Crash test Lego automobila

Njemački ADAC i Dynamore provjerili su koliko su dobre simulacije crash testova u odnosu na stvarni svijet

Simulacija ili stvarnost – što donosi najbolje rezultate na crash testovima? Tim su se pitanjem pozabavili tehničari njemačkog autokluba ADAC i IT stručnjaci tvrtke Dynamore specijalizirane za simulacije. Upotrijebili su dva neobična subjekta i dobili su jasan rezultat.

Glavni junaci bila su dva Lego automobila – Porsche GT3 RS i Bugatti Chiron. Prvo su njihovi pojedinačni dijelovi digitalno snimljeni u program koji simulira bočni udara u detalje i vidljiv je u tri dimenzije.

Nakon toga došlo je vrijeme za stvarnost u tehnološkom centru Landsberg. Narančasti Porsche od Lego kockica jurio je s 60 km/h prema središnjem stupu plavog Bugattija. U djeliću sekunde detaljni modeli u omjeru 1:8 gotovo su se u potpunosti raspali na sastavne dijelove.

Na  kraju je uslijedila usporedba koliko je simulacija došla blizu stvarnom životu? Rezultat – pravi Lego automobili su puno više oštećeni nego što je računalna simulacija predvidjela. Zaključak stručnjaka je kako su simulacije važne u procesu razvoja jer štede novac i resurse, ali stvarni je sudar ipak još uvijek neophodan.

Provjerite još

Lego Dodge Charger

Lego Dodge Charger iz filma Brzi i žestoki

Najnoviji film iz serijala Brzi i žestoki mogao bi kasniti zbog koronavirusa, ali Lego Dodge …