Audi E-tron Sportback

Više puta je uhvaćen na testiranjima, a njegov dolazak nikad i nije bio tajna, ali sada je službeno stigao. To je Audi E-tron Sportback i donosi nekoliko iznenađenja

Jednostavno bi bilo nazvati Audi E-tron Sportback “spljoštenim” E-tronom, ali to nikako ne bi bilo fer. Naravno da su ta dva automobila usko povezana, ali od predstavljanja prvog E-trona razvoj nije stao i Sportback je dobio brojna tehnološka poboljšanja, ali više o tome kasnije.

Linija krova E-tron Sportbacka gotovo savršeno prati liniju A7 Sportbacka. Kupeovske izdužene linije, naravno, dolaze s cijenom. Račun su tako platili prtljažnik koji se sa 660 smanjio na 615 litara, a putnici imaju 20 milimetara manje prostora za glavu. Svejedno, prostora i dalje ima dosta.

Kupeovski oblik ima i prednosti. Aerodinamičniji je, koeficijent otpora zraka (cW) Sportbacka je 0,25 što je omogućilo oko deset kilometara veći doseg. Još su više donijela razna tehnološka poboljšanja. Umjesto dvije pumpe sustav hlađenja sada ima jednu, učinkovitiju. Kada nije potrebna, prednja je osovina potpuno isključena iz pogona, a kočnice su također optimizirane čega je rezultat više regenerativnog kočenja. Rezultat svega toga je da, prema ciklusu WLTP, model 55 Quattro sada može prevaliti 446 kilometara s jednim punjenjem baterije.

Poboljšani navigacijski sustav na dnevnoj bazi osvježava informacije o punjačima, a poseban su dragulj matrična svjetla koja sa milijun mikroskopskih upravljivih zrcala po jedinici mogu stvarati iznimno precizne projekcije. To je korisno i za kontrolu snopa u prometu, ali i za poruke dobrodošlice, navigacijske upute i još mnoge interesantne ideje. Granica nije nebo, već zakon.

Audi E-tron Sportback dolazi kao 50 Quattro i 55 Quattro. Slabija verzija raspolaže s 230 kW i 540 Nm što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6,8 sekundi i najvišu brzinu od 190 km/h. Baterija je kapaciteta 64,7 kWh i omogućuje doseg od 347 km. Na istosmjernom punjaču od 120 kW može se napuniti do 80 posto za pola sata. Model 55 Quattro razvija 265 kW i 561 Nm, a u njega se ugrađuje veća baterija od 86,5 kWh koja mu je dovoljna za 448 km po WLTP-u. Iako je 120 kilograma teži, performanse su ipak bolje – 6,6 sekundi do 100 km/h uz najvišu brzinu od 200 km/h. U položaju S i s papučicom na podu Audi E-tron Sportback 55 Quattro ulazi u “boost” u trajanju od osam sekundi, a tada mu do 100 km/h treba samo 5,7 sekundi. 55 Quattro se može puniti s najviše 150 kW na istosmjernom punjaču, pa tako oba modela mogu za pola sata napuniti 80 posto baterije.

Na Sportbacku je serijski sustav Audi Drive Select koji nudi sedam pozicija koje kontroliraju, između ostalog, zračni ovjes. Pri visokim brzinama Sportback je 7,6 centimetara bliže asfaltu od najviše pozicije.

Audi E-tron Sportback kreće u proizvodnju početkom sljedeće godine, a “obični” E-tron će tehnološka unaprjeđenja dobiti sredinom 2020.

Provjerite još

Berinić uzeo predkvalifikacije

Održane predkvalifikacije za četvrtu utrku Auto i Točka iRacing MX-5 kupa. Berinić kirurški precizan. Na …