Renault Megane Conquest

Renault Megane Conquest – Kupe SUV za svakoga

Prvi puta proizvođač auta za mase nudi kompaktni SUV kupe po uzoru na premium modele. Renault Megane Conquest se, osim nižom cijenom, ni po čemu ne razlikuje od daleko skupljih i razvikanijih modela

Ovih je dana u Hrvatskoj Renault službeno predstavio sportski SUV, Megane Conquest. Time je postao prvi proizvođač automobila za “šire mase” kupaca koji je na europskom tržištu ponudio SUV kupe, vrstu vozila dosad rezerviranu za premium marke. Ovaj potpuno novi model odgovara na trend općeg rasta u segmentu SUV-a i posebno C-SUV-a. Renault Megane Conquest spaja odlike suvremenog SUV-a s vrhunskom hibridnom tehnologijom – povišen vozački položaj, prostran putnički prostor koji ne utječe na obujam prtljažnika te inovativan i upečatljiv stil. K tome ne pristaje na kompromise u pogledu sigurnosti: na testiranjima sigurnosti Euro NCAP osvojio je pet zvjezdica. Istovremeno kombinira nekoliko vrsta motora zahvaljujući najnovijoj tehnologiji potpunog hibrida: E-TECH hibrid snage 145 KS i 1,3 TCe mikrohibridne 12V motore u inačicama sa 140 i 160 KS (od listopada 2021.).

U Europi je novi Megane Conquest konstruiran na Alijansinoj modularnoj platformi CMF-B koju koriste i najnovije generacije Clija i Captura. Megane Conquest proizvodit će se u tvornici u Busanu u Južnoj Koreji, gdje se proizvodi i njegov blizanac Samsung Motors XM3. Ovisno o tržištu, Megane Conquest počet će se  naručivati od ožujka 2021., a u Hrvatskoj od lipnja 2021. Ovo je četvrti model u Renaultovoj ponudi (nakon Clija, Captura i novog Meganea) dostupan s novom opremom R.S. Line koja spaja eleganciju i sport. Nadahnuće crpi iz Renault Sportovog DNK-a i nove generacije legendarnog Meganea R.S. Odvažniji dizajn te inačice dodatno je istaknut narančastom bojom Valencia, ekskluzivno dostupnom za nju, te snažnim kontrastom koji stvaraju crni i tamni metalni dijelovi koji krase karoseriju, uključujući i aerodinamični prednji spojler po uzoru na Formulu 1. Crveni umetci u odbojniku i naplatci Silverstone jedinstveno su obilježje ove inačice. Iznad blatobrana nalaze se oznake R.S. Line, a straga ćete ovu inačicu prepoznati po jedinstvenim dvostrukim kromiranim ispušnim cijevima i tamnijoj zaštiti podvozja, kao i prethodno spomenuti prednji spojler po uzoru na F1.

Renault Megane Conquest opremljen je digitalnom instrumentnom pločom sa zaslonom u boji veličine 4,2”, 7” ili 10,2” (ovisno o verziji), zbog čega nudi personalizirano i intuitivno iskustvo vožnje. Dostupni su i 7-inčni ili 9,3-inčni središnji zasloni, jedni od najvećih u klasi. Središnja konzola nudi obilje prostora za odlaganje, kao i sustav bežičnog punjenja pametnog telefona, bočne pretince i mrežicu za odlaganje na suvozačevoj strani. Na središnjoj konzoli nalazi se i elektronička automatska parkirna kočnica s funkcijom Auto-Hold koja je dostupna već od prve razine opreme. U višim razinama opreme dostupan je 9,3-inčni okomiti dodirni zaslon koji putnički prostor čini još suvremenijim (7-inčni vodoravni zaslon u ostalim razinama opreme).E-TECH Hibrid opremljen je elektroničkom ručicom mjenjača e-Shifter (bez mehaničkog prijenosnog kabela) koju inače nalazimo u najvišim razinama opreme novog Espacea i Captura.

Hibridni motor E-TECH snage 145 KS temelji se na 1,6-litrenom četverocilindarskom benzinskom motoru nove generacije koji je konstruiran unutar Alijanse. Posebno je prilagođen za hibridna vozila i opremljen filtrom krutih čestica koji smanjuje emisije onečišćujućih tvari. Razvija 69 kW (91 KS) te mu pomažu dva motora – glavni električni motor (36 kW) i elektropokretač-generator (15 kW).E-TECH Hibrid opremljen je baterijom kapaciteta 1,2 kWh (230 V) koja znatno smanjuje potrošnju goriva i emisije CO2. U gradskoj vožnji čak 80 posto vremena radi na električni pogon, što omogućuje uštedu goriva do 40 % u usporedbi s termičkim motorom. Renault obećava potrošnju od samo 4.8 litre! Baš kao i kod električnog vozila, baterija se puni tijekom usporavanja i kočenja, a može se puniti i viškom energije koju oslobodi termički motor kada se vozilo kreće optimalnom brzinom. Sve to rezultira tihim i uglađenim radom uz minimalne gubitke energije.U posve električnom načinu rada maksimalna brzina novog Meganea Conquest E-TECH Hibrid iznosi 75 km/h. Ovaj motor dostupan je u svim verzijama Conqesta uključujući R.S. line.

Za sve verzije dostupna su i još dva motora, 1,3-litreni mikrohibridni četverocilindarski benzinski turbomotor s izravnim ubrizgavanjem. Mikrohibridizacija motora postignuta je dodavanjem elektropokretača-generatora povezanog s 12 V litij-ionskom baterijom ispod suvozačeva sjedala. Kombiniran je sa 7-stupanjskim automatskim mjenjačem EDC s dvostrukom spojkom i dostupan u dvije razine snage: 140 KS (od predstavljanja) i 160 KS (od trećeg tromjesečja 2021.).

Također, Conquest je opremljen najnaprednijim sustavima za pomoć u vožnji koji vožnju čine sigurnijom i bezbrižnijom, uključujući sustav za pomoć u vožnji autocestom i u prometnim gužvama. Napredni sustavi za pomoć u vožnji podijeljeni su u tri skupine – vožnja, parkiranje i sigurnost, a zajedno tvore koncept Renault Easy Drive.

Cijene za klasične benzinske motore startaju od 184.000 kuna u verziji Zen sa 140 KS. Za isti motor ali u RS line verziji potrebno je izbrojati 220.000 kuna. Svi modeli su s EDC mjenjačem. Verzije s hibridnim motorom pak kreću od Zen paketa za 194.900 kuna odnosno najskuplji je RS line za 230.900 kuna. Trenutno je akcija s Unicredit leasingom preko kojeg se nudi financiranje s kamatom od 4,25 posto uz 30 posto učešća i 34 posto ostatka vrijednosti.

 

Provjerite još

Renault 5

Novi Renault 5 polako otkriva izgled

Svima je već poznato kako novi, potpuno električni, Renault 5 stiže uskoro, a sada je …