Škoda Fabia

Škoda Fabia četvrte generacije stiže ove jeseni

Nova Škoda Fabia dobila je platformu kakvu ima i Volkswagen Polo, a uz to je i narasla u svim smjerovima i vizualno se prilagodila novim kućnim trendovima

Fabia je jako važan model za Škodu. Od predstavljanja prve generacije 1999. prodano je više od četiri i pol milijuna primjeraka što ju čini drugom najprodavanijom Škodom u povijesti, nakon Octavije. Sada je pred nama četvrta generacija koja dolazi na novoj platformi. Riječ je dobro poznatoj platformi MQB A0 koju koriste i Volkswagen Polo, Seat Ibiza i Audi A1.

Nova platforma donijela je i povećanje dimenzija praktično u svim smjerovima. Nova Škoda Fabia duga je 4,11 metara što je 11 centimetara više od prethodne generacije. U širinu je dobila pet centimetara, pa sada mjeri 1,78 metara. Jedina dimenzija koja se smanjila je visina i to za samo jedan centimetar. Dobra vijest za unutrašnji prostor – međuosovinski je razmak narastao za 9,4 cm  i sada iznosi 2,56 metara. Nova Fabia ima prtljažnik od 380 litara što je čak 50 litara više od prethodnice i u rangu klasu većih automobila. Preklapanjem stražnje klupe oslobađa se 1190 litara prostora.

Platforma MQB A0 dolazi s dobro poznatom paletom motora. Glavninu prodaje predstavljat će dvije verzije 1,0 TSI motora od 95 i 110 KS. Slabija dolazi samo s ručnim petostupanjskim mjenjačem, dok snažnija ima ručni mjenjač sa šest stupnjeva ili sedmostupanjski automatik. Na nekim tržištima u ponudi će se naći i jednolitreni atmosferski motor od 65 i 80 KS. Vrhunac ponude, zasad, do eventualne pojave RS-a, predstavljat će 150 KS snažan 1,5 TSI s kojim Škoda Fabia od 0 do 100 km/h ubrzava za 7,9 sekundi i postiže najvišu brzinu od 225 km/h.

Nema planova o elektrifikaciji Fabije u skoroj budućnosti, čak niti u obliku blagog hibrida. Škoda smatra kako kupci očekuju kod Fabije dobiti puno za svoj novac i da se skuplja tehnologija blagog hibrida ne uklapa s time u ovom trenutku. Isto tako, niti Polo, Ibiza i A1, koji su tehnički rođaci Fabije također ne nude takvu tehnologiju.

Izvana je Fabia potpuno u skladu s novom kućnom dizajnerskom filozofijom. To znači da ima visoko postavljena tanja prednja svjetla, koja su u bogatijim paketima opreme LED. Stražnja LED svjetla također su na popisu opcija. S ovakvim svjetlosnim sklopovima Fabia se sjajno uklapa uz Scalu i Kamiq. Česi se hvale i aerodinamikom nove generacije. S koeficijentom otpora zraka cw od 0,28 Fabia bi, prema Škodi, trebala biti aerodinamički najuspješnija u klasi.

Unutrašnjost arhitekturom jasno pokazuje vezu s Volkswagen Polom, ali Škoda je napravila puno više od copy/paste iz njemačkog rođaka. Ventilacijski otvori puno su razigranije oblikovani, a drukčiji je i ekran infotainmenta. Uz to, Fabia ima dvokraki volan kakav poznajemo iz Octavije. Spomenuti ekran može biti dijagonale šest, osam ili 9,2 inča, a Fabia je po prvi puta dostupna i s Virtual Cockpitom – 10,25-inčnim ekranom koji služi kao ploča s instrumentima.

Nova generacija Škode Fabije u salone stiže ove jeseni, kada će biti poznate i cijene, kao i točne specifikacije opreme.

Provjerite još

Škoda Octavia pomlađenog lica

Škoda je odlučila osvježiti Octaviju kako bi i dalje zadržala jednaku privlačnost, ali promjene nisu …