Golf VIII

Volkswagen Golf VIII – evolucija izvana, revolucija iznutra

Golf VIII izvana ne donosi značajne promjene, kao što je to i dosad bio običaj, ali iznutra je potpuno nov, digitaliziran i moderan, a dolazi i s dva hibridna pogona

Ako ste s osmom generacijom Volkswagen Golfa očekivali revolucionarne promjene znači da baš i niste previše pratili prošlih sedam. VW se sa svojim najpopularnijim modelom drži jednostavnog pravila – evolucija, a ne revolucija, pa je tako i s Osmicom.

Najveća vizualna promjena izvana je niski “nos” s upečatljivim svjetlima i ravnom crtom iznad njih. Svjetla su serijski LED tehnologije, a uz doplatu dolaze i pametna matrična svjetla. Ostatak karoserije je “utegnut”, pa je malo poboljšana i aerodinamika. Što se tiče vanjskih dimenzija praktično se ništa nije promijenilo – razlike u visini, širini i dužini mjere se tek u milimetrima.

Po pitanju prostora u unutrašnjosti, logično, nema značajnih promjena, ali upravo u unutrašnjosti je došlo do male revolucije. Zadržan je jednostavan izgled, ali ostalo je malo od tradicionalnog pristupa dosadašnjih Golfova. Osma generacija dolazi serijski s 10,25-inčnim digitalnim instrumentima i središnje postavljenim 8,25-inčnim ekranom. Ako naručite opcijski središnji 10-inčni ekran dobit ćete nešto što VW zove Innovision Cockpit. To znači da su ekrani vizualno spojeni, kao u Mercedesu, što unutrašnjosti daje moderan high-tech izgled. Gotovo sve fizičke tipke zamijenjene su digitalnima.

Vremena potpuno “golih” modela Golfa već neko su vrijeme stvar prošlosti, ali novim modelom to je još očitije. Pored spomenutih LED svjetala, svaki Golf VIII ima multifunkcijski volan, automatski klima-uređaj i pali se tipkom. Osnovni se model zove samo Golf, a slijede ga Life i Style. Time su Comfortline i Highline definitivno stvar prošlosti. Uz top model Style u ponudi će biti i slična sportska verzija poznate oznake R-Line.

Uz to, Golf VIII dolazi s brojnim pametnim sustavima pomoći vozaču. Tako su, primjerice, na popisu serijske opreme sustav praćenja vozne trake i sustav koji intervenira u slučaju mogućeg sudara, kao i sustav Car2X. To je sustav koji online prati potencijalne opasnosti ili prepreke. Kako bi to mogao Car2X ne samo što komunicira s autima u blizini, već i s pametnom infrastrukturom, gdje ona postoji. Golf je prvi Volkswagen s ovim sustavom, ali zasigurno nije zadnji. Adaptivni tempomat nije serijski, ali ako je ugrađen surađuje sa sustavom Car2X. Zanimljiv detalj: osnovna verzija nema tempomat, ali ima komande za njega, pa kupac može naknadno ugraditi opciju putem “app storea”.

Što se motora tiče, kupci Golfa VIII mogu birati između četiri benzinca i dva dizelaša. Tu je zapravo riječ od tri različita motora, a svi dolaze u dvije razine snage. Iako niti jedan nije novi, svejedno ima novosti. Osnovu čini trocilindarski 1,0 TSI sa 90 ili 110 KS, slijedi ga četverocilindarski 1,5 TSI sa 130 ili 150 KS. Dizelaš je 2,0 TDI sa 115 ili 150 KS.

Novost je što praktično svi benzinski motori mogu biti opremljeni 48V tehnologijom blagog hibrida. Osim početnog TSI-ja sa 90 KS svi TSI motori dobivaju tu malu električnu pomoć ako su opremljeni DSG mjenjačem. Tada nose oznaku eTSI i nešto su štedljiviji. Uz to, DSG mejnjač više nema klasičnu ručicu, već ju je zamijenio prekidač.

Pored tri blaga hibrida, Volkswagen nudi i dva plug-in hibrida. Početni se model zove eHybrid i kao “stari” GTE ima kombinaciju 1,4 TSI benzinca i elektromotora koja zajedno razvija 204 KS. Oznaka GTE kod Osmice je namijenjena sportskoj verziji koja iz iste kombinacije motora razvija 245 KS. Obje verzije imaju šestostupanjski DSG mjenjač i bateriju od 13 kWh. Naravno, potpuno električnog Golfa nema jer je njegovo mjesto preuzeo ID.3.

U budućnosti će ponuda Golfa biti proširena modelom R koji će imati “više od 300 KS”, a dugoročno su u planu i modeli GTI, GTI TCR i GTD. Danas predstavljene verzije Golfa mogu se naručiti od prosinca, a u salonima i na cestama ih možemo očekivati na proljeće. Cijene će biti objavljene do kraja godine.

Provjerite još

volkswagen

Volkswagen nudi dodatne uštede na kupnju putem leasinga

Volkswagenovi saloni su opet otvoreni, a postojeću akciju odmah dostupnih vozila obogatili su dodatnim uštedama …