Corsa-e

Opel Corsa-e – Savršeno obična

Električna je Corsa-e jednako atraktivna kao i ostale, a uz to je zahvaljujući karakteristikama elektromotora u gradu iznimno živahna. Doseg joj je solidan, 337 kilometara, a nudi i opcije brzog punjenja baterije

Nije slučajno Opel izabrao baš Berlin za premijerne vožnje električne verzije nove Corse. Njemačka je prijestolnica još dvadesetih godina prošlog stoljeća bila poznata kao “Electropolis”, a oduvijek je poznata kao mjesto koje privlači nove tvrtke i kreativce. Danas Berlin obiluje idejama po pitanju održive ekonomije i poslovanja. Upravo stoga Opel smatra kako je upravo to prava scena za električnu Corsu.

Opel Corsa jedan je od prvih novih automobila koji je odmah predstavljen s benzinskim, dizelskim i električnim pogonom. Drugi je Peugeot 208, a oba su nastala na novoj platformi Grupe PSA koja nosi oznaku CMP i multienergetska je. To u praksi znači da se zajedno, na istoj proizvodnoj traci sklapaju Corse sa svim vrstama motora. To značajno umanjuje troškove u odnosu na situaciju u kojoj električni modeli koriste samo za njih razvijenu platformu, a omogućuje i veću fleksibilnost u planiranju količina proizvodnje i brzo prilagođavanje zahtjevima tržišta.

Izvana se električna Corsa gotovo uopće ne razlikuje od istog modela s motorom s unutrašnjim izgaranjem. To je i bila ideja iza njezina izgleda, jer kada je Opel istraživao želje potencijalnih  kupaca električnih automobila često su dobivali odgovor da kupac želi automobil koji izgleda lijepo, bez nekih “eko” detalja. Upravo iz tog razloga Corsa-e ima tek nekolicinu samo njoj svojstvenih detalja – diskretne značke sa slovom E, aerodinamički optimizirane kotače, 12 milimetara širi trag kotača i sedam milimetara duži međuosovinski razmak.

U podnici Corse-e nalazi se baterijski sklop od 18 jednakih modula s 216 ćelija, kapaciteta 50 kWh. Hladi se vodom, teži 345 KS, a proizvodi se unutar Grupe PSA. Unatoč tome, prostor u kabini praktično je ostao jednak, a i obujam prtljažnika iznad podnice je jednak. Razlika je tek ispod nje, gdje je umjesto prostora za rezervni kotač dio baterija električne Corse.

Corsu-e pokreće elektromotor od 136 KS, a doseg s jednim punjenjem baterija, prema normi WLTP, je 337 kilometara. Zahvaljujući najvećem okretnom momentu od 260 Nm, koji je na raspolaganju već od 300 okretaja, Corsa-e iz mjesta do 50 km/h stiže za 2,8 sekundi, što ju u gradu čini “kraljicom semafora”, dok joj do 100 km/h treba 8,1 sekunda što je također prilično impresivno za automobil ove klase.

Vozač može tipkom pored mjenjača odabrati jedan od tri načina rada: Sport, Normal i Eco. Samo u prvom su vozaču na raspolaganju puna snaga i moment. Normal nudi 80 kW i 220 Nm, dok u štedljivom načinu rada Eco Corsa-e raspolaže sa 60 kW i 180 Nm. Osim snage, mijenjaju se i odziv gasa i težina volana. Naravno, u načinima rada Normal i Eco, u slučaju da vozaču treba više snage, primjerice prilikom pretjecanja, pritiskom papučice gasa „do poda” Corsa-e isporučuje svih 100 kW i 260 Nm. Ručica mjenjača uz standardni položaj “D” ima i “B” u kojem se regenerira energija usporavanja i puni bateriju. Dok vozač nježno pritišće papučicu kočnice usporavanje se obavlja motorom/generatorom, dok se kočioni diskovi koriste dodatno za snažno kočenje.

Električna je Corsa dobila i drukčiji ovjes i sprijeda i straga, a drukčije su i opruge, podešenje amortizera i upravljača. Gornje točke učvršćenja opruga i amortizera sprijeda imaju dodatna pojačanja kao i Corsa GS Line. Baterije su donijele veću masu, ali i niže težište, što je povoljno za voznu dinamiku. Težište je niže za 10 posto, odnosno 57 milimetara, a torzijska čvrstoća veća je za 30 posto.

U praksi je Corsa-e iznimno “obična” u vožnji i osjećaj je jednak kao u benzinskoj ili dizelskoj Corsi. Upravo zbog prilagođenog ovjesa u vožnji se baš ne osjeća povećana težina automobila. Udobnosti doprinose i 16-colni kotači s prilično “mesnatim” gumama. Automobili koje smo vozili imali su malo veće 17-colne kotače, ali niti to nije značajno narušilo udobnost, ali na ozbiljnijim neravninama, kojih u gradovima ne nedostaje, uočljiva je veća tvrdoća ovjesa.

Opel Corsa-e već je dostupna za narudžbu na našem tržištu, a cijena joj kreće od 242.358 kuna za početni, već bogati paket opreme Edition. Osim njega u ponudi su sportski orijentirani paket GS-Line koji stoji 256.811 kuna ili pak “šminkerski” Elegance koji stoji 251.298 kuna. Corsa-e dolazi samo s jednom baterijom od 50 kWh koja je dovoljna za 337 km po normi WLTP. Serijski je automobil opremljen jednofaznim 7,4 kW punjačem i 100 kW CCS punjačem. Na nekim tržištima Opel će ponuditi i 11 kW punjač kao opciju.

Opel Corsa-e posljednji je u nizu novih električnih modela koji ima smisla na puno razina. Prilično je praktična i prostrana, a dovoljno velika baterija i mogućnosti punjenja čine je vrlo upotrebljivom u svakodnevici, ali i za putovanja.

Opel Corsa-e
Motor: sinkroni elektromotor
Snaga: 100 kW/136 KS pri 3673-10.000 o/min
Moment: 260 Nm od 300 do 3673 o/min
Pogon: na prednje kotače
Mjenjač: kontinuirani automatski
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 8,1 s
Najviša brzina: 150 km/h
Dimenzije: 4060/1765/1435 mm
Međuosovinski razmak: 2538 mm
Potrošnja (WLTP): 14,4 kWh/100 km
Baterija: 50 kWh
Emisija CO2: 0 g/km
Cijena: od 242.358 kuna (više informacija na www.opel.hr)

Provjerite još

Auto. broj 84. travanj 2021.

NOVOSTI Mercedes-Benz EQS Citroen C5 X Škoda Kodiaq Toyota GR 86 Seat Arona i Ibiza …