaćem automobilu, a infotainment je jednostavan i funkcionalan, bez puno komplikacija.

Ništa što mi napišemo ne može vam dočarati dojam koliko je zapravo dobar i direktan. Ovo je automobil koji objedinjuje toliko osobnosti u jednu – ali bez filtera i bez marketinških maski. Ovo je automobil koji će osvojiti ljude u odijelima i drvosječe podjednako. Raptor ima posebno krojen ovjes s 32 posto većim hodom sprijeda i 13 posto većim hodom straga. Uz to ima i Fox amortizere koji su posebno krojeni za brzu vožnju po zahtjevnom terenu. To znači da je mekši od običnog Rangera, što pak znači da je udobniji. To također znači da ima manju nosivost i vučnu silu – no koga briga! Kad jednom protutnjate 120 km/h po makadamskoj cesti kao da se vozite magistralnim pravcem – ništa više neće biti isto. Zaljubiti ćete se do ušiju.

Da! Cijena mu je visoka, 450.000 kuna, no s obzirom da će netko taj iznos dati za precijenjenu njemačku limuzinu s opremom “goli pištolj” i ratkapama, ovo je premija! Raptor je ogroman. Voziti ga je pomalo kao da imate slona za kućnog ljubimca, ali nije neprirodno, zahtjevno ili ograničavajuće. Toliko je dobar, udoban, prostran, impozantan, da vam nikad neće dosaditi. On je svojevrsna ulaznica u svijet blata i makadama. Garantiram da ne postoji kupac Raptora koji barem jednom neće umazati auto do krova! Nas je osvojio do kraja.

Ima sve blagodati jedne limuzine, od grijanja sjedala, dobrog infotainmenta, prostranosti i imidža. Otvara nove horizonte i daje vam taj dodatni razlog za smijeh, veselje i istraživanje. Život ne smije biti u okvirima. Ovo je automobil koji bi svaki oktanoglavac bar jednom u životu trebao probati. Bez obzira što ga pogoni naoko slab četverocilindrični dizelaš. Taman je!

Ford Ranger Raptor
Motor: bi-turbodizelski, 2,0 l redni, četiri cilindra
Snaga: 157 kW/213 KS pri 3750 o/min
Moment: 500 Nm pri 1750-2000 o/min
Pogon: na četiri kotača
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 10,5 s
Najviša brzina: 170 km/h
Dimenzije: 5398/2180/1873 mm
Međuosovinski razmak: 3220 mm
Potrošnja: 8,2 l/100 km
Emisija CO2: 212 g/km
Cijena: 450.000 kuna (više informacija na www.ford.hr)