Nissan Newbird

Nissan Newbird je Bluebird na Leafov pogon

Prije 35 godina Nissan je započeo proizvodnju u Sunderlandu u Engleskoj. Kako bi to obilježio napravio je jedinstveni električni Nissan Bluebird, odnosno Newbird

Električni Bluebird nije samo tako “pao s neba”. Upravo ova generacija Bluebirda prvi je automobil koji je proizveden u engleskoj tvornici 1986. Na istom se mjestu od 2012. proizvodi električni Nissan Leaf od kojeg je Newbird, logično, posudio pogon.

Kako bi Bluebird, krasno očuvani liftback, postao Newbird ugrađene su mu baterije od 40 kWh. Polovina ih je u nekoć praktičnom prtljažniku, a druga polovica ispod prednjeg poklopca. Nissan kaže kako su postigli savršen raspored mase. Pored toga, ovjes je prilagođen većoj težini automobila.

Sprijeda se nalazi i elektromotor koji bi trebao imati oko 150 KS. To bi trebalo biti i više nego dovoljno za Bluebird, ali Nissan i dalje govori o ubrzanju od 0 do 100 km/h za vrlo razočaravajućih 15 sekundi. Doseg s jednim punjenjem baterije procijenjen je na oko 200 kilometara. Za punjenje je zadužen ugrađeni punjač maksimalne snage 6,6 kW, a spaja se gdje se nekoć točilo gorivo. Originalni instrumenti spojeni su na električni sustav, pa sada kazaljka za gorivo pokazuje stanje baterije. Vanjski izgled je u osnovi ostao originalan, uz nekoliko detalja. To su grafički motivi na karoseriji u stilu osamdesetih i logotip na prednjoj masci koji je dobio LED osvjetljenje, dok automobil stoji.

Naravno, Newbird je tek jedan primjerak napravljen za proslavu rođendana. Uostalom nije Nissan niti radio konverziju. Taj je posao obavila tvrtka Kinghorn Electric Vehicles iz Durhama, samo dvadesetak kilometara od Sunderlanda. Ova obiteljska tvrtka specijalizirana za konverziju klasičnih automobila u električne korištenjem rabljenih motora, invertera i baterija iz Nissan Leafa.

Provjerite još

Nissan Qashqai

Nissan Qashqai treće generacije stiže ovog ljeta

Prvi Nissan Qashqai započeo je eru crossovera, a sada je predstavljena njegova treća generacija. Prvi …