Audi razvija luksuzni električni kupe veličine A5

Prvi Audijev model koji će nastati na novoj arhitekturi Premium Platform Electric (PPE), razvijenoj u suradnji s Porscheom, bit će četverovratni “kupe” poput A5 Sportbacka

Ovaj je model  Audi pokazao prilikom predstavljanja svoje strategije razvoja električnih modela, a  koja uključuje predstavljanje 20 električnih automobila na različitim platformama do 2025.

Platforma PPE razvijena je za Audijeve i Porscheove velike luksuzne modele, klasične i SUV-a, a može se koristiti za automobile različitih dužina i širina. Uključuje 800 V električni sustav koji omogućuje punjenje od 350 kW i može udomiti različite veličine baterija od kojih najveća omogućuje doseg preko 500 kilometara. Platforma je konstruirana s elektromotorom straga s mogućnošću dodavanja drugog motora na prednju osovinu. Uz to, ova arhitektura omogućuje i korištenje vektoriranja momenta i upravljanja svim kotačima što nije moguće na Volkswagenovoj platformi MEB na kojoj Audi također razvija buduće modele.

Audi E-tron GT

Budući četverovratni “lažni kupe”  otprilike je veličine A4, silueta mu je nalik A7 Sportbacku, a prednja maska i odbojnik oblikovani su nalik onima na E-tronu GT. Audi kaže kako će automobili na platformi PPE krenuti u proizvodnju početkom sljedećeg desetljeća i da će pripadati “od više srednje do luksuzne klase”. Koristit će se za crossovere, SUV-e, Sportback modele i karavane. Iz toga možemo zaključiti kako će se koristiti za električne ekvivalente skupljim modelima kao što su A6 Avant, A7 Sportback, A8, Q7 i Q8.

Audi Q4 E-tron

Pored modela na platformi PPE Audi će koristiti još dvije platforme za svoje električne modele. Već predstavljeni E-tron koristi modificiranu verziju platforme MLB Evo, a uskoro stiže i njegova verzija Sportback. Najavljeni E-tron GT bit će bratski model Porcshe Taycanu i koristit će Porscheovu arhitekturu J1. Jeftinije modele Audi će razvijati na platformi MEB koju u VW Grupi koriste VW, Seat i Škoda. Audijev prvi takav model bit će Q4 E-tron koji stiže sljedeće godine.

Provjerite još

RS Q3

Audi RS Q3 i RS Q3 Sportback sa 400 KS

Audi Sport ubrzano širi ponudu. Danas nije predstavljen samo Audi RS Q3, već je i …