Toyota Yaris Cross

Toyota Yaris Cross – Puno više od povećanog Yarisa

Toyota Yaris Cross novi je model u ponudi japanske marke koji koristi prepoznatljivost i povjerenje kupaca u ime Yaris i dodaje mu više praktičnosti, prostora i neke nove dizajnerske elemente

Na prvi pogled zasigurno nikada ne biste pomislili kako je novi Yaris Cross zapravo malo veći automobil nego što je to bila prva Toyota RAV4 iz 1995. On je najbolji primjer koliko su narasli nekoć mali automobili – ovaj crossover koji nosi Yarisovo ime dug je 4,1 metar, a visok 1,5 metar.

Pored toga, ima i neke vizualne sličnosti s aktualnim RAV4, što se najjasnije vidi na stražnjem nosaču krova i svjetlima. Ipak, usko je povezan s Yarisom pa mu je “lice” nježnijih i mekših linija od danas dosta većeg brata. Yaris Cross ima i neke vrlo dopadljive detalje poput “isklesanog” krova, lažnih otvora za zrak u prednjem odbojniku u kojima su LED pokazivač smjera i natpisa Yaris Cross u plastičnim zaštitama na bokovima. Ukupno gledano, izgleda simpatično, posebno s opcijskim crnim krovom.

Naravno, unutrašnjost ima brojne sličnosti s “običnim” Yarisom, ali nije jednaka. Osnovni oblici i teme preuzeti su iz manjeg modela, ali kabina Yarisa Cross zapravo je umnogome drukčija. Za početak, posve subjektivno, ostavlja dojam više razine kvalitete. Nije da Yaris s time ima problema, naprotiv, ali ovdje je dojam jednostavno takav. Instrumenti u Crossu su drukčiji, kao i središnja konzola. Praktičniji i prostraniji model, logično, ima i više prostora za odlaganje sitnica, poput pretinca ispod središnjeg ekrana infotainmenta, a i ispred mjenjača je veliki pretinac u kojem može biti i bežični punjač.

Na stražnjim sjedalima prostora ima dovoljno. Nije rekorder u klasi, primjerice Škoda Kamiq i Renault Captur nude više prostora za koljena, ali prostora u visinu i u Yarisu Cross ima puno. No, zato oje prtljažnik i više nego solidnih 397 litara. Pored toga, stražnja se klupa dijeli u omjeru 40:20:40, a podnica ima dva odvojeno podesiva dijela što sve značajno utječe na praktičnost upotrebe.

Yaris Cross u ponudi je s dvije vrste pogona. Može ga pokretati 1,5-litreni benzinac od 125 KS i 153 Nm koji uvijek dolazi samo s prednjim pogonom, a može imati ručni šestostupanjski mjenjač ili automatski bezstupanjski mjenjač CVT. Druga je opcija, očekivano, hibridna, a i njezinu osnovu čini 1,5-litreni benzinac, u ovom slučaju od 92 KS. Uz pomoć elektromotora od 80 KS ukupna snaga sustava je 116 KS.

Iako bi relativno skromna snaga hibridnog sklopa mogla sugerirati nedostatak živahnosti, a isto se čini i kada pogledate da ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 11,2 sekunde, praksa kaže drukčije. U gradskoj je vožnji hibridni Yaris Cross poprilično živahan, a to u velikoj mjeri može zahvaliti dodatnih 141 Nm momenta koje isporučuje elektromotor. Pri snažnijim ubrzanjima čuje se karakterističan zvuk trocilindraša, ali tiho. Ono što i dalje nije baš tiho je CVT mjenjač koji u takvim situacijama poprilično buči. Nije to kao nekad, naprotiv, ipak je ovo već četvrta generacija Toyotinog hibridnog pogona, ali u nekim situacijama je još uvijek glasno.

Već posve solidno opremljen Yaris Cross samo s benzinskim motorom i opremom Luna, koji uključuje napredni paket aktivne sigurnosti Toyota Safety Sense 2, klima-uređaj i 7-inčni ekran infotainmenta do registracije stoji 139.900 kuna. Za hibrid s jednakim paketom opreme potrebno je izdvojiti 164.900 kuna. S obzirom na ponuđeno i na konkurenciju, Yaris Cross vrlo je dobro cjenovno pozicioniran. Nudi dopadljiv dizajn, praktičnost i moderan hibridni pogon, uz solidne pakete opreme.

Provjerite još

Legendarna Toyota Land Cruiser u novom ruhu

Toyota Land Cruiser na tržištu je već sedam desetljeća i prodana je u preko 11 …