Suzuki Jimny

Suzuki Jimny – Stari majstor u novom ruhu

Pola stoljeća terenske legende nastavlja se u velikom stilu. Novi Suzuki Jimny u sebi nosi brojne elemente prethodnika upakirane u neodoljiv omot

Suzuki Jimny je kroz tri generacije i gotovo pola stoljeća na tržištu, dio vremena pod imenom Samurai, bio svojevrsni umanjeni ekvivalent Land Rover Defendera i originalnog Mercedes G-Wagena. Niti jedan od njih nije nikad bio neki profinjeni stroj, ali uvijek su bili jako cool. Može li nova interpretacija takve Jimnyjeve formule uspjeti privući širi krug kupaca ili će ostati proizvod za malobrojne entuzijaste? Već i prije prvog susreta činilo nam se da je odgovor potvrdan, barem na osnovi pitanja brojnih prijatelja i poznanika koji su ga primijetili i koje je zainteresirao.  Susret uživo samo je taj dojam utvrdio.

Jimny osvaja na prvi pogled. Jasno se vizualno naslanja na svoje prethodnike, ali u svojoj pojavi ima i jasno izraženu modernu i individualnu crtu. Svojim oštrim linijama i malenim dimenzijama Jimny uspijeva biti sladak, odvažan i samopouzdan, ali bez da izgleda kao da se previše trudi.

Brojni su elementi inspirirani povijesti. Okrugla svjetla i odvojeni pokazivači smjera inspirirani su modelima LJ10/LJ20 koji su se proizvodili od 1970. do 1981. Poklopac motora zajedno s horizontalnim linijama na A-nosaču i svjetlosni sklopovi u stražnjem odbojniku jasna su veza sa SJ410/SJ413 (1981.-1998.). Prednja maska s pet okomitih linija jasna je evolucija prethodne generacije. Sve to je ukomponirano u automobil koji vam jednostavno mora izmamiti osmijeh na lice.

Unutrašnjost je prije svega funkcionalna, ali to nikako ne znači da ne izgleda jednako dobro kao vanjština. Naprotiv. Možda nema mekane plastike, ali iskreno rečeno, nismo ju niti očekivali. Kvaliteta izrade je besprijekorna, a za profinjeni osjećaj tu su elementi “posuđeni” iz Swifta i Balena poput volana i središnjeg ekrana osjetljivog na dodir. Ispred suvozača je rukohvat, kako ozbiljnom terencu i dolikuje, a tu je i ručica za uključivanje pogona na sve kotače. Ulazak na stražnja sjedala nije pretjerano lagan, ali jednom kad se smjestite ima iznenađujuće puno prostora za noge, glavu i ramena što je posljedica kutijastog oblika karoserije. Ono čega gotovo i nema je prtljažnik. Sa sva četiri sjedala u upotrebi ima samo 87 litara, a preklapanjem naslona stražnje klupe raste na 377 litara.

Dosadašnje generacije Jimnyja na terenu su bile fantastične, ali na asfaltu su bili prilično naporni. Što se promijenilo? Za početak, nemojte nikako ovaj automobil zvati SUV-om ili, ne daj Bože, crossoverom. On s tim pomodnim vozilima nema ništa zajedničko. Dapače, nema ništa zajedničko niti s ostalim Suzukijima i niti s jednim ne dijeli platformu. Jimny ima klasičnu šasiju, što je obilježje pravog terenca, a naslijedio ju je od prethodnika, uz nekoliko novih elemenata koji su ju učinili čvršćom. Uz to ima i pogon na sve kotače Allgrip Pro što je ozbiljnije od Allgripa na Vitari.  To znači da ima pogon na stražnja dva kotača (2H), na sve kotače (4H), a tu je i pogon na sve kotače sa skraćenim prijenosnim omjerima (4L). Vozač bira ranije spomenutom ručicom između sjedala, a između 2H i 4H to može učiniti u vožnji do 100 km/h, ali za 4L Jimny mora biti zaustavljen. Prilazni kut je 37 stupnjeva, prijelazni 28, a odlazni 49 stupnjeva. Razmak od tla je 211 milimetara, a na kotačima su Bridgestone Dueler terenske gume.

Sve to znači da je Jimny i dalje fantastičan na terenu. Na asfaltu se i dalje prilično naginje, a nije baš  ni brz. Pokreće ga novi 1,5-litreni benzinac od 102 KS i 130 Nm koji serijski dolazi s petostupanjskim ručnim mjenjačem, a u ponudi je i četverobrzinski automatik. Dakle, ako ga uspoređujete s nekim SUV-om kojem je penjanje na visok rubnjak problem Jimny je u zavojima sporiji i neudobniji, volan mu je neprecizniji… Sve je to točno, ali je potpuno nevažno jer je to klasično miješanje kruška i jabuka. Suzuki Jimny je solidno upravljiv, vrlo udoban na svim vrstama neravnina, a i prilično je tih. Ugodno krstarenje otvorenom cestom najbolje mu odgovara.

Ukratko, da se vratimo na početak priče, Jimny je kao umanjeni Defender ili G-Wagen, jedino je od njih puno uglađeniji, profinjeniji i ljepše se vozi. I nekoliko je puta jeftiniji od tih slavnih, velikih i danas zastarjelih strojeva. Sjajan nastavak pola stoljeća duge priče koji još jednom pokazuje da je Suzuki stvarno majstor za male automobile, a tek za male terence…

Na naše tržište novi Jimny stiže početkom godine kada će biti poznate točne specifikacije i cijene.

Suzuki Jimny
Motor: benzinski, 1,5 l, 4 cilindra
Snaga: 75 kW/102 KS pri 6000 o/min
Moment: 130 Nm od 4000 o/min
Pogon: na sve kotače
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: –
Najviša brzina: 145 km/h
Dimenzije: 3645/1645/1705 mm
Međuosovinski razmak: 2250 mm
Potrošnja (EU): 7,7/6,2/6,8 l/100 km
Emisija CO2: 154 g/km
Cijena: još nije poznata