Bentley EXP 100 GT

Bentley EXP 100 GT za stoti rođendan slavne marke

Povodom svojeg stotog rođendana Bentley je predstavio poseban model EXP 100 GT. Riječ je o konceptu koji je potpuno električan i autonoman, a pokazuje nam i što u budućnosti možemo očekivati od ove britanske marke u njemačkom vlasništvu.

Bentley EXP 100 GT pokreću četiri elektromotora čiju snagu Bentley ne navodi, ali kaže kako zajedno raspolažu s čak 1500 Nm okretnog momenta. Zahvaljujući tome ovaj 1900 kilograma težak, 5,8 metara dug i 2,4 metra širok automobil od 0 do 100 kilometara na sat stiže za 2,5 sekundi i postiže najvišu brzinu od 300 km/h. S jednim punjenjem može prevaliti do 700 kilometara, a baterije se za 15 minuta mogu napuniti do 80 posto, naravno na dovoljno snažnom punjaču.

Prema Bentleyu, ova studija pokazuje kako bi pravi Gran Turismo automobil mogao izgledati oko 2035. Iako auto napravljen od karbonskih vlakana i aluminija jasno izgleda kao vizija budućnosti donosi i mnoge dizajnerske elemente koji se referiraju na aktualne i prošle modele Bentleya, pa je tako, primjerice, stražnji dio oblikovan poput R-Type Continentala iz pedesetih godina prošlog stoljeća. Fascinantna su vrata na EXP 100 GT-u. Dugačka su čak dva metra i otvaraju se prema gore. Pored njih, automobil ima i kotače s aktivnom aerodinamikom i “pametne gume” koje se, prema Bentleyu, prilagođavaju vremenskim uvjetima.

Bentley je u EXP 100 GT ugradio sustav Bentley Personal Assistant koji može putnicima i njihovim željama prilagođavati razne postavke. Pored toga, sustav može pratiti pokrete glava i očiju vozača i putnika. Bentley je ranije najavio kako će EXP 100 GT koristiti posebne materijale i čini je to obećanje i ispunio. U unutrašnjosti je korišteno 5000 godina staro drvo, uz uobičajene materijale poput vune, pamuka, kože i stakla.