Aston Martin DBX

Aston Martin DBX prvi je SUV slavne britanske marke

Nakon brojnih najava konačno je i službeno predstavljen Aston Martin DBX, prvi SUV ove slavne britanske marke

Ono što je započelo 2015. kao DBX Concept, električni povišeni kupe, danas se pretvorilo u SUV koji kreće u proizvodnju. Prvi SUV iz Aston Martina pod prednjim poklopcem skriva 4,0 V8 s dva turbopunjača koji potpisuje njemački AMG. Motor razvija 550 KS i 700 Nm i Aston Martin ga je već koristio u modelu DB11 V8, ali u DBX-u je nešto snažniji. Iako vaga pokazuje 2245 kilograma, Aston Martin DBX od 0 do 100 km/h stiže za 4,5 sekundi i postiže najvišu brzinu od 291 km/h.

Motor nije jedina sličnost s konzervativnije oblikovanim modelima Aston Martina. Dizajnerski se mnogi elementi naslanjaju na kućno naslijeđe – svjetla su slična ostalima, a maska je prepoznatljiva na prvi pogled. Straga se ističu dva spojlera – jedan iznad, a drugi ispod prozora. Donji možemo opisati i kao pačji rep.

U unutrašnjosti je naglasak na udobnosti, a sve je obloženo kožom i Alcantarom. U sredini je 10,25-inčni ekran infotainmenta, a iza volana je 12,3-inčni ekran na kojem su instrumenti.

Ukupnom dužinom od 5,04 metra DBX gotovo savršeno pristaje u rupu između Bentley Bentayge (5,14 m) i Porsche Cayennea (4,92 m). Za svijet SUV-a je nizak  – 74 mm niži od Bentleya i 20 mm od Porschea – ali mu najveći međuosovinski razmak od 3,06 metara omogućuje toliko prostranu unutrašnjost. Rezultat je ogroman prtljažnik od 832 litre koji se može povećati na 1540 litara.

Zasad je poznata samo cijena u Njemačkoj – 193.500 eura. Koliko će stajati kod nas nije poznato. Sigurno više…

Provjerite još

Aston Martin DBX

550 KS za Aston Martin DBX

Aston Martin DBX neće biti samo prvi SUV ove marke, već će ga pokretati i …