Renault Twingo E-Tech Electric

Električni Twingo je pravi heroj gradskih ulica

U dobu smo u kojem se događa prekretnica u poimanju i korištenju automobila. Trendovi se mijenjaju i traže nova rješenja. Twingo E-Tech Electric je lako moguće predvodnik novog doba malenih gradskih automobila. Evo i zašto…

Idealan život je van grada i da radite na gradskoj periferiji, odnosno da izbjegnete gužvu čim više. Provoditi vrijeme u gradskoj koloni nikome nije gušt. Trošite svoje dragocjeno vrijeme i istovremeno bacate gorivo i energiju u vjetar. Današnje generacije vođene su društvenim mrežama i trendovima. Neki su dobri, neki su loši.

Ono što je sigurno je da su trendovi vezani za automobile i automobilsku industriju iznimno jasni. Budućnost je struja. I hibridima je odzvonilo. Ljudi sve više shvaćaju da im ne treba automobil za duge relacije i orijentiraju se na kupnju iz potrebe. Ono doba kad ste kupovali dizela, jer „ima puno momenta i malo troši“ su odavno iza nas. Nove generacije traže nešto brzo, funky, okretno i funkcionalno.

Trend
Twingo E-Tech Electric jedan je od automobila koji više govori svojom pojavom i jednostavnošću nego što ga može „prodati“ bilo kakav marketing. Malen gradski automobil koji izgleda cool. Ne možete reći da se niste nijednom okrenuli za Twingom i imali taj neki osjećaj simpatije. Jednostavnog je i iskrenog izgleda. Kotači gurnuti u krajeve da bi dali maksimalno udobno podvozje i prostranost u automobilu. Baterije smještene u pod kako bi osigurale nisko težište i pametno raspoređenu masu. Sjedala maksimalno pomaknuta da straga ima dovoljno mjesta te da ostane još i za prtljažnik i prednja kratka njuška.

Uz ukrasnu lajsnu na boku i primamljiva prednja svjetla, Twingo djeluje moderno i funky. Na tragu onog originalnog Twinga koji je odgojio tolike generacije i pružio im praktičnost, udobnost i slobodu.

Ima smjele detalje. Nije rađen “ziheraški”, već po uzoru na automobile koji su odgojili tolike generacije, poput Minija, Fiata 500 pa i svog “djeda”, originalnog Renault Twinga. Sve su to automobili vođeni željama i potrebama tadašnje generacije – i to bez paravana, bez pretvaranja.

Unutrašnjost
Za primjer, u unutrašnjosti vlada spartanski pristup – ali nije odbojan. Sve je na svom mjestu – a konekcija na infotainment traje svega par sekundi – i radi. To je ono što traži današnji mladi vozač. Položaj za volanom je zadovoljavajuć, daleko bolji nego u prijašnjim modelima. Straga ima solidna količina prostora za frendove, u prtljažnik stane gajba omiljenog pića za roštiljadu.

Ručica za regenerativno kočenje je odlično jednostavna. Poput one u običnom automobilu, ako želite kočiti motorom jače, gurnete ju naprijed i nazad za manje kočenja

Renaultovi inženjeri otišli su realan korak dalje. Za svaki slučaj da ovo nekom bude prvi obiteljski automobil, dječju sjedalicu možete smjestiti, a stražnja vrata su dovoljno velika i otvaraju se pod velikim kutom. Tako da ovo može biti i solidan drugi automobil u obitelji. Stražnja stakla se ne spuštaju, ali ih se može odškrinuti.

Prtljažnik ima svega 240 litara, od kojih još pokoja litra otpada na kablove koje vozite sobom.

Za volanom
Generalije kažu da je u podu 22 kWh baterije, koja omogućuje 185 km dometa, odnosno 270 km gradskog ciklusa po WLTP-u. To je dakako u idealnim uvjetima. U realnom svijetu, s Twingom možete napraviti oko 150 km ako se iole poigrate s regenerativnim kočenjem. Zadovoljava sve dnevne potrebe, bez straha za dometom, čak i ako putujete na posao po obilaznici s pedalom u podu. Postiže maksimalnih 140 km/h i pritom nije rastrošan.

Ako ga uspoređujemo s benzincem, oktanski brat gubi bitku. Ovo je tihi ubojica za gradsku gužvu i prenatrpane parkinge.

Što se vozne dinamike tiče ne možemo očekivati puno. Uske gume s malim otporom kotrljanja, visoka i uska karoserija te bazična geometrija ovjesa ne osiguravaju sportske karakteristike. Uz to ima gotovo četiri namotaja volana s kraja na kraj. Puno, da, ali ako uzmete u obzir da se njime možete okrenuti za 180 stupnjeva unutar jedne i pol prometne trake, što vam više treba?

Twingo daje natruhu zabave, ali je iznimno sigurno postavljen i pitom. Baš kako treba biti za mlade vozače. Ako se poigrate s njegovim ovjesom i gumama, što vjerujem da će mnogi mladi napraviti, možete od njega napraviti solidnog jurišnika.

Jel’ čemu?
Brz je, startan i nije dosadan. Po gradu se pokazao kao idealan. Punjenje na gradskim AC punionicama od 22 kW, koje su najčešće, traje oko pola sata do sat vremena. U tom vremenu napunite 80 do 120 km dometa. Što će reći da uz jednu pauzu za ručak, kavu s prijateljem, ili kraći shopping, dok je Twingo na punjaču, dnevno lako možete napraviti preko 300 km.

Početna cijena mu je 163.800 kuna. Istina, bazni benzinac je tek 90.400 kuna. Ako uzmemo u obzir da ćete se voziti “besplatno” odnosno puniti na gradske punionice, da ćete dvije trećine manje trošiti na servise, te da ćete raditi minimalno 50 km dnevno, ovaj mališan bi vam se mogao isplatiti kroz dvije do pet godina! Čak i pod pretpostavkom da ne ostvarite poticaje.

Među malenim gradskim strujićima ovaj je definitivno jedan od najboljih, a uz poticaje nije toliko teško dostupan

U periodu od pet godina je za očekivati da će kapacitet baterije biti netaknut, a i za očekivati je da će apetiti porasti i da će junior koji se učio na Twingu poželjeti Clia ili Captura s hibridnim pogonom.

Kupujem li?
Jedno je sigurno. Za prvi automobil nema trenutno bolje opcije, pogotovo ako živite u gradu. Dnevni troškovi vožnje su gotovo nula, a kupujete gomilu slobode. Nema gužvanja u gradskom prometu, a startnost sa semafora i vožnja zavojitom cestom biti će čisti gušt. Twingo se ne pretvara da je luksuz, sportski automobil ili nešto treće. On je upravo ono što je bio njegov prvi rođak – jednostavan, brz, jeftin i pouzdan automobil za mlade.

Renault Twingo E-Tech Electric
Motor: električni
Snaga: 60 kW/82 KS
Moment: 160 Nm
Pogon: na stražnje kotače
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 12,6 s
Najviša brzina: 135 km/h
Dimenzije: 3615/1646/1541 mm
Međuosovinski razmak: 2492 mm
Potrošnja (EU): 16 kWh/100 km
Emisija CO2: 0 g/km
Cijena: 185.810 kuna (više informacija na www.renault.hr)

Provjerite još

Renault 5

Novi Renault 5 polako otkriva izgled

Svima je već poznato kako novi, potpuno električni, Renault 5 stiže uskoro, a sada je …