Discovery Sport

Land Rover Discovery Sport – Kupci vole Disco

Discovery Sport posljednjih je godina najpopularniji model Land Rovera, a sada je stigla nova generacija na novoj arhitekturi i osvježenog izgleda

Discovery Sport jedan je od najpopularnijih modela Land Rovera u posljednje vrijeme, točnije najprodavaniji je u posljednje tri godine, a otkako se pojavio na tržištu 2014. prodan je u otprilike pola milijuna primjeraka. U Land Roveru kažu kako je tajna njegovog uspjeha u tome što je riječ o najsposobnijem i najsvestranijem premium SUV-u na svijetu. Prilično samouvjerena izjava, ali nikako bez osnova. Je li Disco Sport baš naj na svijetu teško nam je suditi, ali upravo sposobnost i svestranost mu nitko ne može poreći. Na terenu je on pravi Land Rover i koliko god se ta osobina možda čini i nepotrebnom u današnjem svijetu šminkerskih SUV-a, očigledno postoji publika koja to cijeni.

Nakon pet godina na tržištu došlo je vrijeme za vizualno dotjerivanje iznutra i izvana, a Land Rover je iskoristio priliku i za temeljito tehničko osvježavanje. No krenimo od vidljivih stvari. Generalno, osnovne linije Discovery Sporta zadržane, a automobil je postao širi i niži. Dobio je i posve novo lice. Nova su svjetla, maska i odbojnik, kao i LED svjetlosni potpis. Slične su promjene i straga jer i tamo su izmijenjena svjetla i odbojnik.

Unutrašnjost je potpuno izmijenjena. Linije su i dalje jednostavne i čiste, a glavnu ulogu dizajnerski igraju okomite linije. Materijali su poboljšani, puno je više elemenata od mekane plastike ugodne na dodir. Središnje mjesto, kao i kod svih novih automobila, zauzima veliki ekran infotainmenta, dok su ispod njega dva klasična okretna prekidača i još nekoliko manjih tipki, kako analognih, tako i digitalnih. Zanimljivo je riješene upravljanja sustavom Terrain Response. Naime pritiskom na tipku s nacrtanim automobilom desni okretni prekidač kojim se inače upravlja klima-uređajem postaje prekidač odabira načina rada automobila na terenu. Na jednak način lijevi se okretni prekidač pretvara u regulaciju ventilatora klime. Zgodna analogno-digitalna kombinacija.

Unutrašnjost Discovery Sporta može posve udobno smjestiti sedam putnika na udobnim i prostranim sjedalima. OK, ona u posljednjem redu nisu baš pretjerano prostrana, ali su posve solidnih dimenzija. Drugi red sjedala može se pomicati naprijed-natrag, pa se tako prtljažni prostor mijenja ovisno o trenutnim potrebama. Svi putnici na raspolaganju imaju po jednu USB utičnicu, sprijeda se telefoni mogu puniti bežično, a u unutrašnjosti je ukupno 48 litara različitih pretinaca.

Još veće promjene kriju se ispod lima. Discovery Sport promijenio je platformu i postao drugi kućni model, nakon Evoquea, koji koristi Premium Transverse Architecture. Zbog toga je karoserija 10 posto kruća što se pozitivno odražava na voznu dinamiku, kao i na udobnost i profinjenost u vožnji.

Jedan od razloga uvođenja novog podvozja bila je i potreba za elektrifikacijom, točnije za prostorom za lakše smještanje baterija hibridnih sustava. Kao i Evoque, Discovery Sport na svim četverocilndarskim motorima dolazi sa sustavom blagog hibrida. Krajem godine u ponudi će se naći i plug-in hibrid, a u isto ga vrijeme možemo očekivati i u Evoqueu. Blagi hibrid na svim motorima u ponudi donio je brojne prednosti. Land Rover kaže kako je potrošnja smanjena za sedam posto, emisija CO2 za 10 g/km, a dobiven je i prostor za veći spremnik goriva.

Pogon Discovery Sporta je na sve kotače, a uz njega dolazi i sustav Terrain Response 2 koji sada ima i funkciju automatskog prepoznavanja podloge. Pri vožnji asfaltom, ako sustav pogona shvati da nisu potrebni isključit će pogon stražnjih kotača i uključiti ih ponovno po potrebi. To se događa posve neprimjetno i to u samo 300 milisekundi. Terenske sposobnosti su kakve se od jednog Land Rovera i očekuje, a u “borbi” s preprekama vozaču su od koristi i brojni sustavi pomoći, kao primjerice fantastični Clearsight Ground View koji simulira “proziran” poklopac motora i uvijek pokazuje gdje su kotači i što je oko njih, a koristan je i u gradu kod parkiranja uz visoke rubnjake.

Ponuda motora sastoji se od tri verzije dvolitrenog turbodizelaša od 150, 180 i 240 KS, dok su benzinski motori jednakog obujma, a razvijaju 200 i 250 KS. Samo početni dizelaš s oznakom D150 postoji u verziji sa šestostupanjskim ručnim mjenjačem i pogonom na sve kotače i to samo na nekim tržištima, dok svi ostali motori dolaze isključivo s pogonom na sve kotače i ZF-ovim devetobrzinskim automatikom.

Discovery Sport na našem je tržištu već dostupan, a početni je model D150 s pogonom na sve kotače i automatskim mjenjačem dostupan po cijeni od 354.445 kn.

Land Rover Discovery Sport D240 R-Dynamic S
Motor: turbodizelski, 2,0 l, četiri cilindra
Snaga: 177 kW/240 KS pri 4000 o/min
Moment: 500 Nm od 1500 o/min
Pogon: na sve kotače
Mjenjač: automatski, 9 stupnjeva
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 7,7 s
Najviša brzina: 220 km/h
Dimenzije: 4597/1895/1727 mm
Međuosovinski razmak: 2741 mm
Potrošnja (WLTP): 7,1 l/100 km
Emisija CO2: 187 g/km
Cijena: od 354.445 kn (više informacija na croatia.landrover.com)

 

Provjerite još

Land Rover Discovery Sport i Range Rover Evoque kao plug-in hibridi

Land Rover je predstavio plug-in hibridne verzije Range Rover Evoquea i Land Rover Discovery Sporta …