Mercedes C-klasa

Mercedes C-klasa pete generacije

Nova Mercedes C-klasa peta je generacija ovog automobila. Model W206 sličan je prethodniku, ali ispod lima donosi puno novosti

Nova generacije Mercedesa C-klase ne donosi iznenađenja po pitanju izgleda. I limuzina i karavan zadržavaju ugrubo linije prethodne generacije koja je, pod internom oznakom W205, na tržištu od 2014. Naravno, puno je više promjena nego što se na prvi pogled čini. Za početak, nova Mercedes C-klasa ima lice koje snažno nalikuje na novu S-klasu i osvježenu E-klasu. Svjetla, standardno s LED tehnologijom, tanka su i manje nagnuta prema dolje, a mogu biti opremljena i tehnologijom Digital Light koja uključuje i projiciranje informacija na cestu. Najveća promjena sprijeda je maska koja je vertikalna refleksija one na prethodnoj generaciji. Ukupno gledano, nova C-klasa zbog toga izgleda agresivnije, a tome doprinose i nabori na poklopcu motora. Straga je također primjetna sličnost s većim rođacima, pa je tako sada i C-klasa dobila tanka stražnja svjetla koja se protežu dublje prema sredini.

Nemojte da vas sličan izgled zavara. Nova je generacija narasla u odnosu na prethodnika. Međuosovinski je razmak povećan za 25 mm, na 2,87 metara. Ukupna dužina limuzine je povećana za 65 mm, a karavana za 49 mm. Sada su obje verzije jednako dugačke – 4,75 metara. To je rezultiralo s više prostora u kabini. Limuzina je zadržala prtljažnik od 455 litara, dok je kod karavana narastao na 490, odnosno 1510 litara.

Unutrašnjost se najbolje može opisati kao spoj klasičnog i modernog. Klasičnog zbog ventilacijskih otvora kakve poznajemo iz prošle generacije, a modernog zbog čistog dizajna i pozamašnog ekrana infotainmenta. Naravno, uzor je S-klasa. Središnji je ekran 10,25 inča, ali na popisu opcija je onaj od 12,3 inča. Instrumenti ispred vozača su digitalni, a na popisu opcija je head-up displej.

Iako nova Mercedes C-klasa neće imati potpuno električnu verziju, elektrifikacija igra važnu ulogu. Mercedes-Benz sve je motore opremio nekim oblikom električne pomoći. U ponudi su samo četverocilindarski motori, benzinski i dizelski, koji su ili potpomognuti sustavom blagog hibirda ili su plug-in hibridi. U slučaju blagih hibrida starter-generator koji radi na 48 V pomaže kod krstarenja, a može i po potrebi dodati 20 KS. Svi motori imaju isključivo automatski mjenjač s devet stupnjeva.

Benzinska ponuda započinje modelima C 180 i C 200, a oba pokreće 1,5-litreni motor. Slabiji ima 170 KS i 250 Nm, a snažniji 204 KS i 300 Nm. C 200 je dostupan i s pogonom na sve kotače 4Matic. Slabiji od 0 do 100 km/h stiže za 8,6 sekundi i postiže najvišu brzinu od 231 km/h, dok snažniji ubrzava za 7,3 sekunde i postiže najviših 246 km/h. Model C 300 pokreće dvolitreni motor od 258 KS i 400 Nm što je dovoljno za ubrzanje od šest sekundi i najviših 250 km/h. Naravno, kasnije će doći i verzije AMG, a i one će imati četverocilindarske motore, ali će uz pomoć elektromotora morati nadmašiti performanse autmobila koje zamjenjuju.

Dvolitreni turbodizelaš u verziji C 200 d raspolaže sa 163 KS i 380 Nm što mu je dovoljno za ubrzanje od 7,7 sekunde i najvišu brzinu od 230 km/h. C 220 d ima 200 KS i 440 Nm na raspolaganju. Do 100 km/h stiže za 7,3 sekunde i postiže 245 km/h. Vrhunac dizelske ponude je C 300 d koji ima 265 KS i 550 Nm. On do stotke stiže za 5,7 sekundi i postiže najviših 250 km/h.

Mercedes je najavio samo jednu plug-in hibridnu verziju C-klase, a to je C 300 e. Pokreće ju kombinacija dvolitrenog benzinca i elektromotora ukupne snage sustava od 313 KS i 550 Nm najvećeg okretnog momenta. Mercedes kaže kako je, prema ciklusu WLTP, moguće prevaliti čak 100 kilometara samo na struju s jednim punjenjem baterije. S opcijskim 55 kW istosmjernim punjačem baterija se može napuniti za pola sata. Standardni je punjač trofazni od 11 kW. Zbog smještanja baterije prtljažnik ima 360 litara, što je 95 litara manje u odnosu na ostale modele, ali i 45 litara više nego što je imao prtljažnik prošle generacije plug-in hibridne C-klase.

Početak prodaje nove C-klase je 30. ožujka, a prva se vozila u salonima očekuju u svibnju ove godine.

Provjerite još

Mercedes EQXX

Mercedes EQXX impresivna je tehnološka vizija

Iako je Mercedes Vision EQXX samo koncept, on pokazuje za što je sve na području …