Mercedes EQE

Mercedes EQE električni je pandan E-klasi

Bez ikakve sumnje najveća novost koju je Mercedes pokazao na Salonu u Munchenu je posve električni model EQE. Dok je EQS električni pandan S-klasi novi je Mercedes EQE isto za E-klasu

S novim je modelom EQS Mercedes svom EQS-u dao manjeg brata, ali takav opis nije baš fer prema ovom električnom automobilu. Mercedes EQE dug je 4,95 metara, širok 1,96 metara, dok u visinu mjeri mrvicu preko 1,5 metara. Vrlo slično E-klasi i CLS-u. Međuosovinski razmak je ogromnih 3,12 metara. Primjerice, E-klasa ima 2,93 metra između osovina. Stoga ne čudi što Mercedes kaže da je EQS od nje prostraniji. Minus je u prtljažniku koji ima 430 litara, što je 110 litara manje od E-klase.

Izgled modela EQE neće nikoga “izuti iz cipela”. Generalno, izgleda kao smanjeni EQS, uz nešto drukčija prednja svjetla koja nisu spojena LED trakom. Straga su svjetla sličnija, a tu je i LED traka koja ih povezuje, ali na drukčiji način.

Isto se može reći i za unutrašnjost koja izgleda kao da je direktno prenesena iz većeg modela. To znači da i ovdje imate MBUX Hyperscreen ispred vas te da je  ovdje na popisu opcija. Ova ploča, koja se sastoji od tri ekrana, proteže se punom širinom unutrašnjosti. Suvozač ispred sebe ima veliki ekran na kojem, između ostalog, može pregledavati internet ili pak gledati filmove. Kamera prati vozača, pa ako on krene gledati taj ekran on se na nekoliko sekundi zatamni.

Kao i EQS, Mercedes EQE baziran je na platformi MEA, namijenjenoj isključivo električnim modelima. Trenutno je ovaj model predstavljen samo kao EQE 350 čije stražnje kotače pokreće 292 KS i 530 Nm snažan elektromotor. Baterije su kapaciteta 90 kWh, a s njima bi EQE trebao moći prevaliti između 545 i 660 kilometara prema normi WLTP. Već se govori od verziji sa 680 KS u čijem razvoju je sudjelovao i AMG. Pored verzija samo sa stražnjim pogonom, u ponudi će biti i verzije s pogonom na sve kotače. Na popisu opcija za EQE nalaze se zračni ovjes Airmatic i adaptivni amortizeri, kao i sustav upravljanja svim kotačima.

Mercedes EQE na tržište stiže sredinom sljedeće godine. Primjerci namijenjeni europskom tržištu uskoro će početi silaziti s proizvodnih traka u tvornici u Bremenu. Verzija namijenjena kineskom tržištu proizvodit će se u partnerstvu s BBAC-om u Pekingu.

Provjerite još

Mercedes SL kao Maybach, ali i kao Mythos

Šef dizajna Mercedes-Benza Gordon Wagener na Instagramu je objavio dvije slike na kojima su buduće …