Opel Insignia GSi

Opel Insignia GSi – Povratak na scenu u velikom stilu

Dok se drugi nadmeću brojem konja pod poklopcem Opel Insignia GSi pažnju usmjerava na iskustvo u vožnji, pa ona, iako ne fascinira pukim brojkama, lako može izmamiti osmijeh na vozačevo lice

Opel ponovno u upotrebu vraća svoju nekoć slavnu oznaku GSi koja je krasila Kadette i Astre osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća. Danas se vraća na najvećem modelu, Insigniji, ali neće zamijeniti OPC kao najsnažniji model, već se smješta u hijerarhiji korak ispod njega. Naravno, ako Insignije OPC uopće bude, što i nije tako izgledno. U svakom slučaju GSi nije tek sportski paket opreme, već nudi puno više stvarnih promjena podvozja i karaktera automobila, a nudi se uz najsnažniji benzinski i dizelski motor i u obje karoserijske verzije – kao petvratni Grand Sport i kao karavanski Sports Tourer. Sve verzije imaju sofisticirani pogon na sve kotače i novi osmostupanjski automatski mjenjač.

Borba konjskim snagama na tržištu rezultira velikim ciframa kojima se mogu pohvaliti mnogi kompakti i limuzine, ali Opel je za GSi odabrao drukčiji pristup. U Russelsheimu su odlučili kako će Insignia sa oznakom GSi biti automobil koji se prvenstveno fokusira na doživljaj vožnje, a ne na gole performanse. Nakon što smo na zavojitim cestama u zaleđu Marseillesa isprobali i benzinca i dizelaša možemo reći da su u svom naumu sasvim dobro uspjeli.

Izvana su izmjene manje upadljive od žarko crvene boje automobila koji smo vozili i da nema nje, većina prolaznika ne bi shvatila kako je riječ o posebnoj Insigniji. Tu su decentan aerodinamički kit koji uključuje tanki spojler na poklopcu prtljažnika, stilizirani završeci ispušnih cijevi i nekoliko GSi znački. Najprimjetnija razlika su veliki 20-colni kotači obuveni u posebne gume Michelin Pilot Sport 4-S. Iza njih se kriju i nova Brembova kočiona kliješta, a karoserija je 10 mm bliže tlu u odnosu na standardnu Insigniju Grand Sport.

U unutrašnjosti najveća su promjena fantastična nova sportska sjedala presvučena kožom koja su još bolja nego što izgledaju. Imaju podešavanje širine naslona, grijanje, ventilaciju, pa čak i masažu… Priču zaokružuju debeli volan s plosnatim donjim dijelom i pedalicama za mijenjanja brzina i komplet sportskih papučica.

Ako odmah pretražujete tablicu s tehničkim podacima i razočarani ste količinom konjskih snaga, malo ste promašili ideju ovog automobila. Da, na tržištu ima nekoliko automobila s motorima sličnog obujma i pogonom na sve kotače i puno ih razvija više konja od Insignije. Dapače, s više se snage hvale i broj manji kompakti, ali ideja iza Insignije GSi nije fascinirati performansama. Kod stvaranja ovog automobila inženjeri su se ozbiljno potrudili u dorađivanju ovjesa i pogona kako bi vozač dobio što bolje iskustvo za volanom. Ovjes je niži, a promijenjeni su opruge, amortizeri i stabilizatori. Još jedna od stvari koja doprinose vozačkom iskustvu je stražnji diferencijal koji raspoređuje moment između stražnjih kotača i njegovim vektoriranjem  optimizira ponašanje u zavojima.

Nakon što pritiskom na tipku pokrenete motor neće vas napasti grgljanje iz auspuha. Kao i izgledom, Opel Insignia GSi nije napadan već decentan. Čak niti ispuh s dvostrukim cijevima neće privući pažnju, što bi se mnogim vlasnicima zapravo moglo svidjeti. Očekivano, benzinac je tiši i uglađeniji od dizelaša, a ako želite malo zvuka motora u kabini morat ćete odabrati opciju Sport u sustavu FlexRide.

Pored zvuka, odabirom opcije Sport promijenit ćete kalibraciju volana, odziv gasa, tvrdoću amortizera i točke izmjena stupnjeva automatskog mjenjača. Od svih promjena, najviše se osjete ovjes i volan. Za razliku od nekih drugih električnih servo uređaja koji samo dodaju težinu opcija Sport kod Insignije GSi donosi profinjenije promjene koje je najlakše osjetiti na pravoj zavojitoj cesti. Tamo ćete otkriti kako je više povratnih informacija i kako je zapravo prilično velik auto lako postaviti u zavoj.

Uži zavoji ističu prednosti spomenutog stražnjeg diferencijala koji šalje više momenta na vanjski kotač u zavoju kako bi pomogao pri skretanju što je dodatak većem gripu i stabilnosti koju donosi sustav pogona na sve kotače. Kada ne jurite omiljenom brdskom cestom odaberite opciju Tour i odmah ćete primijetiti kako se ovjes smekšao i kako automobil puno bolje guta neravnine, čak i na velikim 20-colnim kotačima.

Sa svojih 260 KS turbobenzinski motor ima dosta snage, ali nema onaj nervozni osjećaj koji daju motori u sportskim kompaktima slične snage. Razlog je u njegovoj podešenosti jer mora s lakoćom vući Insignijinih 1716 kilograma. S 400 Nm zaostaje za 50 KS slabijom dizelskom verzijom koja ih ima 80 više, a na raspolaganju su i kasnije, ali već pri dovoljno niskih 2500 okretaja. Držite li ga u malo višim okretajima i Opel Insignia GSi bit će vrlo brza na cesti. Ručno mijenjanje brzina polugicama volana zgodna je opcija, ali nekoliko puta nam se dogodilo da mjenjač odbije našu ideju o nižoj brzini. Zapravo, za pravo uživanje u zavojima treba pustiti automatici da radi svoj posao, u modu Sport, i uživati u preciznom savladavanju zavoja.

Svi oni koji uživaju u vožnji lako će se naći na istoj valnoj duljini s Insignijom GSi. Kao kompletan paket funkcionira jako dobro i pokazuje kako nije sve u nabacivanju konjima. Dodamo li na to još i vrlo bogatu serijsku opremu koja uključuje LED svjetla, navigaciju, grijana prednja i stražnja sjedala i još puno toga, tada se niti početna cijena za GSi Grand Sport od 316.644 kune i GSi Sports Tourer od 323.021 kunu ne čini tako visokom.

Opel Insignia Grand Sport 2,0 Turbo GSi
Motor: turbobenzinski redni, 2,0 l, 4 cilindra
Snaga: 191/260 KS pri 5300 o/min
Moment: 400 Nm pri 2500 o/min
Pogon: na sve kotače
Mjenjač: automatski, 8 stupnjeva
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 7,3 s
Najviša brzina: 250 km/h
Dimenzije: 4910/1871/1445 mm
Međuosovinski razmak: 2829 mm
Potrošnja (EU): 11,5/7,1/8,7 l/100 km
Emisija CO2: 199 g/km
Cijena: od 316.644 kune