Serija 2 Gran Coupe

BMW Serija 2 Gran Coupe

Tržište kompaktnih premium limuzina i lažnih kupea postalo je bogatije za još jedan model. Audiju i Mercedesu se pridružio i BMW Serija 2 Gran Coupe

BMW po prvi puta predstavlja konkurenta malenim premium limuzinama poput Audija A3 Limousine i Mercedesa CLA. S time da je bavarski odgovor formatom jednak CLA što znači da je riječ o četverovratnom “lažnom kupeu”. Formula je jasna – na osnovi popularnog kompakta nastaje mala limuzina. Audi za to koristi A3, Mercedes A-klasu, a BMW Seriju 1. Broj 2 u imenu dolazi jer parni brojevi kod BMW-a označavaju kupe, a ovo je 2 Gran Coupe.

Osnova je dobro poznata platforma UKL što znači da će klasični ljubitelji BMW-a biti razočarani – Serija 2 Gran Coupe ima prednji pogon. Karoserija je duga 4526 mm, široka 1800 mm i visoka 1420 mm. Međuosovinski je razmak 2670 mm. U odnosu na Jedinicu auto je 14 mm niži i jedan milimetar širi. Prtljažnik je 50 litara veći od onog kod Serije 1 i mjeri 430 litara.
Dizajnerski, Serija 2 Gran Coupe nije samo “Jedinica s dodanim prtljažnikom”. Sprijeda je gotovo jednaka, ali i tu postoje sitne razlike poput malo nagnutih LED svjetala i nove maske. Više je razlika sa strane. Vrata su izgubila okvire prozora, a stražnji je kraj, naravno, posve drukčiji.

Unutrašnjost je jednaka onoj u Jedinici, a poznat nam je i popis motora. Iza oznake 218i krije se 140 KS snažan benzinac, oznaku 220d nosi 190 KS snažan dizelaš, a vrhunac ponude je M235i od 3016 KS s pogonom na sve kotače. Pored standardnog pogona xDrive, top model ima i osmostupanjski automatski mjenjač Steptronic, mehanički Torsenov diferencijal, kao i M Sport kočnice i upravljač.

U prodajne salone u Europi BMW Serija 2 Gran Coupe stići će na proljeće sljedeće godine, a cijene bismo trebali doznati ranije. Službenu će premijeru automobil imati na Salonu automobila u Los Angelesu sljedećeg mjeseca.

Provjerite još

BMW Serije 5

BMW serije 5 novog lica i s više hibrida u ponudi

BMW Serije 5 sedme generacije doživio je osvježenje na svim poljima – od izgleda izvana …