Audi RS6 GT – posebno izdanje za kraj

Znamo već da će Audi RS6 kakav smo dosad poznavali uskoro otići u povijest, ali za kraj su u Ingolstadtu pripremili njegovo posebno izdanje – RS6 GT

Audi RS6 GT predstavlja veliku promjenu koja se događa u Audiju. Kao i mnoge druge marke, Nijemci se žele fokusirati prvenstveno na električne modele što je samo po sebi velika promjena. U skladu s tim Audi mijenja i način označavanja svojih modela, pa će tako parne brojeve nositi oni s električnim pogonom, dok u neparni rezervirani za one pokretane motorima s unutarnjim izgaranjem.

To znači da ovo nije posljednja generacija A6, već samo da će se nasljednik zvati A7, dok će sadašnji A7 vjerojatno postati A7 Sportback. Jednaka će se logika označavanja koristiti i kod sportskih modela pa je ovo posljednji RS6 s motorom s unutarnjim izgaranjem.

Kako bi proslavio ovo slavno ime, Audi će proizvesti 660 primjeraka ovog novog RS6 GT. Vizualno, ovaj automobil crpi inspiraciju iz konceptnog automobila RS 6 GTO iz 2020., koji je pak bio inspiriran slavnim trkaćim Audijem 90 quattro IMSA GTO iz 1989. Međutim, unatoč izgledu, RS6 GT nije ništa širi od bilo kojeg drugog RS6, iako se takvim doima.

Za poseban vizualni dojam, osim posebnih naljepnica, koje nisu obavezne, zaduženi su brojni detalji, poput u sjajnu crnu boju obojenih prednjih usisnika i maske, novih otvora za zrak iza prednjih kotača koji poboljšavaju hlađenje kočnica i velikog difuzora straga. Još je jedan detalj jako zaslužan za dojam nižeg i šireg automobila – izostanak krovnih nosača, po prvi put na karavanskom RS6. Naravno, to je tek dio detalja koji RS6 GT čine drukčijim, a neki od njih i lakšim od običnog RS6 Avanta. Tako su tu, primjerice, još i karbonski poklopci retrovizora, 22-inčni kotači, kao i dvodijelni stražnji spojler.

U unutrašnjosti, RS6 GT je dobio standardni paket RS Design koji je zatim obogaćen detaljima specifičnima za ovaj model. Šavovi su izvedeni koncem crvene i bakrene boje, a podne prostirke i školjkasta sjedala dobili su oznake RS6 GT. Sigurnosni pojasevi su grimizno crvene boje, a na središnjoj konzoli je pojedinačni broj automobila u ograničenoj seriji od 660 primjeraka.

Audi RS6 GT zasnovan je na modelu RS6 Performance, koju pokreće 630 KS i 850 Nm snažna 4,0 V8 biturbo benzinac. To mu je dovoljno za 3,3 sekunde od 0 do 100 km/h što je tri desetinke brže od običnog RS6, a zahvaljujući manjoj masi i desetinku brže od modela RS6 Performance. Najviša brzina ograničena je na 305 km/h. Veliku snagu prate i dorađeno podvozje, drukčije podešen stražnji diferencijal, a karbonsko-keramičke kočnice na GT-u su na popisu serijske opreme.

Posljednji i posebni Audi RS6 GT ima i jednako posebnu cijenu. Nije još službeno poznata, ali šuška se da je 60 posto veća od one običnog RS6.

Provjerite još

Audi Q7

Drugi facelift za Audi Q7

Audi Q7 već je dugo na tržištu, a sada je doživio već drugi facelift. Sprijeda …