Fiat Scudo

Fiat Scudo vraća se na scenu

Fiat Scudo bio je uspješno i popularno dostavno vozilo, a bio je dio suradnje Fiata i PSA, danas, kada su oni dio iste grupe Stellantis, vrijeme je za povratak

Fiat je predstavio novu generaciju Scuda. Ime vam možda zvuči poznato, kao i njegov izgled, ali priča je prilično zapetljana. Donedavno je Fiatov dostavnjak ove veličine bio Talento, a kao i Opel Vivaro, bio je baziran na Renault Traficu. Kada je PSA preuzeo Opel novi je Vivaro nastao na istoj osnovi kao i Peugeot Expert i Citroen Jumpy. Ista sudbina sada je zadesila Fiatov dostavnjak, jer Fiat je sada dio Stellantisa, zajedno s PSA. U Torinu su za svoju verziju ovog modela odlučili upotrijebiti ime Scudo, isto koje su koristili za dostavno vozilo u ovom segmentu od 1994. do 2004. Taj je model također bio blizanac s dostavnjacima Citroena i Peugeota. Ali to nije sve, u priču se uključila Toyota s modelom ProAce.

Kao i svi nabrojani modeli, Fiat Scudo dolazi u tri dužine, od 4,61, 4,96 i 5,31 metra i ima tovarni prostor od 4,6, 5,3, odnosno 6,1 m3. Što se tiče ponude motora, tu su dizelaši od 102, 120, 145 ili 177 KS. Najsnažniji dolazi isključivo s automatskim mjenjačem, onaj od 145 KS može imati ručni ili automatski mjenjač, dok svi ostali dolaze s ručnim mjenjačima.

U ponudi je i potpuno električna verzija pod oznakom e-Scudo, a u svim ju verzijama pokreće  elektromotor od 136 KS i 260 Nm. Fiat nudi izbor između dvije veličine baterija. Manja je od 50 kWh i omogućuje e-Scudu doseg prema WLTP-u od 230 kilometara, dok veća baterija od 75 kWh dodaje još 100 kilometara.

Fiat Scudo bit će dostupan u različitim konfiguracijama. Pored zatvorenog furgona tu su još i verzija s dva reda sjedala, ali i potpuno putnička verzija. U skorijoj budućnosti u Fiatovoj će se ponudi pojaviti i luksuznija putnička verzija pod posebnim imenom. Ono što u Opelu zovu Zafira, u Peugeotu Traveller, a u Citroenu Spacetourer u Fiatu će se zvati Ulysse. Još jedno dobro poznato ime…

Provjerite još

Fiat Panda ostaje na tržištu do 2026.

Iako već u ozbiljnim godinama Fiat Panda posve se dobro prodaje, pa stoga ne čudi …