Fiat Grande Panda prvi je član nove obitelji

Fiat planira predstavljanje čitave nove obitelji automobila, a prvi predstavnik je već tu. Zove se Grande Panda i ima puno dizajnerskih detalja koji podsjećaju na prvu generaciju Pande

Stellantis nastavlja ofenzivu modela većine svojih marki. Peugeot je nedavno predstavio nove 3008 i 5008, Citroen modele C3 i C3 Aircross, a Opel novu Fronteru i Grandland. Lancia se ponovo vraća na scenu novim Ypsilonom, a Alfa Romeo je u ponudu dodao kompaktni crossover Junior. Niti treća talijanska marka nije ostala zaboravljena. Fiat je kroz povijest gradio uspjeh pristupačnim kompaktnim automobilima, a to planira i u budućnosti i to novom linijom modela. Prvi od njih je Fiat Grande Panda.

Zbunjuje vas Grande u imenu? Bez brige, Panda neće postati prevelika. Treća generacija Pande koja je na tržištu od 2011. još je uvijek u prodaji, a čini se kako bi se mogla zadržati još dugo. Tehnički osvježena verzija s blagim hibridnim pogonom nedavno je dobila ime Pandina, a sada će dobiti i novi model stepenicu iznad – Grande Pandu. U odnosu na 3,7 metara “male” Pande, Grande će biti velika, ali ne i u odnosu na ostatak tržišta.

Fiat Grande Panda tehnički je sestrinski model novog Citroena C3. Baš kao i on, Fiat Grande Panda je na platformi STLA Smart. Ipak, ovo nije nipošto samo C3 na koji je Fiat nabacio pregršt vlastitih logotipa. Iako postoje vizualne sličnosti između ova dva modela, Grande Panda ima mnogo vlastitih elemenata.

Fiat Grande Panda, primjerice, ima mnogo uglatiji dizajn od svog francuskog rođaka. Grande Panda ima drukčija stražnja vrata, potpuno drukčije linije i oblike u vratima i vlastiti potpuno jedinstveni prednji i stražnji dio. Fiat je dao Grande Pandi upečatljivo “pikselsko” osvjetljenje sprijeda i straga, a stražnja su sigurno inspirirana uglatim svjetlima originalne Pande. Po uzoru na staru Pandu 4×4 napravljeni su reljefni natpisi – Fiat na poklopcu prtljažnika i Panda na bokovima.

Fiat Grande Panda dugačka je točno 3,99 metara. Nije puno, ali možda bi joj bolje pristajalo ime Punto, čak možda i Grande Punto…

Što se pogona tiče, Fiat nije objavio još ništa, ali s obzirom na ostale nove modele Stellantisa lako možemo zaključiti što će pokretati Grande Pandu. U ponudi će gotovo sigurno biti benzinski motori sa ili bez potpore blagog hibrida, kao i posve električna verzija. Električna Grande Panda imat će elektromotor od 113 KS i bateriju od 44 kWh, a imat će i jeftiniju verziju s manjom baterijom.

Detaljnih tehničkih specifikacija još nema, kao ni fotografija unutrašnjosti. Fiat je u svijet pustio tek nekoliko fotografija i videa automobila. Fiat Grande Panda imat će svoje puno predstavljanje u srpnju. Do 2027. Fiat će proširiti svoju novu obitelj modela – od kojih je ova Grande Panda prva – s po jednim novim modelom svake godine.

Provjerite još

Nova Fiat Panda dolazi iz Kragujevca

Dok je 2023. u Fiatu obilježio novi 600e, velika novost planirana za 2024. je potpuno …