Nissan Leaf Tekna

U nastojanju da ponudi više za istu cijenu Nissan je napravio mnoge promjene i hrabre korake. Koliko je dobar novi Nissan Leaf?

Osobno, nisam pobornik automobila koji na plećima nose imidž branda ili su jedan od njegovih nosećih stupova. Poput Golfa u VW-u ili serije 3 u BMW-u. Razlog je što su ziheraši. Svaka nova generacija je rizik za taj brand i onda se proizvođači rijetko puste u neke egzibicije. Sve je nekako sterilno. I onda s druge strane skale imamo Leaf koji je bio jedan od prvih električnih automobila uopće i uz to je najprodavaniji. Ovu novu generaciju napravili su da bude naprednija, s boljom baterijom ali da zadrži cijenu. I dok su ga izgledom nabrijali izvana i iznutra, cijena napretka se morala nadoknaditi na nekim stvarima.

Ne razumijem zašto električni automobil mora izgledati posebno? Odakle taj pojam i uvjerenje da mora izgledati svemirski poput Priusa? Previše su se gledali filmovi znanstvene fantastike koji su utjecali na dizajnere. Leaf izgleda nešto agresivnije nego prije. Ima zašiljene linije i vuče malo na novu Micru, ali je daleko od Qashqaia koji izgleda kvalitetno, solidno, odlično. Kao da želi silom biti sportaš, koji to nije. Da je 5 cm nižeg podvozja, sa širim kotačima i trun više izbačenim blatobranima izgledao bi kao bolid za WTCC. Ali onda ne bi bio štedljivi strujić.

Unutrašnjost je mjesto gdje se najviše vidi ušteda. Ona je platila sav dodatan razvoj. Iako detalji izgledaju bolje, na opip su nekako jeftiniji. Čak ni to me ne smeta koliko smeta ergonomija. Ni prijašnja nije bila odlikaš na tom području. Očekivali smo da će se to promijeniti. Upravljač nije podesiv po dubini. Teško je reći zašto. Ušteda na cijeni komponenata ili činjenica da ima sustav upravljanja u svrhu autonomne vožnje?
To znači da je položaj sjedenja za upravljačem kompromis. Sjedi se visoko i ako namjestite udaljenost nogu volan vam je predaleko. Ako namjestite volan noge su skučene. Ergonomija je prokleta disciplina gdje igraju milimetri.
Ostatak je sasvim solidan. Mjesta straga ima dovoljno, čak je i prtljažnik sa svojih 435 litara izdašan. Kabl punjača možete smjestiti u podnicu ili u pretince sa strane što je također praktično.

Sitnica koja nas je najviše frustrirala je automatsko kočenje kod detekcije drugog vozila. Ako ga ne isključite svaki put kad pokrenete auto – on je po definiciji uključen. Suviše je plašljiv i nametljiv. U par slučajeva na prometnici s više traka, u zavojima, ili nešto užem prolasku kraj automobila koji skreću u paralelni trak, pa im par centimetara branika ostane u našoj traci, nam se događalo da počne snažno kočiti uz zvučno i signalno upozorenje. Sustav otpusti kočnice tek kad pustite papučicu za ubrzavanje i ponovno ju stisnete. Suviše je plašljiv i paničan. Ovo je odlično ako ste vozač početnik ili gospođa s dvoje male djece kojoj pada koncentracija svakih 20 sekundi. Za sve ostalo je suviše.
Vozna svojstva su zadovoljavajuća. Ne briljira, ali nema mu se ništa ni za zamjeriti. Ubrzanja su strelovita i odziv trenutan. Na to se lako naviknete. Leaf je podešen prvenstveno na podupravjanje kako bi bio siguran, a držati solidan tempo i koristiti inerciju je lako.

Mnogi imaju negativan stav prema strujićima i stalno slušamo kukanja o dometu. Nissan Leaf ima 40 kWh bateriju i ako nemate olovnu nogu, možete se voziti s otprilike 20 kWh/100 km. To vam daje realni domet nešto manji od 200 km. Na otvorenoj cesti bi ga mogli voziti i ekonomičnije, no prekoračite li 110 km/h i on će, kao i svi automobili, početi trošiti više. Za svakodnevno prometovanje po i oko velegrada, je odličan. Za duže relacije ne predstavlja nemoguću misiju, već samo traži malo više planiranja.
Uz državne poticaje i dalje je solidno paprene cijene, ali kao jedini automobil u obitelji mogao bi zamijeniti nekog manjeg benzinca. Gradsko punjenje i dalje je besplatno.
Jedino što u našim očima manjka je, što bi rekli Oliver Mlakar i Stevo Karapandža, jedna žlica Vegete. Da skine naočale, makne kravatu i skine kariranu košulju. Suviše je uštogljen.

Nissan Leaf Tekna
Motor: električni
Snaga: 110 kW/150 KS
Moment: 320 Nm
Pogon: na prednje kotače
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 8,6 s
Najviša brzina: 144 km/h
Dimenzije: 4490/11790/1540 mm
Međuosovinski razmak: 2700 mm
Domet: 389 km po WLTP-u u gradskoj vožnji
Emisija CO2: 0 g/km
Cijena: 306.000 kuna (više informacija na www.nissan.hr)

Ocjene

Performanse - 7
Udobnost - 8
Oprema - 9
Ekologija - 10
Cijena - 6

8

Uz Konu kao ozbiljnog konkurenta Leaf ima dosta nisko spušteni gard. ProPilot sustav drži ga na visokoj ljestvici, među najnaprednijima na tržištu