Mercedes GLB

Koncept koji najavljuje novi Mercedes GLB

U Kini je predstavljen, doduše još uvijek kao koncept, Mercedes GLB, novi kompaktni SUV njemačke marke koji će se u ponudi smjestiti između modela GLA i GLC

Koncept GLB je, kao što ste već naslutili, najava serijskog automobila koji će se uskoro jednostavno zvati Mercedes GLB. Riječ je o novom kompaktnom SUV-u koji će se u ponudi Mercedesa smjestiti između GLA, koji tek stiže, i GLC. Ispod lima krije se poznata tehnologija kompaktnih Mercedesovih modela poput A-klase, B-klase i CLA što znači da GLB ima prednji pogon.

Konceptni je GLB prilično “grub”. Ima kovčeg i svjetla na krovu i terenske gume, ali malo bolji poglde otkriva kako će izgledati serijski GLB. Automobil ima jasne sličnosti s većim kućnim SUV-ima poput GLC-a, kao i novim GLS-om koji će biti predstavljen ovih dana na salonu u New Yorku. Unutrašnjost izgleda dobro poznata iz ostalih modela, a jedina razlika je što središnja konzola nije spojena s ostatkom armature.

Konceptni automobil dug je 4,63 metra, širok 1,89, a visok 1,9 metara. Ima impresivan međuosovinski razmak od 2,82 metra i nudi prostor za sedam putnika. Naravno, u trećem redu za odrasle putnike baš i nema previše prostora. Pod prednjim poklopcem nalazi se 224 KS i 350 Nm snažan dvolitreni turbobenzinac koji poznajemo iz modela poput A 250. Snaga se prenosi putem automatskog mjenjača 8G-DCT s osam stupnjeva i dvije spojke. Koncept ima pogon na sve kotače 4Matic i sustav Dynamic Select kojim se biraju različita podešenja. U načinu rada Offroad moment se između prednje i stražnje osovine dijeli u omjeru 50:50. U načinu Sport omjer je 30:70 u korist prednje osovine, a u načinu Comfort stražnji kotači dobivaju tek 20 posto.

Kada dođe u serijsku proizvodnju očekuje se kako će početni motor u modelu GLB 200 biti 1,3-litreni četverocilindarski turbobenzinac nastao u suradnji s Renaultom. U GLB-u će razvijati 163 KS, jednako kao i u A-klasi. Sljedeći korak bit će GLB 250 kao i u konceptu. Naravno, ugrađivat će se i dizelski motori, a možemo očekivati i verziju 35 AMG.