Honda Civic Type R

Najsnažnija Honda Civic Type R u povijesti

Iako još nije objavljen točan podatak, nova Honda Civic Type R trebala bi biti najsnažnija dosad, što znači više od 320 KS

Iako im zasad moramo vjerovati na riječ, iz Honde kažu kako će nova, 11. generacija, Civica Type R biti najsnažnija u povijesti. Prošli je model pod poklopcem imao dvolitreni VTEC turbobenzinac od 320 KS i 400 Nm, pa je ljestvica postavljena prilično visoko. Honda je ranije najavila kako od 2025. na europskom tržištu planira prodavati isključivo elektrificirane modele. Ovaj Civic Type R ne treba zadovoljiti tu ideju, a nadamo se da će se i nakon te godine i dalje prodavati u Europi.

Četverocilindarski dvolitreni VTEC motor razvijen je na osnovi motora iz prošle generacije kojeg poznavatelji i ljubitelji Honde poznaju pod oznakom 17YM. Izmijenjeno je kućište turbopunjača koje je sada manje, ali turbo ima više “lopatica”. Dorađen je i ispušni sustav koji je sada lakši. Još uvijek nepoznat broj “konja” prenosi se na prednje kotače putem ručnog mjenjača sa šest stupnjeva. Honda kaže i kako je sustav usklađivanja okretaja (rev-match) dorađen, kao i Brembov kočioni sustav prenesen iz prošle generacije. Sve to, uz povećanu snagu, već je isprobano na stazi Suzuka u Japanu gdje je nova Honda Civic Type R bila 0.873 sekunde brža po krugu od prethodne generacije.

Za razliku od prošle generacije novi Civic izgleda smirenije i jednostavnije, a jednako je i s Type R, ali to ne znači da izgleda dosadno. Na poklopcu motora je usis za hlađenje, odbojnici su agresivnije oblikovani i imaju crne detalje. Straga su veliki spojler i difuzor, kao i tri središnje postavljene ispušne cijevi. Nova Honda Civic Type R vozi se na 19-colnim kotačima s gumama Michelin Pilot Sport 4S. Unutrašnjost je ukrašena Alcantarom na oblogama vrata, crvenim detaljima i prošavima, ali najuočljiviji element su žarko crvena sjedala presvučena materijalom koji nalikuje na antilop.

Prvi primjerci nove Honde Civic Type R na europsko tržište trebali bi stići početkom sljedeće godine.

Provjerite još

Honda Civic Type R

Honda Civic Type R niže krugove na Suzuki

Nova generacija Civica stiže u Europu sljedeće godine, a njegova najsnažnija verzija, Honda Civic Type …