Renault Austral

Renault Austral – od 29.990 eura i s 8 godina jamstva

U Hrvatsku je stigao novi Renault Austral. Cijene kreću od 29.990 eura, a veliki plus mu je i osam godina jamstva koje za ovaj model nudi uvoznik

Kao nasljednika Kadjara, tehnološki zasnovanog na Nissan Qashqaiju, Renault je predstavio potpuno novi model novog imena Austral. Očekivano, i on dijeli platformu s Qashqaijem, aktualnom generacijom, ali s njim ima manje zajedničkog nego prethodnik. Na prvim vožnjama u okolici Madrida, krajem prošle godine, pokušali smo otkriti ima li novi Renaultov SUV adute potrebne za pobjedu nad Qashqaijem u njegovoj igri i može li se suprotstaviti prodajnom hitu, Hyundai Tucsonu? Sada smo, povodom početka prodaje u Hrvatskoj dodatno “utvrdili gradivo”.

Iako osnovnu arhitekturu dijeli s Qashqaijem, Renault Austral djeluje potpuno drukčije. Ima sve aktualne Renaultove “obavezne elemente” u izgledu, uključujući svjetla u obliku slova C i velikog logotipa na prednjoj masci. Ukupno gledano, izgleda vrlo dopadljivo, ali ne ostavlja dojam nečeg radikalno drukčijeg što pokazuje kako se Renault po pitanju dizajna odlučio za relativno konzervativan pristup. S obzirom da cilja na masovno tržište, to nipošto nije loša odluka, posebno zbog toga što Austral, prema našem skromnom sudu, izgleda stvarno dobro.

U unutrašnjosti je priča posve drukčija. Tu nema konzervativnog pristupa. Kao što je to danas u modi, dva velika ekrana čine središnju cjelinu, a riječ je o velikom okomito orijentiranom ekranu u sredini i manjem položenom koji je iza volana. Rade zajedno, a pokreće ih Googleova tehnologija koju smo već upoznali u Meganeu E-Tech Electric, kao i u nekoliko proizvoda Volva i Polestara. Takva tehnologija odmah smješta Australov infotainment sustav u sam vrh ponude s oštrom grafikom, integiranom internetskom tehnologijom i brzim odzivom na komande.

Nova tehnologija infotanimenta nije usamljena, Renault je sustav vrlo uspješno integrirao u izgled armature i središnje konzole, s upečatljivim kliznim naslonom za ruku.  Naslon djeluje kao da je “posuđen” iz kokpita zrakoplova, ispod njega je veliki pretinac, a kada se gurne posve naprijed služi kao oslonac za ruku koja “radi” po središnjem ekranu.

Unatoč novom infotainmentu na koji može biti ponosan, Renault se, za razliku od nekih drugih proizvođača, uspješno odupro želji prebacivanja svih funkcija na ekran. Ostalo je dosta fizičkih tipki i na središnjoj konzoli i na volanu, poput onih za upravljanje klima-uređajem. Kao i uvijek, takvu odluku moramo pohvaliti.

Ugođaj u kabini je vrlo ugodan i opušten, a kvaliteta materijala i završna obrada na visokom su nivou. Nije baš sve mekano i ugodno na dodir, nađe se i tvrde plastike, ali sve skupa izgleda i funkcionira vrlo dobro. Nije možda na razini premium konkurenata u svim detaljima, ali Renault niti nije premium marka. U kontekstu izravnih konkurenata posve dobro.

Prostora ima dosta, straga čak i više od očekivanja. Stražnja se klupa može pomicati naprijed-natrag, prema potrebama, a čak i u prednjem položaju putnicima nije “dramatično” za koljena, tek malo tijesno, naravno, ovisno i o njihovim gabaritima. U tom slučaju prtljažnik raspolaže sa 550 litara. U položaju koji daje maksimalan prostor putnicima na raspolaganju ostaje još uvijek posve solidnih 430 litara prostora.

Što se pogona tiče, u startu u ponudi su dvije verzije 1,3-litrenog turbobenzinca potpomognute sustavom blagog hibrida koje razvijaju 140 i 160 KS. Slabiji serijski dolazi s ručnim, a snažniji s automatskim mjenjačem. Nešto kasnije dolazi Mild Hybrid Advanced koji Renault opisuje kao pravu alternativu dizelskom motoru. Riječ je o 1,2-litrenom trocilindarskom turbobenzincu kojem pomaže 48-voltni starter-generator i koji razvija 130 KS. Njime pokretani Austral u prosjeku troši 5,3 litre na 100 kilometara, uz emisiju CO2 od 123 g/km. On dolazi samo s ručnim mjenjačem.

Vrhunac ponude je potpuni hibrid, E-Tech Hybrid, sličan sustavu koji se ugrađuje u Clio i Conquest. Glavna je razlika to što ne koristi 1,6-litreni atmosferski benzinac, već se u Austral ugrađuje 1,2-litreni trocilindarski turbobenzinac. Ostatak je u osnovi jednak, unaprijeđen tek u detaljima, što znači da i ovdje sustav radi na 400 volti, a koristi i sedmostupanjski automatski mjenjač s ravnim zubima (dog-box). Ukupna snaga sustava kod Australa je 200 KS. Baterija iz koje se napajaju elektromotori kapaciteta je 2 kWh.

Inženjeri s kojima smo razgovarali objasnili su nam kako je sustav s ovim motorom učinkovitiji. Štoviše, Renault se hvali kako Austral u gradu može voziti “do 80 posto samo na struju” i kako u prosjeku, prema normi WLTP troši tek 4,6 do pet litara benzina na 100 kilometara.

Upravo smo najsnažniju verziju i vozili na predstavljanju i u Španjolskoj i u Hrvatskoj. Većinu vremena vozač teško može dokučiti koji je motor trenutno u upotrebi. Maleni trocilindraš je iznimno uglađen, a sustav se prebacuje s njega na elektromotore i natrag praktično neprimjetno. Zabrujat će tek kada pritisnete papučicu naglo do kraja ili na duže vrijeme, ali i tada je tiši od mnogih drugih hibrida na tržištu.

Performanse su i više nego solidne, jedino ponekad malo razočarava reakcija kod naglih ubrzanja, primjerice prilikom pretjecanja, uzmemo li u obzir nominalnu snagu sustava od 200 KS. Dio krivnje snosi relativno kompliciran prijenos koji nudi ukupno 15 različitih (potpuno automatskih) načina rada. Čini se kako se sustav ne može baš brzo odlučiti kojim odgovoriti na vozačevu komandu. U laganoj vožnji tih problema nema i snage je uvijek dovoljno.

Austral je dobio i sustav upravljanja svim kotačima 4Control. Riječ je o novoj generaciji tog sustava koja stražnje kotače može zakrenuti suprotno od prednjih za pet stupnjeva pri brzinama do 50 km/h. Time se krug okretanja smanjuje sa 11,5 na stvarno vrlo malih 10,1 metar. Pored toga, verzije opremljene ovim sustavom dolaze s multilink stražnjim ovjesom, dok ostale koriste torzionu osovinu.

Kada sve dojmove stavimo na hrpu, možemo reći da Renault Austral nudi dopadljiv izgled, prostranu kabinu s jednim od najboljih i najmodernijih infotainment sustava na tržištu, kao i dobar i uglađen hibridni pogon. Opcije su ostale i za one koji ne žele pune hibride, na popisu jedino nema dizelaša, ali adekvatno je zamijenjen.

Cijene Australa na hrvatskom tržištu kreću od 29.990 eura za blagi hibrid od 140 KS, snažnija verzija od 160 KS započinje na 35.190 eura, dok puni hibrid od 200 KS kreće od 40.490 eura. Pored toga, važno je napomenuti kako je Austral prvi model koji hrvatski zastupnik prodaje sa čak osam godina jamstva ili 150.000 kilometara. Stoga ne čudi kako je najveći neovisni europski novinarski žiri Autobest upravo Austral proglasio najboljom kupnjom u Europi ove godine.

Provjerite još

Još Rafalea stiglo je u Hrvatsku

Renaultova nova perjanica, Rafale, stigla je na hrvatsko tržište. Trenutno se nudi u dvije razine …