Hyundai i10

Hyundai i10

Maleni gradski, superlaki automobili su cool i zabavni. Oduvijek bili. Hyundai i10 je zadržao zaigranost, a po pitanju kvalitete i vozne dinamike je odskočio stepenicu iznad

Ako ste tek “zaradili šaru”, odnosno dobili vozačku dozvolu i imate uvjete da kupite novi automobil, velike su šanse da su vam na meti gradski mališani poput Škode Citigo, VW Up!, Suzuki Swifta, Fiat Pande ili Hyundaija i10. Oni daju sve što neiskusnom vozaču ili vozačici treba. Najnoviju tehnologiju po pitanju pasivne, ali i aktivne sigurnosti te naramak opreme koja ih čini primamljivima čak i onima kojima je auto tek prijevozno sredstvo.

Hyundai i10 je, bez okolišanja, naš miljenik. S prošlim smo otišli u noćni shopping kroz West Gate shopping city i dokazali da je okretan, zabavan, ali da po potrebi može biti i krajnje ozbiljan prijevoz. Novi model otišao je još dalje. Ne samo po izgledu i unutrašnjosti već i po pitanju ovjesa i vozne dinamike.

Od simpatičnog automobila kojem ste na čelu mogli pročitati da je iz Koreje, do europeiziranog mališana koji izgleda mladenački, sportski i granično agresivno. Hyundai i10 prošao je kroz pravu transformaciju. Sprijeda podsjeća na Ford Pumu. Atraktivna i otvorena prednja maska, s (lažnim) usisnicima u rubovima branika i u donjem dijelu. Svjetla u uglovima maske daju na atraktivnosti, iako izbliza djeluju poput kineskih prijenosnih lampica. Izuzetno su efikasna i upečatljiva. Kao i velika svjetla koja su savršeno ukomponirana u visok prednji poklopac.

Kotači su gurnuti u same krajeve karoserije kako bi se dobilo mjesta u kabini i prtljažniku. To je otvorilo i mogućnost da stražnja vrata budu veća i da se stražnje staklo u potpunosti spusti u vrata kod otvaranja. Amblemi i10 u C-stupu i stražnjim lampama nešto su što ovaj auto stilski odiže od ostatka. Stražnji je kraj širi i niži, čime je dobio na dinamičnom izgledu. Doduše donji difuzor tu je samo zbog stila. Ovdje nema previše smisla pričati o aerodinamičkim pomagalima.

Iznutra i10 nosi sve lovorike. Hyundai ga je “napucao” kvalitetnim materijalima, infotainmentom i u ovom slučaju, opremom. Naime, testni primjerak imao je grijana sjedala, grijani volan, praćenje prometne trake, navigaciju, veliki ekran i dvobojna sjedala. Ne, materijali u njemu nisu na razini onih u i30. I dalje ima “jeftine plastike”, ali je ona prilično dobro oblikovana i upakirana. Ne djeluje jeftino i nedovršeno. Dapače, djeluje daleko skuplje nego što mu klasa i cijena sugeriraju.

Prostranost straga je za svaku pohvalu. Iako za volanom sjedi iznadprosječno visok vozač, straga se može smjestiti još jedan putnik sličnih proporcija. Naravno, tri putnika su previše za stražnju klupu na dužem putovanju, ali dvoje mladih s djetetom i prtljagom može primiti bez problema. ISOFIX prihvat straga smješten je pomalo nezgrapno u sjedalu, ali donji dio stražnjeg sjedala dovoljno je položen da dječja sjedalica nije nagnuta prema natrag. Prtljažnik je ostao nepromijenjen – 252 litre. Malen, no ovaj automobil nije ni namijenjen za duge pruge. Doduše obaranjem sjedala i pomicanjem police prtljažnika, utovarni prostor je gotovo ravan i dostatan za većinu Ikea paketa.

Moram priznati da sam zaboravio da postoje automobili sa 60-ak KS. Nekako sam potisnuo to iz fokusa s pojavom downsizinga i turbo motora. Hyundai i10 dolazi s 1,0 četverocilindrašem od 67 KS. Kao u dobra stara vremena. Iako to zvuči malo, a 15 sekundi do 100 km/h prilično sporo, ovaj motor svrstao bih u rubriku dobar (3). Ne možemo ga kuditi, jer zauzvrat troši oko šest litara u prosjeku. Ono što mu je mana je da ćete na zavojitoj cesti stalno tražiti niži stupanj prijenosa. Uz to, ni mjenjač nije pretjerano precizan. Ovo je idealan auto za neiskusne. I to ne mislim posprdno. Naučit će ih razmišljanju na cesti i korištenju inercije automobila. Također dovoljno je pitom da trpi vozačke greške. Za sigurnosni padobran tu je sustav naleta na vozilo ispred, sustav za držanje prometne trake, ABS i dakako dinamička stabilnost, koja radi uglađeno i predvidljivo. I10 ima čak i zvuk “bip” kad u koloni vozilo ispred vas krene. Upozori vas da dignete glavu s mobitela i pokrenete se, što, realno, gomila ljudi danas radi.

Što se ovjesa i vozljivosti tiče, i10 ima odličan ovjes po pitanju udobnosti i buke. Tih je i uglađen čak i na žestokim udarnim rupama, a opet nije suviše mekan. Nudi dobar omjer, savršeno pogođenu frekvenciju da bude udoban, a opet živahan i na prstima. Njegov puni potencijal veseljaka ugušen je brojnim sigurnosnim sustavima, ali s druge strane – ima propisnu, staromodnu ručnu kočnicu. Drugim riječima, ako vaš malac bude vozio ovaj automobil i čujete čudnu buku iz stražnjih kotača, znat ćete da u njemu čuči potencijal za ljubitelja automobila. Tko je kao klinac potezao ručnu i vježbao cool stvari koje su muškarci u 90-ima trebali znati, točno razumije o čemu je riječ. Iz stajališta nekog kome je to bilo presudno u odrastanju mogu samo reći – bravo za Hyundai.

104.500 kuna za potpuno novi automobil koji ima sijaset opreme, čak i bežični punjač za mobitel, kameru za kretanje unazad, sustav automatskog kočenja u slučaju nužde i izgleda ovako? Naravno da vrijedi. Ovo je vrhunska cijena. Pogotovo ako uzmemo u obzir da može biti zabavan čak i sa 67 KS. Naš je pak savjet da ipak idete na snažniju varijantu. U tom slučaju desna pedala neće toliko često dirati pod, a potrošnja neće puno narasti.

Hyundai i10
Motor: benzinski, 1,0 l, četiri cilindra
Snaga: 49 kW/ 67 KS pri 5500 o/min
Moment: 96 Nm pri 3750 o/min
Pogon: na prednje kotače
Mjenjač: ručni, 5 stupnjeva
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 15 s
Najviša brzina: 156 km/h
Dimenzije: 3670/1680/1480 mm
Međuosovinski razmak: 2425 mm
Potrošnja (EU): 5,2/3,6/4,1 l/100 km
Emisija CO2: 96 g/km
Cijena: 104.530 kuna (više informacija na www.hyundai.hr)

 

Ocjene

Performanse - 5
Udobnost - 7
Oprema - 8
Ekologija - 9
Cijena - 9

7.6

Idealan prvi automobil za mlade generacije koji može poslužiti kao jedini auto na duže vrijeme. Solidno prostran, šparan i zabavan

Provjerite još

Hyundai Kona N

Hyundai Kona N mogla bi imati čak 280 KS

Već neko vrijeme znamo da je Hyundai Kona N u pripremi, a sada su objavljene …