Nova Škoda Octavia stiže na proljeće

Škoda Octavia četvrte generacije predstavljena je u Mladoj Boleslavi. Dimenzije se nisu značajni je mijenjale, ali češki je bestseler doživio ozbiljnu modernizaciju

Octavia koju je Škoda predstavila danas četvrta je generacija modela otkako je Volkswagen preuzeo češku marku. Dok izgled aktualne treće generacije još uvijek nosi brojne elemente svojih prethodnika, ovom novom Octavijom Škoda kreće u drugom smjeru. Po potanju dizajna nekoć racionalna Čehinja izgleda kako polagano ide prema svom većem bratu Superbu. Potpuna LED svjetla s matričnom tehnologijom na popisu su opcija, kao i potpuna LED stražnja svjetla s dinamičkim pokazivačima smjera.

Potpuno nova Octavia duga je 4,69 metara u petvratnoj karoseriji, što znači da je u odnosu na prethodnicu narasla za 1,9 cm. Karavanska verzija, tradicionalno nazvana Combi, narasla je za 2,2 cm. U obje izvedbe Octavia je 1,5 cm šira. Zanimljiv je i prtljažni prostor, jedan od najvećih Octavijinih aduta već godinama. U petvratnoj verziji narastao je za 10 litara i može progutati ogromnih 600 litara. Kod Combija povećanje je još veće, iznosi 30 litara, pa je tako prtljažnik sada obujma 640 litara. Najveća dimenzija kotača je 19 cola iako će sportska verzija RS zasigurno imati veće kotače. Sa 2,68 metara međuosovinski razmak je ostao jednak, a automobil je i dalje na verziji modularne platforme MQB.

Unutrašnjost je potpuno nova i impresivna. Kako i kod njezinog njemačkog rođaka Golfa VIII, uređena je relativno minimalistički. Vozačko se okruženje sastoji od nekoliko “slojeva”, a u sredini dominira veliki ekran koji može biti od 8,25 do 10 inča, a kojim se upravlja praktično svime, od infotainmenta do klima-uređaja. Naravno, na popisu opcija je i dobro poznati Virtualni kokpit, ali ono što privlači pažnju je volan. Škoda je u Octaviu ugradila volan s dvije prečke! Opcijski, taj zanimljiv volan može biti opremljen i grijanjem. Na popisu opcija je ambijentalna rasvjeta u čak deset različitih boja. Još jedna interesantna opcija su udobna sjedala s masažom, grijanjem i ventilacijom, a tu je još i 4,2-inčni head-up displej u boji. Lijepi detalj je i malena ručica DSG mjenjača, slično kao i u novom Golfu.

Niti Octavia ne može izbjeći elektrifikaciju, pa je tako u četvrtoj generaciji Škoda uvela oznaku iV. Nema potpuno električne verzije, ali po prvi će puta Octavia biti dostupna kao plug-in hibrid. Octaviju iV pokreće kombinacija 1,4 TSI benzinca i 102 KS snažnog elektromotora. Zajednički razvijaju 204 KS i 350 Nm, a snaga se na prednje kotače prenosi putem šestostupanjskog DSG mjenjača. Baterija je kapaciteta 13 kWh i dovoljna je za doseg od 55 km prema ciklusu WLTP. Baterija nažalost smanjuje prtljažni prostor, pa tako petvratni model raspolaže s 450 litara, a Combi sa 470 litara.

Popis ostalih motora sličan je onome kod Golfa i sastoji se od serije benzinskih motora koji Škoda označava sa e-Tec. Riječ je o TSI benzincima s tehnologijom blagog hibrida (mild hybrid). Na listi su 1,0 TSI e-Tec sa 110 KS i 200 Nm 1,5 TSI e-Tec sa 150 KS i 250 Nm, oba sa sedmostupanjskim DSG mjenjačem. Oba su dostupna i bez hibridne tehnologije, ali s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva. Trenutno najsnažniji benzinac je 2,0 TSI sa 190 KS koji je dostupan samo s pogonom na sve kotače i DSG mjenjačem. Dizelsku ponudu čine tri verzije 2,0 TDI motora sa 115, 150 i 200 KS. Sva tri verzije dostupne su ili sa šestostupanjskim ručnim mjenjačem ili s automatskim DSG mjenjačem sa sedam stupnjeva.

Nova Škoda Octavia na naše će tržište stići na proljeće sljedeće godine.

Provjerite još

Škoda Slavia

Škoda Slavia zanimljiva je studentska maštarija

Škodina akademija već godinama svojim polaznicima omogućuje stvaranje jednog posebnog projekta, a ove godine to …