Citroen C4 X

Citroen C4 X zapravo je klasična limuzina

Novi karoserijski oblik Citroena C4 dobio je slovo X u imenu, a zapravo je klasična limuzina iako ju zovu i fastbackom sa stavom SUV-a

Čini se kako je netko u Stellantisu otkrio pojam fastback, pa smo odmah nakon Peugeota 408 upoznali i Citroen C4 X koji na prvu djeluju jako slično i koje opisuju tim nazivom. Zapravo prva je pomisao kako je ovo samo Citroenova verzija istog automobila, ali pomniji pogled otkriva da su razlike ipak puno veće. Citroen C4 X stvarno je produženi C4 koji nije izrastao u nezgrapnu limuzinu, već u relativno skladni fastback.

Dimenzije najbolje objašnjavaju razliku između Peugeota 408 i Citroena C4 X. Dok je Peugeot značajno veći od 308-ice na kojoj se zasniva, kako dužinom, tako i međuosovinskim razmakom, Citroen je “nadogradio” stražnji kraj na C4. Međuosovinski razmak nije se mijenjao, a dodatnih 24 centimetra dužine, do punih 4,60 metara, nalazi se isključivo iza stražnje osovine.

Naravno, glavna promjena je u veličini prtljažnika koji je narastao sa 380 na 510 litara. Postoji samo jedan problem. Umjesto da ima praktična peta vrata, kao recimo spomenuti Peugeot 408, pristup prtljažniku bi bio lagan, ali nema. Ima klasičan poklopac kao prava limuzina iza kojeg se krije relativno malen otvor visokog praga. Sve pohvale “geniju” koji se ovog sjetio…

Prostora u kabini ima jednako kao i u običnom C4, što je i sprijeda i straga posve solidno. Prostor straga važan je i stoga što Citroen od C4 X očekuje i uspjeh na tržištu taksi vozila. Isto tako, s obzirom da je zapravo riječ o limuzini velika su očekivanja i od tržišta Bliskog Istoka.

Ponuda motora jednaka je kao i u C4, što znači dvije verzije 1,2 PureTech trocilindarskog benzinca od 100 i 130 KS, jedan turbodizelaš, kao i potpuno električni e-C4 X. Električni je pogon dobro poznata kombinacija elektromotora od 136 KS i baterije od 50 kWh koja omogućuje doseg od 360 kilometara s jednim punjenjem baterije. To je malo više od običnog e-C4, zahvaljujući aerodinamičnijem obliku.

Na tržište će Citroen C4 X stići početkom sljedeće godine.

Provjerite još

Citroen C5 Aircross

Osvježeni Citroen C5 Aircross

Novi je Citroen C5 Aircross vizualno osvježen i usklađen s aktualnim kućnim dizajnerskim trendovima Citroen …