Taycan, prvi potpuno električni Porsche

Nakon brojnih najava konačno je stigao Porsche Taycan, prvi potpuno električni model ovog proizvođača

Priča o potpuno električnom Porscheu seže u rujan 2015. kada je na Salonu automobila u Frankfurtu prikazan koncept Mission E. Ove godine red je na serijsku verziju. Oni kojima se Mission E jako svidio neće biti razočarani konačnim rezultatom. Brojni teaseri i špijunske fotografije već su pokazali kako je riječ o vrlo niskom automobilu s četverim vratima. Oni s malo više mašte u njemu će vidjeti spoj Panamere i 911 što se nikako neće svidjeti ljubiteljima ovog drugog modela. Upečatljivi elementi u Taycanovom izgledu su veliki rubovi blatobrana, linija prozora i prednja svjetla.

Koliko god poseban bio njegov izgled, kod Taycana je najvažnija tehnologija. Prvi potpuno električni Porsche dolazi u dvije verzije, Turbo i Turbo S. Ovim je riječ “turbo” za Porsche postala samo oznaka gdje u ponudi automobil pripada jer, naravno, tu nikakvih turbopunjača nema.

Obje verzije imaju elektromotore na prednjim i stražnjim kotačima, pa time imaju i pogon na sve kotače. U Taycanu Turbo motori imaju 680 KS, a Turbo S ima čak 761 KS. Posebno je to što Taycan ima previ prijenos s dva stupnja, dok svi drugi električni automobili imaju kontinuirani prijenos. Zahvaljujući takvom rješenju, prema Porscheu, automobil zna kako kombinirati snažna ubrzanja s efikasnosti na visokim brzinama. Snažnija verzija od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,8 sekundi, dok je Turbu za to potrebno 3,2 sekunde. Najviša brzina oba modela je 260 km/h.

Struju elektromotori crpe iz baterije od 93,4 kWh. Prema WLTP-u Taycan Turbo s jednim punjenjem može prevaliti 450 kilometara, dok će Turbo S ostati bez struje nakon 412 km. Zahvaljujući sustavu od 800 umjesto 400 volti baterija se za 100 km može napuniti za samo pet minuta. Brzo se može puniti s najviše 270 kW što znači da na odgovarajućem punjaču možete napuniti bateriju od pet do 80 posto za 22,5 minuta.

Za pravo vozačko iskustvo dostojno Porschea zadužen je zračni ovjes s već dobro poznatim sustavom Porsche Active Suspension Management. Sustav Porsche Dynamic Chassis Control zadržava automobil ravnim dok Porsche Dynamic Chassis Control raspoređuje moment na pojedini kotač prema potrebama. Iako Taycan ima ogromne kočnice, u praksi 90 posto kočenja odrađuju elektromotori.

Unutrašnjost Taycana uređena je jednostavno i klasično. Digitalni su instrumenti uspješan spoj klasičnih oblika i modernih izvora informacija, dok i suvozač može imati i jedan ekran za sebe. Na središnjoj je konzoli 10,9-inčni ekran, ali glavnu ulogu u upravljanju imaju glasovne komande koje se aktiviraju riječima “Hej Porsche”. Ovo je prva unutrašnjost Porschea bez imalo kože. Umjesto nje prekrivena je “inovativnim recikliranim materijalima”.

Prtljažnik Taycana je obujma 366 litara, a uz njega tu je još jedan prostor od 81 litre smješten ispod prednjeg poklopca. Za one kojima to nije dovoljno krajem sljedeće godine stiže praktičnija verzija Taycan Cross Turismo. Obični će Taycan u prodajne salone trebao stići početkom sljedeće godine. Cijene za hrvatsko tržište još nisu poznate.

Provjerite još

boeing

Porsche i Boeing razvijat će leteći automobil

Boeing i Porsche označili su tržište letećih automobila zanimljivim i istražit će mogućnosti zajedničkog ulaska …