Hyundai Santa Fe

Hyundai Santa Fe – Najveći kao najmanji

Hyundai Santa Fe, najveći SUV ove korejske tvrtke u svojoj četvrtoj generaciji donosi upečatljiv izgled, ugodniju i ljepšu kabinu i poboljšana vozna svojstva

Novo lice Hyundai Santa Fea, najvećeg u Hyundaijevoj ponudi, poprimilo je oblik sprijeda sličan najmanjem i najmlađem bratu, Koni. Možda na prvu zvuči malo hrabro, ali svjetlosni sklopovi u dva dijela i prepoznatljiva nova kućna maska Santa Feu sjajno pristaju. Posebno je to slučaj kod življih boja karoserije. Siva jednostavno “pojede” svu razigranost novog Santa Feovog lica. Treba reći kako i ostatak automobila izgleda dobro, a dizajnerima je sjajno uspjelo vizualno sakriti njegove pozamašne dimenzije, jer dug je gotovo 4,8 metara.

U unutrašnjosti je još dobrih vijesti, jer ovo je dosad jedna od najboljih Hyundaijevih kabina. Bogatije opremljeni modeli imaju sve danas neophodne elemente, poput digitalnih instrumenata i velikog ekrana infotainmenta, ali čitav dojam unutrašnjosti je sjajna kvaliteta izrade, a ima i intersantnih dizajnerskih rješenja. Vozačka je pozicija dobra, puno je prostora, kvaliteta materijala je visoka i ukupno gledano, boravak u Santa Feu ugodan je kao i u nekim premium modelima.

Novi se Santa Fe u ponudi je s tri dizelska i jednim benzinskim motorom. Benzinac je 2,4-litreni motor sa 185 KS, dok dizelsku ponudu čine dvije verzije 2,0 CRDi motora sa 150 ili 185 KS, dok je vrhunac ponude 200 KS i 400 Nm snažan 2,2-litreni CRDi. Riječ je o poznatom motoru koji je za novi model značajno moderniziran, a uz njega se nudi i novi osmostupanjski automatski mjenjač.

Santa Fe je dobio i novi pogon na sve kotače koji nosi oznaku HTRAC i koji nudi vozaču nekoliko načina raspodjele momenta između kotača. U načinu rada Eco između 80 i 100 posto momenta prenosi se na prednje kotače, dok je u načinu Comfort taj raspon od 65 do 80 posto u korist prednjih kotača. U načinu rada Sport raspodjela može biti 50:50, a najviše se na prednje kotače može prenijeti 65 posto momenta. Uz sve to, postoji i način rada Smart kada sustav sam mijenja raspored momenta prateći stanje podloge i način vožnje.

Za udobniju vožnju zaslužna je i nova geometrija ovjesa, poboljšana je zvučna izolacija, a najveći je dizelaš stišan za čak 4 dB.

U vožnji je Santa Fe dinamičniji i agilniji nego prije, a uz to i jako dobro skriva svoje dimenzije i masu. Volan ne daje previše povratnih informacija, a karoserija se u brzim zavojima ne naginje previše. Nagle promjene pravca prilično su uvjerljive i nema neugodnih osjećaja “razilaženja” karoserije od podvozja što nije rijetko kod ovolikih SUV-a. Santa Fe se zapravo vozi i iznad očekivanja.

Nova će generacija Santa Fea na hrvatsko tržište stići ove jeseni kada će biti poznate točnije specifikacije i cijene.

Hyundai Santa Fe 2,2 CRDi
Motor: turbodizelski redni, 2,2 l, 4 cilindara
Snaga: 147 kW/200 KS pri 3800 o/min
Moment: 440 Nm pri 1750 o/min
Pogon: na sve kotače
Mjenjač: automatski, 8 stupnjeva
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 9,3 s
Najviša brzina: 205 km/h
Dimenzije: 4770/1890/1680
Međuosovinski razmak: 2765 mm
Potrošnja (EU): 7,3/5,4/6,1 l/100 km
Emisija CO2: 160 g/km
Cijena: još nije poznata (više informacija na www.hyundai.hr)