Škoda Octavia pomlađenog lica

Škoda je odlučila osvježiti Octaviju kako bi i dalje zadržala jednaku privlačnost, ali promjene nisu baš velike

Octavia je još uvijek najvažniji Škodin model, a da bi to i ostala Česi su je odlučili vizualno i tehnološki osvježiti. Kada je prošla generacija Octavije prolazila isti tretman bila je drastično promijenjena, ali ovaj put Škoda se odlučila za puno suptilnije promjene u izgledu.

Očekivano, najviše je promjena sprijeda. Svjetla su u osnovi zadržala oblik, ali drukčije izgledaju. LED dnevna svjetla, koja su prethodno bila smještena u donjem dijelu prednjeg svjetla i sastojala su se od dva L-oblika jedan pored drugoga, okrenuta su i sada se nalaze s gornje strane. Octavia je uz nadoplatu dostupna s novim LED matričnim svjetlima. Odbojnici su novi i sprijeda i straga, a stražnja su svjetla, iako jednakog oblika, sada malo drukčijeg dizajna.

Novosti ima i u unutrašnjosti. Prvo, a možda i najvažnije, nakon Superba i Kodiaqa i Octavia je dobila novi infotainment. Osnovni ekran je 10-inčni, dok bogatije opremljeni modeli imaju 13-inčni središnji ekran. Kao i drugi modeli marki Volkswagen grupe, Octavia će imati funkcionalnosti koje će omogućiti umjetna inteligencija ChatGPT.

Ponuda motora slična je kao i dosad. Umjesto 1,0 TSI motora od 110 KS sada je početni benzinac 1,5 TSI sa 115 KS, a u ponudi je i njegova verzija od 150 KS. Obje verzije dostupne su i sa sustavom blagog hibrida. Sportski model RS pokreće 2,0 TSI od 265 KS, a slabija verzija tog motora sa 204 KS doći će nešto kasnije i to uvijek s pogonom na sve kotače. Dizelsku ponudu čine dvije verzije 2,0 TDI motora sa 116 i 150 KS. Mjenjači su ručni sa šest stupnjeva i automatski sa sedam stupnjeva prijenosa.

Osvježena Škoda Octavia na tržište stiže u drugom kvartalu ove godine.

Provjerite još

Škoda Superb i dalje je kraljica prostranosti

Četvrta generacija Superba i dalje zadržava dvije karoserijske verzije, a uspjela je i još malo …