Stiže Volkswagen Golf osam i pol

Volkswagen Golf dobiva facelift. Kao i kod ID.3, puno je pažnje posvećeno poboljšanju jednostavnosti korištenja, ali za razliku od ID.3, ima i značajnijih tehnoloških novosti

Posljednje generacije Volkswagenovih modela djelovale su u nekim stvarima pomalo izgubljeno. Silnom željom za potpunom digitalizacijom izgubila se iz vida ergonomija, a infotainment je postao ponekad neupotrebljiv. Nakon brojnih prigovora, kako medija, tako i kupaca, u Wolfsburgu su ozbiljno shvatili poruku i krenuli rješavati probleme. Već kod predstavljanja novog ID.3 Volkswagen je jasno rekao kako je riječ o poboljšanju, a ne osvježenju.

Nakon automobila koji mnogi pojednostavljeno opisuju kao “električni Golf” vrijeme je došlo i za onaj “pravi”. Ove godine Golf slavi pedeseti rođendan, a upravo upoznajemo facelift njegove osme generacije, dakle Golf osam i pol.

Promjene u vanjskom izgledu nisu velike, ali su značajne i dovoljne da ukupan dojam bude svježiji i atraktivniji. Prednja su svjetla nešto ravnija i tanja, a nova su i stražnja svjetla, doduše ne oblikom, ali da izgledom. Logo na prednjoj strani sada je osvijetljen, barem ako je odabrano opcijsko “IQ svjetlo”. Novi su i prednji i stražnji branik. Sportske izvedbe (R-Line, GTI, GTE) imaju naglašena proširenja pragova i agresivno oblikovane odbojnike, dok standardni Golf izgleda nešto skromnije.

U unutrašnjosti su promjene uglavnom orijentirane na poboljšanja u smjeru jednostavnijeg korištenja. Tako je, primjerice, “klizač” ispod ekrana sada osvijetljen, a i ekran je narastao na 10,4 ili 12,9 inča, ovisno o verziji. Na volanu su sada ponovno klasične tipke. Očekivano, jer Volkswagen je objavio kako im se vraća. One “taktilne plohe” i slična rješenja jednostavno nisu dovoljno dobra i tu se apsolutno slažemo s njemačkim proizvođačem. Osim toga, nema previše promjena u unutrašnjosti Golfa, iako tu i tamo vidimo neke različite boje i materijale, a ima i više crnog piano laka.

Zapravo najviše promjena je po pitanju motora, budući da su gotovo svi dorađeni. Jednolitreni trocilindraš izbačen je iz ponude, a ona sada započinje novim 1,5 TSI četverocilindrašem od 115 KS. Dolazi sa šestostupanjskim ručnim mjenjačem ili pak sedmostupanjskim automatikom s dvije spojke (DSG). U slučaju automatika postaje i blagi hibrid, eTSI, a istu slovnu oznaku nosi i otprije poznati 1,5 eTSI sa 150 KS. Naravno, u ponudi je i GTI kojeg pokreće dvolitreni benzinac od 265 KS koji dolazi isključivo sa sedmostupanjskim DSG-om. U ponudi su i dva dizelska motora, 2,0 TDI sa 115 ili 150 KS.

Plug-in hibridi su također doživjeli značajne promjene. Kao što se već dogodilo kod Tiguana i Passata, 1,4 TSI je zamijenjen 1,5 TSI motorom, ali i dalje ostaje u kombinaciji s šestostupanjskim mjenjačem DSG. Kao i dosad, dostupne su dvije verzije. Slabija pod oznakom eHybrid i dalje ima ukupnu snagu od 204 KS, dok je snaga sportske verzije GTE narasla s 245 na čak 272 KS.

Zahvaljujući značajno povećanim baterijama, čiji je kapacitet narastao sa 10,6 na 19,7 kWh, doseg plug-in hibridnih Golfova je oko 100 kilometara samo na struju. Uz to, sada se mogu puniti s najviše 50 kW što značajno ubrzava punjenje.

Provjerite još

Volkswagen ID.7 Tourer, a ne Variant

Dok novi Passat ima samo jedan, karavanski oblik, Volkswagen ID.7 imat će dva – limuzinu, …