Toyota

Toyotina velika električna ofenziva

Već smo znali kako električna Toyota bZ4X neće biti usamljeni model, već početak čitave električne serije, a sada doznajemo koji će još automobili nositi oznaku bZ

Informacije o čitavoj seriji električnih modela Toyote koji će nositi oznaku bZ dolaze iz media briefinga u kojem je japanska marka objasnila svoju strategiju ugljične neutralnosti. Informacije o konkretnim su modelima još prilično šture, kao i fotografije. Više detalja uslijedit će uskoro, ali već imamo jasnu skicu Toyotine električne budućnosti. Globalna serija modela bZ u početku će se sastojati od pet modela.

Kao što već znamo, započinje s modelom bZ4X, već predstavljenim kompaktnim crossoverom. Tema crossovera nastavlja se kroz većinu ponude jer tri od preostala četiri bZ modela također odgovaraju tom opisu. Primjerice, tu je automobil koji se trenutno naziva “bZ Compact SUV”, a vrlo bi lako mogao dobiti oznaku bZ3X. Riječ je o kupeovski oblikovanom crossoveru s naglo padajućom linijom krova koji se čini kao da se sastoji od jedne duge staklene površine iznad čitave kabine.

Najmanji od SUV-a je bZ Small Crossover koji već na prvu izgleda kao najzanimljiviji model za Europu. Relativno kockasta karoserije pokazuje određene sličnosti s Aygom X, ali je auto vidljivo veći i “čvršći”. Prvi čovjek japanske tvrtke Akio Toyoda kaže kako je namjera ovaj automobil napraviti maksimalno efikasnim. To je važnom, budući da velike baterije u malim automobilima lako mogu imati neželjene posljedica na vozne osobine i potrošnju. Umjesto velikog kapaciteta baterije Toyota preferira nisku potrošnju, a kao cilj je postavljeno 125 Wh/km, odnosno 12,5 kWh na 100 km.

Jedini model klasičnijeg oblika je bZ SDN, limuzina srednje klase, automobil koji se čini najmanje prikladnim za europsko tržište. Najvjerojatnije će njegovo glavno tržište biti Kina. Na kraju ostaje još i bZ Large SUV. Riječ je o velikom sedmerosjedu koji će, bez sumnje, biti ponuđen u SAD-u, a možda i u Kini.

 

Provjerite još

Toyota GR Corolla

Toyota GR Corolla opaka je vozačka igračka

Recept koji je izvrsno upalio na Yarisu Toyota je sada primijenila na Corolli. Rezultat je …