Audi A6 Allroad Quattro četvrte generacije

Prošle godine predstavljena nova generacija Audija A6 dobila je i svoju terenski sposobniju verziju A6 Allroad Quattro

Ponuda puna SUV-a ne znači da nema više prostora za dorađene verzije posljednjih modela. Dvadeset godina od predstavljanja prvog A6 Allroad Quattro, Audi je predstavio njegovu četvrtu generaciju. Još od 1999. u ponudi A6 redovno se nalazi i verzija Allroad Quattro, a nova je verzija naravno zasnovana na aktualnoj generaciji modela A6 Avant predstavljenoj prošle godine i ostaje vjerna prokušanom receptu. Osnovna razlika od običnog A6 je razmak od tla koji je povećan do 45 milimetara. Stvarno “do” jer se visina mijenja, budući da je automobil serijski opremljen zračnim ovjesom. Allroad se iznad 120 km/h spušta za 15 mm, a tu su i način rada offroad, kao i poseban način podizanja za još par centimetara pri niskim brzinama.

Za one koji žele svojim Allroadom poći na terenske izlete neće mu od koristi biti samo zračni ovjes i pogon na sve kotače, već i sustav Hill Descent Control koji pomaže pri spuštanju niz strme padine. Uz to, Audi je u infotainment dodao i koristan alat koji pokazuje nagib automobila i upozorava vozača ako opasnost od prevrtanja postane prevelika.

Kada smo riješili rijetko korištene terenske osobine možemo razgovarati o onom što je stvarno važno kupcima – izgledu. Naravno, Allroad mora biti “grublji” od običnog A6. Kao i njegovi prethodnici i novi Allroad to postiže drukčijim odbojnicima, drukčijom maskom, i plastičnim proširenjima blatobrana. Oni serijski dolaze u sivoj boji, ali mogu se naručiti crni ili u boji karoserije. Aluminijskih detalja ima više nego na običnom A6. Unutrašnjost se od ostalih šestica razlikuje samo po nekim ukrasima i detaljima koji nisu dostupni na drugim modelima.

Ponuda motora sastoji se od tri verzije V6 TDI. Iz ostalih modela A6 poznajemo 45 TDI i 50 TDI koji razvijaju 231 i 286 KS. Zanimljiv je treći 55 TDI koji ima 350 KS snažnu verziju tog motora nedavno predstavljenu u S6. S tim najsnažnijim dizelašem koji ima 700 Nm momenta A6 Allroad do 100 km/h ubrzava za 5,2 sekunde.

Novi Audi A6 Allroad Quattro na tržište stiže kasnije ovog ljeta, kada će biti poznate točne specifikacije i cijene.