Jaguar F-Pace SVR

Jaguar F-Pace SVR – Huligan u skupom odijelu

Najsnažniji Jaguar F-Pace SVR, jedan je od posljednjih Mohikanaca koji koristi moćni V8 motor s kompresorom. Nedavnim faceliftom dobio je još malo momenta, ali još važnije, značajno su mu dorađeni mjenjač, ovjes i kočnice, a dobio je i bezobrazno glasan ispušni sustav

O osvježenom Jaguaru F-Pace već smo pisali prije nekoliko mjeseci, a nakon druženja s njegovom prilično klasičnom verzijom dočekala nas je i jedna poslastica. Uputili smo se u Barcelonu upoznati se s novitetima koje donosi nova modelska godina Land Rover Defendera, a po dolasku su nas dočekali i neki zanimljivi modeli s mačkom na prednjoj masci. Prvi u koji smo bez puno razmišljanja sjeli podsjetio nas je na neka druga vremena automobilske industrije.

Jaguar F-Pace prvi je SUV ove britanske marke, a oznaka SVR znači Special Vehicle Racing. U ovom konkretnom slučaju to znači da se pod prednjim poklopcem nalazi V8 motor od pet litara obujma koji uz pomoć kompresora razvija 550 KS i 700 Nm. Na struju se pomiču samo prozori, nema nikakvih sustava blagih hibrida, a kablove i utikače pronaći ćete jedino ako ste ih kupili u trgovini elektromaterijalom. Danas, nažalost, ovakvi automobili postaju prava rijetkost, ali zbog toga ih je još veće zadovoljstvo voziti.

Iako nas upravo njegov motor najviše privlači, F-Pace je i izgledom vrlo privlačan automobil. Čak bi ga se usudili proglasiti najljepšim u klasi, a ona uključuje i Alfa Romeo Stelvio. Naravno, ukusi su posve subjektivna kategorija, pa se neki neće složiti s ovom ocjenom. U svakom slučaju, riječ je o atraktivnom automobilu.

Ove je godine F-Pace prošao manji facelift, a većina se promjena odnosi na unutrašnjost koja je značajno modernizirana, a najsnažniji SVR je i izvana dobio neke detalje koji ga razlikuju od prethodnika. Tako je sada ispod prednje registarske pločice dobio oblik koji zajedno s naborima na poklopcu motora čini veliko slovo X. Vanjski usisnici na prednjem odbojniku povećani su i dobili su masku s uzorkom kao na Jaguaru XE SV Project 8. Svježijem izgledu F-Pacea doprinose nova LED prednja i stražnja svjetla, a atraktivan izgled dodatno naglašavaju veliki 22-colni naplaci. Plava boja primjerka koji smo vozili izvrsno mu pristaje, a za one koji se ne boje življih boja na automobilima u ponudi je i narančasta Atacama Orange.

Kao što smo spomenuli, unutrašnjost F-Pacea je značajno izmijenjena i tek kad uđete u auto postaje vam jasno kako je riječ o novom modelu. Središnje mjesto zauzima 11,4-inčni ekran koji je malo zakrivljen kako bi pratio liniju armature na kojoj se nalazi. Njime se upravlja sustavom infotainmenta Pivi Pro koji je značajno brži i jednostavniji za korištenje od sustava u prošloj generaciji F-Pacea. Nova je ručica automatskog mjenjača na središnjem grebenu. Ispred nje su dva multifunkcijska okretna prekidača kojima se upravlja klima-uređajem, koji su jednostavni za korištenje i izvrsno izgledaju. Zgodan detalj je malena značka ‘Jaguar Established 1935 Coventry’.

Sportski profilirana sjedala presvučena su kožom u dvije boje i izvrsno izgledaju, a i svoju funkciju držanja tijela u brzim zavojima obavljaju vrlo dobro. Svi materijali koje možete dodirnuti u kabini vidljivo su napredovali. Čak je i volan novog oblika, urednije posloženih tipki, vrlo ugodan u rukama.

Ranije spomenute vanjske promjene u detaljima možda na prvu ne izgledaju tako važne, ali Jaguar kaže da su aerodinamičke promjene inspirirane motorsportom smanjile potisak za 35 posto, a i koeficijent otpora je malo poboljšan. Promjena ima i pod prednjim poklopcem gdje je sjajni 5,0 V8 dobio 20 Nm više najvećeg okretnog momenta,  a automatski mjenjač dobio je pretvarač momenta iz modela XE SV Project. Kočnice su dobile i Integrated Power Booster koji poboljšava osjećaj na papučici, dok je ovjes unaprijeđen dorađenim amortizerima i svim uporišnim točkama ovjesa. Servoupravljač je kalibriran kako bi bolje pristajao karakteru SVR-a.

Svi ti faktori značajno su unaprijedili vozne osobine preko dvije tone teškog SUV-a. Uvijek nam se sviđao njegov motor i nije da je prvi F-Pace SVR bio loš u zavojima, ali ponekad je ostavljao osjećaj nedovoljne čvrstine štio bi rezultiralo nešto sporijom vožnjom po zahtjevnim dionicama s puno kraćih zavoja. Toga više nema, posebno kada odaberete način rada motora i ovjesa Dyinamic. Osjećaj je puno bolji i čvršći, posebno na ne baš savršenom kolniku. Ako je cesta malo lošija, bolji je odabir način Comfort koji dozvoljava automobilu da malo “diše” na neravninama i da zadrži svoje velike kotače u kontaktu s podlogom u nešto većoj mjeri.

Sve to, zajedno s fantastičnim motorom i njegovim brzim i živahnim reakcijama na papučicu gasa čini ovu divlju mačku pravim užitkom za vožnju, a nikad vozač neće dobiti osjećaj da juri velikim i teškim automobilom. Ok, možda ovo velikim treba shvatiti uvjetno, jer kada u uskom zavoju sretnete nekoga centimetri se ne mogu sakriti. Štoviše, F-pace SVR nije samo iznimno sposoban za savladavanje zavojitih cesta, već može biti i vrlo zabavan. Zaigrate li se papučicom gasa u oštrijim zavojima prvo će van krenuti stražnji kraj, puno prije nego prednji kotači pokažu ikakvu namjeru širenja putanje. F-Pace SVR to radi jednako zabavno koliko je i impresivno.

S druge strane, pri nježnijoj vožnji SVR je klasičan Jaguar. Udobnost je na visokoj razini, a zvučna izolacija je prvoklasna. Ako ne “maltretirate” osmocilindraša kako bi slušali njegovu riku, motor i pripadajući ZF-ov osmostupanjski mjenjač su oličenje diskrecije. Problem je u tome što je izdržati u takvom režimu malo duže nemoguće. Zlikovci u Jaguaru učinili su to još težim ugradnjom ispušnog sustava koji može biti nepristojno glasan. Zapravo, praktično čitavo vrijeme naše kratke, ali slatke vožnje sa SVR-om bili smo u načinu rada Dynamic, što znači i glasniji ispuh, i čitavo smo vrijeme prebacivali iz više u nižu brzinu, kad treba i kad ne treba, samo kako bi slušali pucanje i riku V8 motora s kompresorom. Ovakvi “pjevači” su rijetkost na cesti bili i prije nego nam se struja upetljala u vozačke užitke, a Jaguar zvuči bolje i od njemačkih konkurenata, koji su također obdareni glazbenim talentom. Opet je naravno riječ o subjektivnom dojmu.

Veliki V8 od pet litara, naravno, ima i svoje minuse. Tu je prije svega potrošnja koja se bez problema može kretati između 15 i 20 litara na 100 km, ovisno koliko se s njim zabavljate. Nije da su mu konkurenti sličnih performansi štedljivci, ali šestocilindraši obujma oko tri litre s turbopunjačima umjereniji su u gutanju goriva. Ali ne zvuče ovako dobro…

Osim žeđi, ovaj je Jaguar zapravo fantastičan vozački stroj. Možda nije posve toliko doveden do gornjih granica fizike poput najboljih primjeraka iz Alfa Romea i Porschea, ali s ostalim njemačkim konkurentima može se bez problema obračunati. Dok se sportski SUV-i koje potpisuju BMW M  i Mercedes-AMG uglavnom razmeđu mehaničkim gripom i brzinom na pravcu, F-Pace SVR puno je suptilniji i povezaniji s vozačem od njih. Naravno, ima svojih mana, ali koji ih Jaguar nema? Zbog njih nam se možda SVR još i više sviđa, a njegov V8 motor daleko je od savršenog, ali je bez sumnje upravo on jedna od glavnih atrakcija ovog sjajnog paketa.

Provjerite još

Volkswagen ID.7

Volkswagen ID.7

Zaista nismo očekivali da će nas električni Volkswagen ostaviti toliko pozitivno iznenađene. ID.7 jednostavno isporučuje, …