Opel Grandland X Hybrid4

Opel Grandland X Hybrid4 – Strujom do titule najsnažnijeg

Opel Grandland X je dobio plug-in hibridni pogon koji se osim niskom potrošnjom i emisijom CO2 može pohvaliti i činjenicom da je najsnažniji model u ponudi i to ne samo ovog SUV-a, već i čitavog Opela

Ne tako davno mogli ste se okladiti kako je najbrža i najsnažnija verzija nekog automobila ujedno i najrastrošnija i najmanje ekološki podobna. No, danas je situacija na tržištu malo drukčija  – plug-in hibridi donose sportske performanse uz nisku potrošnju goriva i “zelene” emisije štetnih plinova. Upravo takav je Grandland X Hybrid 4, Opelov kompaktni SUV koji pokreće kombinacija 1,6-litrenog turbobenzinca i dva elektromotora. To znači da Grandland X ima pogon na sve kotače i ukupnu snagu od čak 300 KS. Time je plug-in hibridni Grandland X ne samo najsnažniji u ponudi tog modela, već je riječ i o trenutno najsnažnijem Opelu na tržištu.

Elektromotori se pokreću strujom  iz baterije od 13,2 kW/h što je dovoljno za 59 kilometra samo na struju. U samo električnom režimu rada najviša je brzina ograničena na 135 km/h, dok je u režimu sport moguće postići točno 100 km/h više. Da, dobro ste zbrojili, ovako pokretan Grandland X postiže najvišu brzinu od 235 km/km, a za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebna mu je samo 6,1 sekunda. Prilično impresivno.

Grandland X je prilično tih i uglađen pri svim brzinama, a ne primjećuje se velika promjena kada se uključi benzinski motor. U hibridnom načinu rada, kada automobil sam odabire najučinkovitiju kombinaciju električnog i benzinskog pogona, teško ćete primijetiti prijelaz između različitih pogona. Uz to, osmostupanjski automatski mjenjač u svim je situacijama vrlo uglađen.

Kada se automobil pokrene uvijek se uključuje u električnom modu i pokreće ga stražnji elektromotor od 113 KS. Ako vozač zatreba više snage, po potrebi mu u pomoć priskače i prednji elektromotor od 110 KS.  Spomenuli smo doseg od 59 km prema normi WLTP samo na struju što u praksi znači nešto manje, ovisno o vanjskoj temperaturi i “težini” vozačeve noge. Između 40 i 50 km uvijek bi trebalo biti moguće. Istraživanje je pokazalo kako u Njemačkoj oko 80 posto dnevnih putovanja ne prelazi 50 kilometara pa bi toliki doseg mogao omogućiti velikom broju korisnika da Grandland X koriste samo na struju tijekom radnog tjedna, a da tek za vikend “spale” i malo fosilnih goriva.

Baterija se na običnoj kućnoj utičnici (1,8 kW) može napuniti za malo više od sedam sati, na 3,7 kW punjenje traje četiri sata, dok se na Wall boxu od 7,4 kW to vrijeme skraćuje na sat i 50 minuta. Naravno, kao i kod ostalih hibrida, baterija se puni i u vožnji prilikom kočenja, a i mjenjač ima položaj “B” u kojem automobil snažnije usporava kod puštanja papučice gasa, a baterija se puni.

Što se izgleda tiče, hibridni se Grandland X od ostalih izvana može, ali ne mora, razlikovati po crnom poklopcu motora koji je na popisu opcija. Očekivano, unutrašnjost je također jednaka ostalim Grandlandima. To znači čiste i jednostavne linije, ne previše gumbića ispod ekrana na središnjoj konzoli i udobna i prostrana sjedala. Ispred vozača su klasični analogni instrumenti, a spomenuti ekran u sredini nije promjera “pola metra” iz čega se jasno vidi kako je ovaj SUV na tržištu već nekoliko godina i to upravo onih nekoliko godina kada su ekrani počeli “iskakati” posvuda u novim modelima. Ono što nije jednako ostalim Grandlandima je prtljažnik, budući da je u njegovom dnu baterija. Sa 514 litara obujam mu se smanjio na 390 litara.

Opel Grandland Hybrid4 u ponudi je s najbogatijim paketima opreme Innovation i Ultimate, a do registracije stoji od 359.116 kuna naviše. Za nekoliko mjeseci na tržište stiže i verzija s pogonom na sve kotače snage 225 KS, a njezina cijena kreće od 310.799 kuna.

Opel Grandland X Hybrid4
Motor: turbobenzinski, 1,6 l, 4 cilindra, elektromotori od 81 kW i 83 kW
Snaga: 221 kW/300 KS pri 5500 o/min
Moment: 250 Nm od 1650 o/min
Pogon: na sve kotače
Mjenjač: automatski, 8 stupnjeva
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 6,1 s
Najviša brzina: 235 km/h
Dimenzije: 4477/1856/1609 mm
Međuosovinski razmak: 2675 mm
Potrošnja (NEDC): 1,6 l/100 km
Emisija CO2: 36 g/km
Cijena: od 359.116 kuna (više informacija na www.opel.hr)

Provjerite još

Grandland X Hybrid4

Opel Grandland X Hybrid4

Idealna kombinacija automobila  je hibrid s baterijom od barem 50 km za svakodnevne potrebe i …