Lotus Eletre

Lotus Eletre prvi je SUV u povijesti ove marke

Koliko se svijet automobila mijenja možda najbolje pokazuje novi Lotus Eletre, prvi SUV i to električni, ove britanske marke poznate po laganim sportskim automobilima

Colin Chapman jednostavno je formulirao filozofiju Lotusa: “pojednostavnite i dodajte lakoću”. Danas se vjerojatno okreće u grobu, jer britanska marka koju je on utemeljio predstavila je oko dvije tone težak Lotus Eletre. SUV. Električni.

Ima li Eletre išta zajedničkog s Lotusom? Nije baš da nema. Prema Lotusu “dodana lakoća” pokazuje se u otvorima u karoseriji koji služe lakšem strujanju zraka. Još važnije, Eletre je u velikoj mjeri izrađena od aluminija i karbonskih vlakana kako bi bila što lakša. Ima dvije tone, ali to i nije tako loše za 5,1 metar dugačak električni SUV. Lotus se potrudio i oblik zadržati koliko je moguće vitkim. Eletre je visok samo 1,63 metra, što s obzirom na oblik i dužinu nije loš omjer.

Prve specifikacije koje su objavljene su impresivne. Eletre pokreću dva elektromotora, po jedan na svakoj osovini koji zajedno razvijaju preko 600 KS, a strujom se napajaju iz baterije veće od 100 kWh. Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 2,95 sekundi, a najviša je brzina 260 km/h.

Lotus Eletre nastao je na novoj električnoj platformi EPA, koja je razvijena u suradnji s timovima u Kini, Švedskoj i Njemačkoj. Bez sumnje, veliku je ulogu imao i vlasnik, Geely, a inženjeri su u razvoju zasigurno gledali i na Volvo i Polestar. Tehnologija od 800 volti osigurava brzo punjenje baterije, a Lotus cilja na doseg prema WLTP normi od oko 600 kilometara. Puniti se može s 350 kW, a na takvom punjaču za 20 minuta dobiva se 400 kilometara dosega.

Lotus kaže kako se vozač i putnici u unutrašnjosti moraju osjećati kao u superautomobilu. Tako se, primjerice, ogroman središnji ekran od 15,1 inča može preklopiti kako bi manje ometao pažnju, volan je spljošten i s gornje i s donje strane, a osim digitalnih instrumenata tu je i head-up displej. Sportska sjedala pružaju potporu u brzim zavojima. Istovremeno, Eletre pruža i luksuzno iskustvo, više nego sportsko. Unutrašnjost je presvučena najfinijim materijalima, uključujući i jedan djelomično od vune, kako bi se smanjila masa. Prostora u unutrašnjosti ne nedostaje, posebno na stražnjim sjedalima. Straga mogu biti dva odvojena sjedala ili klasična klupa. Prtljažnik je obujma 400 litara, a na raspolaganju je i još jedan od 77 litara sprijeda.

Početna cijena Lotus Eletre u Velikoj Britaniji je oko 100.000 funti, što je otprilike 900.000 kuna. Eletre će se proizvoditi u Wuhanu u Kini, a prvi primjerci kupcima će stići sljedeće godine.

Provjerite još

BYD Dolphin najbolja je kupnja u Europi 2024.

BYD Dolphin osvojio je Autobest 2024, europsku titulu “The Best Buy Car of Europe in …