Fiat 500E

Fiat 500 ponovno je oživio na struju

Novi Fiat 500 potpuno je novi model koji pokreće elektromotor, a u potpunosti je zadržao duh i ideju prethodne dvije reinkarnacije

Fiat 500, ponovno rođen 2007., prije pet godina je vizualno osvježen, a sada je predstavljena posve nova generacija i to kao 500E isključivo s električnim pogonom. Prošla generacija dobila je tehnologiju blagog hibrida i ostat će u prodaji još barem dvije godine, dok bi novi model trebao ostati isključivo električan.

Izvana, novi je 500 odmah prepoznatljiv nastavak iste priče, ali je zapravo potpuno nov. Sprijeda je malo agresivniji, a umjesto Fiatovog znaka sprijeda sada središnje mjesto zauzima oznaka modela. Zanimljivo, novi Fiat 500E dolazi prvo kao kabriolet, dok će model s čvrstim krovom doći kasnije. Unutrašnjost je također potpuno nova. Iako je Fiat zadržao povijesne okrugle instrumente iza volana, svi su dijelovi novi. U sredini je 10,25-inčni ekran infotainmenta, dok su kontrole mjenjača na središnjem grebenu. Instrumenti su potpuno digitalni.

Novi 500E nastao je na novoj platformi, a zahvaljujući tome je i malo narastao. S dužinom od 3,6 metara je oko šest centimetara duži nego prije, a jednako je narasla i širina, na 1,6 metara. Međuosovinski razmak je 2,32 metra, što je dva centimetra više nego prije.

Fiat 500E pokreće 119 KS snažan elektromotor s kojim talijanski ljepotan od 0 do 100 km/h ubrzava za devet sekundi i postiže najvišu brzinu od 150 km/h. Baterija je od 42 kWh i omogućuje malenom Fiatu doseg od 320 km prema normi WLTP. Na punjaču od 85 kW baterija se do 80 posto može napuniti za pola sata, dok na wallboxu od 7,4 kW to traje šest sati.

Vozač može birati između tri načina rada – Normal, Range i Sherpa. U posljednjem je najviša brzina ograničena na 80 km/h, isključuje se klima uređaj, a papučica gasa postaje “tupa”, sve kako bi se iz baterija iscijedilo što više kilometara. U načinu Range može se voziti samo papučicom gasa što znači da 500E snažno koči kada se ona otpusti.

Tri će jedinstvena primjerka Fiata 500E napravljena u suradnji s Giorgiom Armanijem, Bvlgarijem i Kartellom biti prodana na aukciji, a prihod će ići u dobrotvorne svrhe. Nešto jeftiniji, a i manje ekskluzivan bit će model La Prima koji će biti proizveden u seriji od 500 primjeraka.

Provjerite još

Fiat Scudo

Fiat Scudo vraća se na scenu

Fiat Scudo bio je uspješno i popularno dostavno vozilo, a bio je dio suradnje Fiata …