Mazda MX-30

Mazda MX-30 vratit će Wankel!

Mazda nikad nije odustala od Wankelovog motora, iako ga nema u ponudi od RX-8, a sada će ga u novoj ulozi koristiti električna Mazda MX-30

Ako tražite električni automobil s velikim dosegom Mazda MX-30 nije baš najbolji izbor. Mazda je sada potvrdila ono o čemu se u kuloarima već neko vrijeme priča – MX-30 će dobiti range extender, dodatni motor kojim će se produžiti doseg. I to kakav!

Mazda MX-30 zapravo bi se mogla opisati kako električna verzija CX-30, ali to zapravo ne bi bilo pošteno. MX-30 ima jedinstven izgled. Ovaj 4,4 metra dugačak crossover ima baterije od 35,5 kWh koje su mu dovoljne za doseg od oko 200 kilometara. Nije puno, ali postoji filozofija iza te brojke. Prema Mazdi, veći doseg vozači ne koriste u 80 posto slučajeva, a veće baterije rezultirale bi težim i skupljim automobilom. Za one kojima to ipak nije dovoljno, Mazda nudi rješenje.

Mazda je potvrdila kako će u budućnosti opremiti MX-30 range extenderom, ali ne bilo kakvim. Za to će koristiti maleni Wankelov motor. Dugo nismo vidjeli rotacijski motor iz Mazde, iako Japanci čitavo vrijeme kažu da rade na njemu. Kakav će biti range extender na Mazdi MX-30 nije objavljeno, ali zasigurno će biti riječ o sustavu u kojem Wankelov motor s jednim rotorom puni baterije kada za to ima potrebe.

Iako rotacijski motor ima posebno mjesto u Mazdinoj povijesti, nismo vidjeli Mazdu s Wankelovim motorom u Europi otkako je prestala proizvodnja RX-8. U međuvremenu japanska marka nije napustila ovu tehnologiju. Dapače, već su koristili Wankelov motor upravo kao range extender u malenoj floti električnih Mazdi 2, kao i u konceptu RX-Vision iz 2015. gdje je bio jedini pogon automobila.

Iako su Wankelovi motori u principu prilično rastrošni s gorivom, kao i s uljem, to ne bi trebalo predstavljati problem kada motor radi kao range extender. Ti su nedostatci minimizirani jer relativno maleni motor ne pokreće kotače direktno, već radi na optimalnim okretajima i puni baterije. Prednosti rotacijskog motora su relativna tišina u radu i iznimno malene vibracije. Mazda MX-30 u salone bi trebala stići do kraja godine. Opcijski range extender stići će kasnije.

Provjerite još

Lada Wankel

Lada s Wankelovim motorom za policiju i KGB

Malo je poznato da je od kraja sedamdesetih AvtoVAZ proizvodio Wankelove motore i ugrađivao ih …