Opel Astra

Astra – Opel novog doba

Šesta generacija Opel Astre nastavlja novi dizajnerski jezik tvrtke iz Russelsheima, predstavljen na Mokki, a u sebi donosi brojne elemente viđene na Opelima proteklih desetljeća, od Mante do Kadetta

Astra je jedan od, uz Corsu, najdugovječnijih Opelovih modela, a ubrojimo li joj u pretke i sve generacije Kadetta, na što ima puno pravo, jasno je koliko je važna za njemačkog proizvođača. Opelova se vlasnička struktura posljednjih godina nekoliko puta mijenjala, a kao što smo za Corsu rekli kako je prvi model nastao pod kapom Grupe PSA, tako za šestu generaciju Astre možemo reći kako je ona prvi model predstavljen pod kapom Stellantisa, grupe u koju su se udružili PSA i Fiat Chrysler. Važnije, Astra je dosad bila jedan od rijetkih preostalih modela Opela koji se još uvijek bazira na tehnologiji bivšeg vlasnika General Motorsa. Nova generacija nastala je na posljednjoj verziji platforme EMP2, kao i Peugeot 308 i DS 4.

Novi Opelov dizajnerski jezik, predstavljen na Mokki, nastavlja se i na novoj Astri. Njegova glavna značajka je Opel Vizor, prednja maska koja je zatvorena crna ploča na kojoj je logotip, a koju okružuju relativno tanka i široka svjetla. Takva crna maska u određenoj mjeri podsjeća na Opel Mantu. Naravno, i Astra može imati LED matrična svjetla posljednje generacije koja Opel naziva IntelliLux, a jednako kao i na Insigniji, sastoje se od po 84 svjetleće diode. Naglašena uzdužna izbočina na prednjem poklopcu, koja se nastavlja i na prednjem odbojniku, kao i na stražnjem spojleru poveznica je s dizajnom ranijih kućnih modela. Kao i Corsa, Astra ima masivan C-nosač krova, a zanimljiv detalj je komad crne plastike u stražnjim bočnim prozorima koji pomalo podsjeća na slična rješenja na Kadettima D i E.

Stražnja svjetla oblikovana su slično onima na prethodnici, ali su puno tanja i elegantnija, a ulaze duboko u bočne stranice velikog odbojnika. Iznad stražnjeg stakla je veliki crni spojler s vertikalno postavljenim trećim stop-svjetlom. Ime modela velikim je slovima ispisano na poklopcu prtljažnika. Poklopac je izrađen od kompozitnih materijala što smanjuje težinu automobila.

Ljubitelji čistog i jednostavnog dizajna, bez suvišnih elemenata, u novoj će Astri doći na svoje. Dominira ono što Opel naziva Pure Panel i što smo upoznali prvo u novoj Mokki. Riječ je o dva 10-inčna ekrana koji su povezani vizualno u jednu cjelinu. To je nešto što danas postaje sve popularnije kod brojnih proizvođača, a ovdje je odrađeno vrlo uspješno i elegantno. Ekran ispred vozača prikazuje instrumente, dok je središnji zadužen za infotainment. Ispod njega su po jedan red tipki osjetljivih na dodir i jedan red klasičnih fizičkih prekidača. Klima uređajem se upravlja putem “pravih” tipki što kao i uvijek pozdravljamo

Detalj koji nas se dojmio je kvaliteta upotrijebljenih materijala. Na armaturi i vratima puno je dijelova od plastike mekane na dodir, kožom presvučeni volan ostavlja dobar osjećaj u rukama, a tipke rade s velikom preciznošću. Dok je posljednja generacija Volkswagen Golfa napravila korak u natrag u kvaliteti interijera, Opel je Astru podigao stepenicu više.

Nova generacija Astre duga je 4,37 metara što je tek četiri milimetra više od prethodnice. Međuosovinski razmak od 2,68 metara jednak je onom kod Peugeota 308 s kojim dijeli platformu. Neznatan rast vanjskih dimenzija rezultirao je većim rastom iznutra, pa tako prtljažnik nove generacije prima 422 litre, čak 52 litre više nego prije. Preklapanjem stražnje klupe obujam raste na 1389 litara. Plug-in hibridna verzija raspolaže sa 352 litre prtljažnog prostora, ostatak su “pojele” baterije. Na prednjim je sjedalima puno prostora, a ona su udobna i pružaju dobru bočnu potporu. Straga je malo skučeno za koljena ako su sprijeda malo viši putnici, dok je prostora za glave dovoljno. Ne puno, ali posve dovoljno.

Po pitanju motorizacije nova Astra nudi izbor za sve preferencije. Platforma je multienergetska, što znači da može udomiti praktično sve danas aktualne pogonske motore, od benzina i dizela, preko hibrida do čiste struje. Benzinsku ponudu čine dvije verzije 1,2-litrenog trocilindraša od 110 i 130 KS. Oba serijski dolaze sa šestostupanjskim ručnim mjenjačem, a uz snažniji je na popisu doplata u ponudi i izvrstan osmostupanjski automatik. Uz oba mjenjača moguće je dobiti i jedini dizelski motor u ponudi, 1,5-litreni od 130 KS.

Tu su još i dvije plug-in hibridne verzije. Odmah od početka prodaje Astra će biti dostupna s plug-in hibridnim sustavom ukupne snage od 180 KS i najvećeg okretnog momenta od 360 Nm. Sastoji se od 1,6-litrenog turbobenzinca od 150 KS i elektromotora od 110 KS. Snažnija verzija dolazi kasnije ove godine, a zahvaljujući 30 KS većoj snazi benzinskog motora, uz jednaku pomoć elektromotora može se pohvaliti ukupnom snagom sustava od 225 KS. Obje verzije imaju bateriju od 12,4 kWh i električni doseg od oko 60 kilometara.

Sljedeće godine stiže i potpuno električna verzija, a budući da Astra dijeli tehnologiju s Peugeotom 308 logično je očekivati kako će imati isti električni pogon. Francuska je marka prije nekoliko tjedana objavila da će e-308 pokretati elektromotor od 156 KS i 270 Nm, koji će se strujom napajati iz baterije od 54 kWh. To bi trebalo biti dovoljno za doseg od preko 400 kilometara.

Opel kaže da je karoserija nove Astre 14 posto kruća, a i međuosovinski je razmak narastao za 13 mm što bi trebalo pozitivno utjecati na vozne osobine. U usporedbi s prošlom generacijom vidljiv je veliki pomak nabolje.

Prvi dojmovi iz vožnje plug-in hibrida kažu kako je vrlo profinjen. U hibridnom načinu rada praktično uvijek ubrzava u tišini do brzina na autocesti. Kada se benzinski motor uključi u priču čini to vrlo tiho i nenametljivo. U načinu rada Sport zvuk se pojačava, ali još je uvijek daleko od nametljivog i napornog. Može se voziti i samo na struju i impresionira kako dobro ubrzava sve do oko 50 km/h u gradu i na otvorenom, bez potrebe za pomoć benzinskog motora. Za one koji ne rade puno kilometara i uglavnom su u gradu plug-in hibrid prava je opcija.

Isprobali smo i benzinca sa 130 KS i ručnim mjenjačem, verziju koja bi lako mogla biti najpopularnija kod kupaca. Trocilindarski benzinac brunda pod opterećenjem, ali razina buke u kabini uvijek je niska. Šestostupanjski ručni mjenjač lagan je i precizan. Ono što najviše oduševljava kod ovog motora je njegova elastičnost.

Benzinska Astra daje osjećaj agilnosti i okretnosti na cesti s brzim i preciznim upravljačem i s puno gripa u brzim zavojima. Nije posebno sportski orijentirana, ali vrlo je sposobna i može pružiti dosta zabave na pravoj cesti. Hibrid nije toliko uvjerljiv. Osjeti se veća masa, nije toliko agilan na upravljaču i ukupno ostavlja nešto slabiji dinamički dojam.

Nova generacija Opel Astre uskoro stiže na naše tržište, kada će biti poznate i specifikacije opreme i cijene.

Provjerite još

Nova Opel Corsa

Nova Opel Corsa stiže ove godine

Nakon četiri godine na tržište stiže osvježena Opel Corsa, novog lica. Benzinski su motori dobili …