Volkswagen ID. Buzz LWB

Duži, snažniji i brži Volkswagen ID. Buzz LWB

Novi je Volkswagen ID. Buzz LWB duži od osnovne verzije za punih 25 centimetara, ima snažniji motor, veću bateriju i novu generaciju infotainmenta

Volkswagen ID. Buzz bez sumnje je najzabavnije i najživahnije oblikovan model ove njemačke marke. Električni “duhovni nasljednik” legendarnog Bullija, osvaja kupce diljem Europe, a sada će se i to promijeniti. Njegov slavni predak bio je iznimno popularan u SAD-u, a upravo nova verzija ID. Buzza obilježit će povratak VW Busa. Riječ je o produženoj verziji koja je i službeno predstavljena u okolici Los Angelesa u okviru najvećeg susreta VW buseva u SAD-u. Europska je premijera također pažljivo odabrana – dogodit će se na međunarodnom VW Bus Festivalu u Hannoveru krajem lipnja, ujedno najvećem europskom susretu VW buseva s više od 6000 vozila.

Novi je model dugačak gotovo pet metara, točnije 25 centimetara dulji od osnovne izvedbe. Dodatnom dužinom dobiven je prostor za treći red sjedala, kao i za još više mjesta u prtljažniku, za novu, veću bateriju od 85 kWh (neto), a time i za još veći doseg.

Klizna vrata (opcijski električna) šira su za više od 19 centimetara, što olakšava pristup unutrašnjosti. Poseban je stakleni panoramski krov koji možete elektronički učiniti više ili manje prozirnim. Tajna je u električnoj kontroli tekućih kristala. Zahvaljujući ogromnim dimenzijama (1,71 x 1,04 m), krov se proteže preko prvog i drugog reda sjedala. Osim toga, prostor za glavu povećan je za tri centimetra jer nema stropne obloge. Volkswagen kaže kako je toliki krov veza sa slavnom verzijom Samba iz pedesetih godina prošlog stoljeća koja je imala male bočne prozore na krovu. Još jedna veza s povijesti su i klizni prozori na bočnim vratima, jedino su sada električno pokretani, a dostupni su samo na ovoj verziji.

Volkswagen ID. Buzz LWB bit će dostupan u verzijama s pet, šest ili sedam sjedala. Verzija sa šest sjedala nudi više prostora u drugom redu, a za ugodnije sjedenje dodani su i nasloni za ruke. Dva se stražnja reda sjedala mogu preklapati, a posljednji se može i izvaditi. Maksimalan obujam prtljažnog, odnosno tovarnog prostora, je 2469 litara. Peterosjed nudi 1340 litara prostora, a sa sedam sjedala u upotrebi na raspolaganju je još uvijek 306 litara.

Novosti ima i u unutrašnjosti, a jedna od njih je head-up displej koji projicira informacije na vjetrobran ispred vozača. Na popisu opcija novost je i sustav daljinskog parkiranja. Ipak, najvažnija se promjena odnosi na infotainment. On je boljka svih ID modela jer nije bio logičan i bio je vrlo spor. Štoviše, koliko je problema Volkswagen imao s infotainmentom najbolje pokazuje činjenica da je čitava uprava njegove tvrtke zadužene za to dobila otkaz. Sada je stigla nova generacija infotainmenta koja debitira u produženom ID. Buzzu, a ugrađuje se i u novi ID.7. Sustav izgleda puno bolje, radi brže i puno je logičniji. Središnji ekran ima dijagonalu od 12,9 inča, a ispod njega od sada su osvijetljeni i dodirni klizači za funkcije kao što su namještanje temperature i jačine zvuka. Unutrašnjost se osvjetljava ambijentalnim osvjetljenjem s 10 boja, a opcijski će za dugi ID. Buzz biti dostupna i verzija s 30 boja.

Već smo spomenuli veću bateriju od 85 kWh, a pored nje će u ponudi biti i manja od 77 kWh. ID. Buzz će dobiti i novi motor koji smo prvi put vidjeli u nedavno predstavljenom ID.7. Riječ je o novom elektromotoru od 286 KS koji nije samo snažniji od prethodnika (od 204 KS) već je i do 40 posto učinkovitiji. Tako pokretan ID. Buzz do 100 km/h ubrzava za 7,9 sekundi, a s jednim punjnjem baterije može prevaliti do 460 kilometara. Sljedeće godine dolazi i snažnija verzija GTX s pogonom na sve kotače i 339 KS kojoj će za postizanje 100 km/h trebati samo 6,4 sekunde.

U Hrvatsku Volkswagen ID. Buzz LWB stiže početkom sljedeće godine.

Provjerite još

Volkswagen ID7.7 Tourer

Volkswagen ID7.7 Tourer je električni karavan velikog dosega

Volkswagen ID7.7 Tourer je automobil koji električnu ponudu ovog proizvođača čini vrlo zanimljivom jer Europljani …