BMW Serije 2 Active Tourer

BMW Serije 2 Active Tourer stiže početkom sljedeće godine

Dok većina proizvođača napušta monovolumene, BMW ne odustaje. Novi BMW Serije 2 Active Tourer izgleda atraktivnije nego ikad, a na tržište stiže početkom sljedeće godine

Još samo prije deset godina smijali bi se nekome tko bi rekao da će BMW imati model s prednjim pogonom. Ipak, bavarska je marka 2014. predstavila Seriju 2 Tourer koja nije samo imala prednji pogon, već je bila i monovolumen. Štoviše, kasnije je predstavljena i veća verzija sa sedam sjedala pod nazivom Grand Tourer. Dok većina proizvođača odustaje od monovolumena BMW predstavlja posve novu Seriju 2 Active Tourer.

Izvana je novi Active Tourer jasno prepoznatljiv kao moderni BMW. To znači da je i on dobio predimenzioniranu masku sprijeda pored koje su LED glavna svjetla. Retrovizori su tanji i smješteni su na vrata, a ne na A-nosač kao dosad. Iako je zadržao dizajnerski koncept prethodnika u vanjskom izgledu, iznutra je novi Active Tourer potpuno nov. Za razliku od Serije 1 i ostalih modela Serije 2, ovaj automobil dobio je posljednju generaciju infotainmenta predstavljenu na modelu iX – iDrive s Operativnim Sustavom 8. Na zakrivljenoj armaturi su 10,25-inčni ekran s instrumentima i 10,7-inčni ekran infotainmenta.

Dužinom od 4,39 metara novi je BMW Serije 2 Active Tourer 3,2 centimetra duži od prethodnika. Međuosovinski je razmak ostao jednakih 2,67 metara, a prednji i stražnji trag kotača prošireni su za 2,5 centimetara.

Za model kojem je primarna funkcija prostranost najvažniji je prostor u unutrašnjosti. Zanimljivo je kako je prtljažnik u odnosu na prethodnika narastao tek za simbolične dvije litre, pa sada ima 470 litara. Preklapanjem stražnjih sjedala oslobađa se 1455 litara prostora. Ove se brojke odnose na automobile pokretane benzinskim i dizelskim motorima bez ikakve električne asistencije. Već verzije sa sustavom blagog hibrida imaju prtljažnik od 415 litara, a najmanje je prostora u onima s plug-in hibridnim pogonom koje imaju prtljažnik od 406 litara. Stražnja klupa u Active Toureru može se pomicati naprijed-natrag za 13 centimetara što omogućuje dodatnih 90 litara prtljažnika, naravno na račun prostora za noge putnika na straga.

U početku će BMW Serije 2 Active Tourer biti dostupan s četiri motora, a uz sve će dolaziti sedmostupanjski automatik s dvije spojke. Samo jedan je motor klasični benzinac – 218i. Riječ je o 1,5-litrenom trocilindrašu od 136 KS i 230 Nm s kojim ovaj automobil ubrzava od 0 do 100 km/h za devet sekundi. Stepenicu iznad njega su dvije verzije sa sustavom blagog hibrida kojima pomaže elektromotor od 19 KS i 55 Nm. Prvi je 220i kojeg pokreću 1,5-litreni trocilindraš od 156 KS koji zajedno sa spomenutim elektromotorom raspolaže sa 170 KS i 280 Nm. On ubrzava do 100 km/h za 8,1 sekundu, a prosječna se potrošnja kreće od 5,8 do 6,5 litara na 100 km. Snažniji model 223i ima dvolitreni četverocilindraš od 204 KS, a zajedno s elektromotorom raspolaže sa 218 KS i 360 Nm. Ovo je trenutno najsnažnija verzija Active Tourera. Iz mjesta do 100 km/h stiže za sedam sekundi, a u prosjeku troši  između šest i 6,6 litara. Dizelska ponuda ograničena je na 218d kojeg pokreće 150 KS i 360 Nm snažan dvolitreni motor.

Polovinom sljedeće godine u ponudu stižu dva plug-in hibrida: 225e xDrive i 230e xDrive. Obje ove verzije s pogonom na sve kotače imaju elektromotor koji pokreće stražnje, a 1,5-litreni benzinski motor koji pokreće prednje kotače. Slabiji ima benzinca od 136 KS i elektromotor od 109 KS što rezultira ukupnom snagom od 245 KS. Snažniji ima benzinac od 150 KS i elektromotor od 177 KS pa tako raspolaže s ukupno 326 KS. Obje verzije imaju bateriju od 14,9 kWh koja im je dovoljna za do 80 kilometara samo na struju. Puniti se može s najviše 7,4 kW.

Na većini europskih tržišta novi će se BMW Serije 2 Active Tourer pojaviti u veljači sljedeće godine, a tada će biti poznate i cijene i točnije specifikacije.

Provjerite još

BMW Serija 2 Active Tourer

BMW Serija 2 Active Tourer ipak nastavlja karijeru

Ako ste mislili da su monovolumeni nestali, prevarili ste se, na internetu su se pojavile …